Something interesting

Správná péče o vlasy

Ahoj :D,

    jak už název napovídá, dnešní článek bude o tom, jak se správně starat o vlasy. Mnozí dělají při mytí, sušení, upravování vlasů chyby a proto píši tento článek, abyste se jich vyvarovali.



    Nebudu to dále zdržovat, jdeme na to:






1. Mytí


    O mytí vlasů už jsem článek psala, víc bych se k tomu nevyjadřovala.



    Nejčastější chyby:


    Z vlasů si spláchněte všechen šampón. Opravdu je třeba vlasy spláchnou pořádně, udává se dvakrát doba mytí šamponem.


    Vlasy sprchuj vlažnou vodou. V žádném případě nepoužívej teplou vodu, tím se vlasy také ničí.


    Mokré vlasy češ kartáčem, nedáváj je do turbanu... K mokrým vlasům se musíme chovat šetrně, protože když jsou mokré, vlasy jsou nejzranitelnější, velmi snadno se polámou. Když je dáš do turbanu mokré, polámou se. Česat vlasy bys měla až po částečném vysušení, neupravuj si pěšinku hned po mytí.







2. Sušení


    To je také částečně obsaženo v tomto článku.


    Vlasy by se neměly moc často upravovat tepelně. Rozhodně si nekulmuj a nežehli vlasy každý den, horký vzduch vlasům nedělá dobře a vlasy se ničí. Znám to, jedna moje kamarádka si žehlila téměř každý den vlasy a po půl roce už je měla polámané, třepily se jí konečky, její vlasy neměly žádný objem a celkově vypadaly nezdravě.


    Také nechoď spát s mokrými vlasy, tím se vlasy hodně lámou. Proto používej fén, ale úplně nejlepší je, když vaše vlasy uschnou samy bez tepelných přístrojů.







3. Úprava vlasů



Fénování


    Pokud chceš mít vlasy normální, takové, jaké je míváš vždycky, stačí si vlasy vyfénovat. Ale ne všichni to dělají správně...


    Hned jak vylezeš ze sprchy a usušíš si vlasy trochu osuškou, vezmi si do ruky fén a fénuj.


    Vlasy si učeš hřebenem, který má zuby daleko od sebe a pouze jednu řadu zubů. Rozhodně nepoužívej kartáč. Kartáč má několik řad a na koncích takové „kuličky“ a pokud jsou vlasy mokré, snadno bys je kartáčem polámala. Proto ho použij, až budeš mít vlasy stoprocentně suché.


    Nejprve si vlasy pouze pročísni. Pěšinku a jiné úpravy dělej, až když budeš mít vlasy suché na 60%, jinak se opět můžou polámat.


    Při fénování si vlasy druhou rukou češ hřebenem, budeš mít větší objem vlasů a vlasy pak budou více svěží. Pokud to najednou nezvládneš, chvíli si fénuj vlasy, pak fén odlož a učeš si vlasy a potom opět fénuj.


    Na závěr si můžeš vlasy trochu natupírovat a dodat jim objem.




Žehlení


    Nežehli si vlasy příliš často, jinak zeslábnou a snáze se polámou, vypadnou, roztřepí...


    Vlasy musí být naprosto suché!!! Když si je budeš žehlit mokré, snadno se spálí!


    Na žehličce si nastav správnou teplotu a nech ji rozehřát. Pro každého je ideální teplota jiná, obecně se říká, že by teplota žehličky měla být kolem 150 ºC a neměla by být teplejší než 180 ºC, mně osobně vyhovuje teplota kolem 140 ºC, ale každý to má trochu jinak a je třeba si to ozkoušet.


    Začni se žehlením, až bude žehlička rozehřátá. Nepočítala jsem to, ale trvá to kolem 10 minut, než je žehlička připravená k žehlení.


    Vezmi si pramínek vlasů, dej mezi plotýnky žehličky, zmáčni je k sobě a pomalu sjížděj žehličkou směrem ke konečkům. Pokud je pramen vlasů rovný, nech ho a jdi na další, pokud se ještě trochu vlní, přejeď po něm žehličkou znovu. Vždy začínej kousek od hlavy, nikdy ne těsně u ní. Takto pokračuj a až budeš mít vyžehlené všechny pramínky vlasů, je hotovo.


    Nezapomeň dát žehličku pečlivě vychladnout a až nebude horká, pak ji teprve ukliď.




Kulmování


    Existuje mnoho postupů, jak si kulmovat vlasy. Pokusím se vám jeden z nich přiblížit.


    Do polosuchých vlasů si nejprve nanes tužidlo, aby vlny lépe držely. Obykle se dává tolik tužidla, kolik se ti vejde do dlaně.


    Na závěr si vlasy přestříkej lakem na vlasy, aby vlny déle vydržely. Určitě si vlasy nečeš, vlny by sis tím zničila.





1. Horkovzdušná kulma


    Touto kulmou nezískáš úplné vlny, spíše ti udělá objem a trochu ti nakroutí konečky.


    Kulmu zapni a přilož ji ke konečkům. Ty namotej na kulmu a s kulmou toč směrem dovnitř nebo ven (jak se ti to víc líbí) nahoru a namotávej vlasy směrem ke kořínkům. Potom vymotej a máš natočený koneček vlasů. Jak jsem psala, tato kulma ti nevytvoří vlny, pouze konečky natočí.


