Something interesting

Úspěšný článek? Jak?

Ahoj :D,

každý den tady na HPD objevím alespoň 3 články/nečlánky, které se buď nedají číst, nebo jsou o ničem anebo to je jenom směs obrázků nalezených na Googlu.

    Proto bych chtěla dnešní článek věnovat tomu, jak psát články na váš blog. Myslím si, že mnohým lidem (ať už začínajícím bloggerkám, nebo komukoli jinému) poradím a třeba něco z mých rad uplatníte při psaní příštího vašeho článku.






1. Téma


    Nejdůležitější je, na jaké téma vlastně bude váš článek. Výběr tématu je velmi důležitý, mělo by to být něco, o čem toho dost víte z vlastní zkušenosti a o čem se dokážete rozepsat bez použití internetu nebo jiných zdrojů (net samozřejmě můžete použít na doplnění faktů). Nejčastější témata jsou ze života, něco, co se vám stalo, nebo produkty, které máte doma a používáte je, nějaká vaše záliba, koníček... je jich opravdu mnoho.

    Rozhodně si nevybírejte téma, které budete déle studovat, než psát o něm samotný článek. Například já čtu hodně a rostliny mě moc nezajímají, takže nebudu psát článek o nějaké kytce, ale radši napíšu recenzi na nějaké knihy, které jsem přečetla.

    A také téma, které bude čtenáře zajímat. Například, že jste byli včera na pizze a snědli jste šest kousků opravdu nikoho nezajímá.





2. Obsah


    Toto je velice důležité, váš článek musí mít hlavu a patu. Nedomyšlené věty nebaví nikoho číst.

    Obsah by neměl být příliš stručný, tzn. Jedna nebo dvě, ale i deset vět ve vašem článku je poněkud málo.

    Ale také nepište příliš dlouhé nepřehledné texty, jsou čtenáři, které by pak nebavilo číst váš článek. Pokud máte článek obsáhlejší (což by měl být), použijte tlačítko ENTER a vytvořte několik odstavců, které váš článek zpřehlední.

    V žádném případě nekopírujte! To, co najdete na wikipedii, tam umí čtenář najít taky a nepotřebuje k tomu váš článek. Na internetu můžete najít inspiraci pro váš článek, případně si tam dohledat informace do vašeho článku, ale váš článek by měl obsahovat vaše zkušenosti doplněné nějakými fakty, ne jenom fakta, která sepsat dohromady někdo před vám




3. Koncepce


    Článek by měl nějak vypadat, neměly by to být věty nahuštěné na sebe. Používejte odstavce a mezety mezi jednotlivými úseky (body) článku.

    Příliš malé písmo nejde přečíst a příliš velké písmo se také čte špatně, takže na to pamatujte a písmo nechte na již přednastavené 14 pt, nebo ho jen malinko zvětšte (zmenštete) na nadpisy.

    Dlouhý text bez ničeho baví málokoho. Proto bych do článku přidala obrázky (pokud nevíte, jak se to dělá, přečtěte si nápovědu nebo mi napište do zpráv, vysvětlím) nebo videa – více níž




4. Obrázky / videa


    Jak jsem psala, článek by měl být doplněn drobnými obrázky vztahujícími se k tématu článku. S umístěním obrázků si poraďte, aby to nějak vypadalo.

    Ale nedělejte články jenom s obrázky (viz fotka), alespoň pod každou fotku napište, proč jste vybrali do vašeho článku zrovna tuto a to samé platí pro videa. Článek by měl obsahovat rozumné množství obrázků na doplnění textu, ne obrázky doplněné textem.





5. Gramatika


    Článek by neměl obsahovat příliš gramatických chyb. Občasné chybné písmenko nebo čárka mezi větami se dá pochopit, ale článek by měl být alespoň na nějaké úrovni čestiny. Chápu, že je tu hodně holek z prvního stupně, které se ještě některé gramatické jevy neučily, takže se chyby snažím většinou odpouštět.




