Something interesting

Poprvé ve třídě?

Ahoj :D,

tento článek bych chtěla věnovat všem lidem, kteří v září nastoupí do nové školy. Ale i vy, kterým třída zůstane stejná, můžete číst dál, článek je pro všechny, i když prioritně pro nováčky ve třídě.

    Já jsem byla nová jenom ve školce, kde jsem to moc nevnímala, v první a v šesté třídě.


    První třída pro mě byla dost obtížná, jelikož jsme se přestěhovali z jiného města. Zatímco ostatní už se znali ze školky, já jsem tam neznala vůbec nikoho, nevěděla jsem, kam si mám sednout, s kým se skamarádit... Naštěstí to byla první třída, všichni jsme byli ve škole noví a byli tam s námi rodiče, takže mě do lavice posadila mamka.


    Po páté třídě jsem odcházela na gymnázium do primy, ale do naší nové školy šlo nejvíce lidí z naší bývalé školy (ty jsem všechny znala) a znala jsem se i s jinými mými spolužáky... když jsem to počítala, tak jsem znala víc jak 2/3 třídy, takže to pro mě nebylo těžké. Sezení už jsem dokonce měla domluvené s mou kámoškou.


    Teď půjdu jakoby do prváku (do kvinty), ale zůstávám na gymplu s mou bývalou třídou, tudíž se v září nemám čeho obávat kromě přísnějších učitelů.



    Sice jsem nikdy nebyla úplně nová a sama, ale i přes to se vám pokusím poradit, jak se připravit na první den ve škole, jak se chovat, co dělat a co ne...








1. Buď sebevědomá


    Pokud máš s tímto problémy a chybí ti sebevědomí, rozhodně to nedávej najevo. Nikdo to první den školy nemusí vědět. Prostě se chovej, jako by ti vůbec nevadilo, že jsi v nové třídě.

    Jestliže budeš sebevědomá, kluci i holky si tě všimnou a budou se s tebou chtít kamarádit a bavit, později s tebou třeba kluci budou chtít i chodit. Nikdo nemá rád podivínku na kraji třídy s hlavou zabořenou v desce lavice.


2. Buď sama sebou


    Když se první den budeš chovat jinak než obvykle, později si toho někdo všimne a... taky nemáš ráda lidi, co se přetvařují. Tak nebuď jednou z nich.

    Pakliže budeš něco předstírat, hrát si na někoho, kdo nejsi, stejně se to provalí a ostatní tě budou mít o to méně radši a nebudou ti důvěřovat.

    Máš ráda nové lidi a seznamování? Jdi se se svými novými spolužáky bavit. Jsi spíše introvert? Tak zůstaň maličko v ústraní, kamarády si určitě taky najdeš.


3. Seznam se

    Určitě se budete první den školy seznamovat, říkat jak se jmenujete, ze které jste školy, co máte rádi... a to bude pokračovat dalších pár dní. Možná by sis mohla připravit pár odpovědí na nejčastější otázky, abys pak nemlčela a nevěděla co říct na otázku, co ráda děláš.

    Rozhodně není na škodu, když přijdeš k někomu sympatickému, představíš se mu a začnete se bavit. Jak jsem už psala, pokud máš strach, nechceš, nemusíš, stejně se během měsíce všichni seznámíte.

    Také se neboj harmonizačního pobytu, protože si tam užijete celá třída zábavu, vzájemně se seznámíte a hlavně se v té době nemusíte učit :)


4. Zachovej chladnou hlavu

    Nepanikař! Všichni tu jste poprvé, znáte se, nebo se neznáte... není důvod k panice. Prostě se normálně usaď na židli, dělej si do potřebuješ, konverzuj... A pokud tě bude někdo ponižovat, nechoď brečet na záchod, vzchop se a vrať mu to.


5. Všichni tu jste noví

    Pokud to bude opravdu zlé, uvědom si, že tu jste dneska všichni poprvé (pokud nejdeš do třídy, kde už spolu ostatní chodili do třídy). Nejsi nervózní jenom ty, ale i ostatní mají strach z toho, co bude, jak si jako třída budete rozumět, jací budou učitelé, jestli nebude učivo příliš těžké...



    Ve tvé nové třídě můžeš potkat mnoho skvělých kamarádů, lidi, kteří mají podobné zájmy jako ty, tvého budoucího kluka, přátele na celý život... tak se neboj a užij si to :D


    Já doufám, že jsem budoucím nováčkům alespoň trochu poradila a uvidíme se u dalšího článku, který bude pro všechny o tom, jak zapůsobit první den školy :D

Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.