Something interesting

Jak překonat trému?

Ahoj :D,


    vím, že jsem dlouho nepsala, ale...


    …momentálně ležím (teď sedím u počítače přikrytá peřinou) v posteli, piju čaj s citronem a medem a léčím se z rýmy. No jo, začal podzim, ochladilo se, já jsem o prázdninách nastydla a teď se nudím.


    ...skoro celé prázdniny jsem byla pryč, v pondělí nebyl čas a v úterý zase nálada.


    ...zakládám si nový blog, zatím je v zárodku, ale časem to tady omezím a přejdu na něj. Jinak tady je odkaz, ale teprve začínám. Pokud mi napíšete, co se vám na mém novém blogu líbí a také co se vám nelíbí, co byste změnili... budu moc ráda. Jinak teď se tam budou objevovat stejné články jako tady a postupně to tady ukončím a budu psát už jenom tam na blog. Můžete komentovat na obou blozích, ale jenom upozorňuji, že od teď všechny články, které vydám, budou také i tam na blogu a na mém druhém blogu budou navíc i další články. Mám k tomu svůj důvod, proč to tady chci ukončit a věnovat se blogování jenom na svém novém blogu.




    Včera mě Veriska poprosila, jestli bych nenapsala něco na téma, jak se zbavit trémy. A já si řekla, to je super nápad.


    O trémě toho vím opravdu hodně. Jsem velmi introvertní člověk, ale ve druhé třídě jsem se rozhodla, že chci hrát divadlo. Začala jsem chodit do dramatického kroužku a po půl roce jsme měli nacvičené první představení. Páni, je to už tolik let, co jsem poprvé stála na jevišti v divadle před asi sto lidmi a měla hrát a odříkat svůj text. Měla jsem obrovskou trému jako všichni ostatní. Byla jsem tak vystresovaná z toho, že zapomenu text, že jsem mluvila tak potichu, že mě nikdo neslyšel pomalu ani v první řadě.



    No nic, pojďme na to.

Jaké jsou nejlepší způsoby pro překonání trémy?





1. Nic to není


    Máte přednášet referát před třídou, ale těsně před tím se začnete příšerně třást, zapomenete vše, co jste chtěli říct a začnete koktat?


    Vždyť to nic není. Určitě jste se skvěle připravili a víc už to stejně nejde.


    Uklidněte se, myslete na něco pozitivního a nebojte se.







2. Mám to připravené


    Proč bych měla mít trému, když jsem si s přípravou referátu dala takovou práci, o daném tématu toho vím opravdu mnoho a přesně vím, co chci posluchačům sdělit?


    Když už jsem si dala tolik práce s přípravou, proč by mi to měla zkazit nějaká tréma?







3. Je tam jenom pár lidí


    Jak to dělají zpěváci na koncertech, politici v přímém přenosu a slavní lidé? Jak to, že když je poslouchá celý národ, nezakoktají se a tréma na nich není vůbec vidět? Když to dokáží oni, tak já taky.


    Přece nemluvím před celým světem, před celým národem, před celou republikou. Je to jenom pár lidí, kterým chci předat své zkušenosti, své znalosti, dovednosti... Musím to zvládnout.


    A když bude nějaký trapas? Bude si o tom povídat nanejvýš celá škola, ale v Blesku to určitě nerozmáznou.








4. Neumírá se


    Vždyť je to jenom mluvení. Vždyť tam budu stát a něco předvádět. Neumřu, tak proč bych měla mít trému?









5. Když to zvládnu, tak...


    Také je dobré dát si nějaký cíl. Třeba, když to zvládnu, koupím si novou řasenku. Nebo něco dobrého na zub. Může to být úplně cokoli, jakákoliv kravina, která vám udělá radost a připomene vám, že jste to dali.








6. Chrochtni si


    Loni na podzim, když bylo školní kolo německé olympiády, vylosovala jsem si číslo (mám dojem) 9. Takže šlo 8 lidí přede mnou. Čím víc lidí odcházelo do třídy a čím méně jich zůstávalo na chodbě, tím větší jsem měla trému. Bála jsem se, že se nebudu umět ani představit, že zapomenu, jak se říká: „Jmenuji se“, že zapomenu své jméno, že tam budu stát jako tvrdé y a nic neřeknu. A ještě k tomu před ostatními účastníky soutěže! Opravdu jsem měla velkou trému, třáslo se mi snad úplně všechno a nebyla jsem schopna slova česky natož německy.


    Pak jsem přišla na řadu. Otevřeli mi dveře a čekali než vstoupím. U dveří jsem se ohlédla na chodbu, kde čekali ti, kteří teprve půjdou na řadu a chrochtla jsem. Normálně jsem udělala: „Chro!“ Pak jsem vstoupila do třídy a rozmluvila se německy bez komplikací, bez stresu. To jedno chrochtnutí mi tak moc pomohlo, úplně jsem zapoměla na olympiádu i na trému.


    A výsledek? Ve školním kole jsem skončila první!









    Když jsem dopsala článek... přijde mi, že je nějaký krátký. No nic, myslím si, že to bohatě stačí, každý pochopil, co jsem chtěla říct a další slova by byla zbytečná.


    Doufám, že vám rady alespoň trochu pomohly, ale každý máme jiný způsob, jak zahnat trému. Důležité je podle mě NEMYSLET NA TO a ODREAGOVAT SE! Pak se tréma nestihne dostavit, prostě... na každého funguje něco jiného. Uvidíme se u dalšího článku :D

Sagka

Komentáře

Bebetuška(Píšeme povídky a příběhy)

SUPER ČLÁNOK!
Mám zopár ďalších tipov:

1. Výkrik

Jednoducho v zákulisí alebo v šatni, kde si sama a je to pred vystúpením, zakrič nahlas niečo, čo ti dodá sebavedomie, napríklad: "Som super a zvládnem to!"

2. Vži sa do toho

Keď už budeš na javisku, predstavuj si, že si úžasný divadelný herec - na školskom vystúpení alebo prednášajúci Albert Einstein - pri prezentovaní projektu. Daj do toho všetko. Snaž sa artikulovať, gestikulovať, používať aj mimiku. Dramatizuj to, rob krátke napínavé pauzy a nezabudni sa na konci profesionálne ukloniť. Nielen že to zakryje tvoju trému, dodá ti to sebavedomie myšlienkou na vlastnú dokonalosť.

3. Je to obraz/som doma

Môžeš si čokoľvek predstaviť. Predstav si, že obecenstvo je len obraz, ktorý visí pred tebou na stene, že nacvičuješ doma... možností je neúrekom.

smajl smajl smajl Dám plus!

BebetuškaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

princezna126: Nevím proč, ale občas to píše špatně zobrazení. Třeba já mám psané zobrazeno 22x, což mi přijde trochu moc na to, že jsem to před chvílí vydala. Jinak jsem moc ráda, že ti článek pomohl smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.