6. Na závěr


    Ale ze všeho nejdůležitější podle mě je, aby se vám článek líbil! Pokud se vám vámi napsaný článek nelíbí, tak ho neuveřejňujte. Pokud se vám líbí, ale někdo jiný na to má jiný názor, přečtěte si jeho názor, zamyslete se nad tím, ale jinak to nechte být, nemůžete se přece s každým ve všem shodovat.

    Nežebrejte o plus. Není to důležité. Pokud je váš článek pěkný, čtenář vám dá + aniž byste o něj prosili.

    Nepište články typu: „O čem mám napsat?“ Jestli nemáte téma, nepište vůbec. A psát článek na téma, který vám někdo určí... to je dost nanic, pokud o daném tématu nic nevíte. A věřte mi, inspirace přijde, když to nejméně čekáte. Pak je dobré si téma napsat a později ho použít, abyste ho mezitím nezapomněli. Například mě téma na článek „Nesnášíte ranní vstávání?“ napadlo jednoho dne, když se mi nechtělo vstávat, takže jsem ležela tak dlouho v posteli, až jsem málem zaspala.

    Nepište články typu: „Zítra jdu na náměstí.“ „Zítra jdu do kina, protože mám narozeniny.“ „Zítra si dám pizzu.“ Čtenář se z tohoto článku nedozví nic, co by ho zajímalo nebo by ho to nějak jinak vzdělalo. To radši napište článek zítra po zkončení akce o tom, co jste zažili a jaké to bylo.

    Nepište články typu: „Mám ráda Hoggyho, Shopaholic Nicol, Fallenku... A ty?“ Pokud chceš psát o youtuberech, tak piš něco o nic, okdud jsou, co je baví, jak se dostali k natáčení... a přidej jejich video jako ukázku.

    Nepište články typu: „Toto je můj první článek a od zítřka začnu psát delší články.“ Proč delší článek, který o něčem bude, nenapíšete rovnou a tuto informaci k tomu nepřidáte jenom na začátek?

    Nepište články typu: …. bylo by toho hodně a já myslím, že jste natolik inteligentní, abyste na to, co lidi nezajímá, přišli sami.






    Jinak tady je pár lidí z HPD, o kterých si myslím, že píšou fajn články na úrovni, můžete se inspirovat (vypsala jsem jenom někoho, nemůžu sem napsat všechny, kteří mají pěkné články).

polinka111 – nejlépe hodnocený blog a zde je její poslední článek.


Psychoušek – velice pěkné články bez obrázků, ale vždycky ví, co chce článkem sdělit a celou dobu se drží vybraného tématu, které je z její zkušenosti. Článek.


Spectra38
– také velice pěkné články, ve kterých píše o tom, co zná, má doma, co prožila... text má doplněný obrázky. Článek.


    A lidí s dobrými články je zde více, tyto byly jenom případy (doufám, že se neurazíte za to, co o vás píšu).


P.S.: Doufám, že jste pochopili, že na fotkách jsou příklady špatného článku.




Snad jsem vám trochu poradila, jak psát úspěšné články a nezapomeňte hodnotit jak pozitivně, tak v případě, že se vám něco nebude líbit, i negativně můj článek :D

Sagka

Komentáře

superleontynkaVIP(♡ Twilight Games ♡)

Máš pravdu! Když jsem psala svůj první článek tak byl typu „Co jsem měla k snídani.“ Jenže pak jsem začala číst články ostatních. Došlo my, že takovéhle články jsou k ničemu. A jinak ty máš opravdu skvělé články.

superleontynkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Spectra38VIP

Super článek! Já když jsem si založila blog tak samý obrázek, nic jiného.. Ted už se snažím .. Díky! to jsem nečekala že budu mezi 3 nej..
Pokračuj ve supr článcích!

Spectra38To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.