    Nebo si dej kulmu zespod ke kořínkům a párkrát s ní hýbni nahoru a dolů směrem po vlasech a kulma by ti měla vytvořit objem. (Neumím to lépe vysvětlit, musela bych vám to ukázat, ale tohle je článek, ne video, budete si muset poradit sami.)





2. Žehlička


    I žehličkou se dají vytvořit vlny. Já sama to moc neumím, s žehličkou to nedělám, ale jak na to ti ukáže Andy Coconut v tomto videu.








3. Klasická


    Toto je základní kulma, vypadá tak, že to je válec, který má úchytku.


    Kulmu je třeba opět nejprve nahřát, většinou se na nich nedá nastavit teplota. Opět počkejte zhruba 10 minut, než začnete s kulmou pracovat. Pokud není kulma nahřátá, neudělá vám vlny.


    Do úchytky si dej konec vlasů a postupně s kulmou toč směrem nahoru tak, abys postupně namotala celý pramen vlasů. Potom 10-20 sekund drž kulmu nahoře u kořínků a pak rozmotej a vyjmi konec vlasů z úchytky. A vlna je na světě. Takto postupuj u všech pramínků vlasů.







4. Kónická


    Tento typ kulmy doma nemám, nepoužívám ji, takže toho o ní moc nevím, ale také existuje.


    Tato kulma má zvláštní tvar, není to válec, ale od místa na držení se postupně zužuje. Díky tomu budeš mít u kořínků vlny větší a u konečků menší. Také nemá úchytku, takže pozor, abys ses nespálila.


    Vlasy si musíš držet v ruce, postupně od kořínků namotávej od konce kulmy, od nejužšího místa. Čím výše jsi, tím blíže budeš k místu, kde kulmu držíš, vytvoří ti to větší vlny u kořínků a menší u konečků.










4. Česání


    Vlasy si vždy učeš ráno a večer než jdeš spát.


    Pokud si vlasy myješ, učeš si je před mytím, vypadají ti vlasy, které by ti jinak vypadly při mytí, neucpe se odpad a vlasy se ti budou lépe mýt.


    Vlasy si češ maximálně 5x denně, při častějším česání ti vypadne víc vlasů a můžeš si je také vytrhat.


    Jak si česat vlasy psát nemusím, protože to určitě umíš.






5. Mastné vlasy


    Prosím, čtěte to pouze vy, kterým se vlasy mastí extrémně rychle.


    Já mám mastné vlasy po dvou dnech, takže vím, o čem mluvím. Už jsem pár věcí vyzkoušela, ale některé zaručeně fungují a já vám prozradím, které.


    Maštění vlasů je nejintenzivnější v pubertě. Vlasy se nám mastí tak, jako pleť, na které pak máme beďary. Maštění vlasů je přirozené, chrání nás před deštěm. V minulosti lidé neměli deštníky, schovávali se do jeskyní, takže bylo potřeba, aby se jim vlasy mastily a po té mastnotě tekla voda dolů, ale dnes už je to téměř zbytečné a my se snažíme mastných vlasů zbavit.





1. Mytí, mytí, mytí


    To je asi to první, co tě napadne, abys udělala, když se ti příliš mastí vlasy. Ale není to dobře, vlasy by se neměly mýt příliš často, mastnota pak může být ještě horší, ale hlavně se vlasy příliš častým mytím ničí.


    Pořádně si smyj šampon i kondicionér z vlasů, nezmí ti tam zůstat. Pokud zůstane, vlasy mají tendenci mastit se rychleji.





2. Šampony


    Někomu třeba pomáhají speciální šampony na mastné vlasy, ale mně ne! Vyzkoušela jsem mnoho značek: L´Oréal, Schwarzkopf, Palmolive, Head & Shoulders... a nic mi nepomohlo. Takže používám jakýkoli šampon, neřeším, jestli na něm píšou, že je na mastné vlasy.





3. Kondicionér


    Nanášej ho pouze na konečky!


    Pokud ho dáš na kořínky, vlasy se ti rychleji zmastí, protože kondicionér podporuje maštění! To ale neznamená, že ho nemáš používat vůbec.




4. Nevysušujte příliš vlasy


    Fén měj nastavený na nízkou teplotu, aby se ti vlasy příliš nevysušily a nezačaly se rychleji mastit.




5. Postel


    Pravidelně si vyměňuj povlečení, alespoň na polštáři.


    Já osobně si myslím, že pokud máš dlouho to samé povlečení, je už špinavé a také trochu mastné a vlasy se pak rychleji mastí.





6. Suchý šampon


    Je dobrý, když máte někam jít a nemáte umyté vlasy. Jednoduše nanesete suchý šampon a vlasy vypadají obstojně do pár minut.






    Tak to by bylo asi všechno o péči o vlasy. Doufám, že jsem vám poradila, třeba jste našli nějaké chyby, které děláte a od těď si na ně dáte pozor.



    Pokud máte na něco jiný názor než já, je to možné, ale většina věcí v tomto článku vychází z mé zkušenosti nebo ze statistik a babských rad, ale připomínky určitě pište do komentářů. A také hodnoťte.

Sagka

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.