Something interesting

Hubnutí, jak na to?




Ahoj :D,

    zrovna včera jsem se dívala do zrcadla na své obrovské břicho a řekla jsem si, že s tím musím něco dělat. Nejsem zrovna sportovní typ a rozhodně to nebudu řešit pěti kilometry běhání každý den. Protože si myslím, že leckdo není se svou postavou a svým bříškem spokojen, rozhodla jsem se napsat pár tipů, jak zhubnout.






1. Doopravdy potřebuji zhubnout?


    Nejhorší jsou ty holky, které mají ploché břicho, dokonalou postavu, hmotnost tak akorát ke své výšce a stěžují si, jak zase přibraly a že potřebují hubnout.


    Já netvrdím, že jsem tlustá, to vůbec ne. BMI mám v normálu spíše k podváze a celkově mám postavu, kterou by mi mohlo mnoho dívek závidět. Ale od doby, co jsem se vrátila z prázdnin z hotelu, kde jsem jenom žrala a válela se na pláži, mám trochu viditelnější bříško a tak se snažím posilovat tak, aby mi přebytečný tuk zmizel.


    Můžete si spočítat BMI, ale to vám nic moc neřekne. Znám mnoho lidí, kteří mají BMI vyšší než je normál, ale vypadají velmi hubeně a naopak jsou lidi, kteří mají BMI v normálu, ale cítí, že mají občas někde přebytečný tuk (viz. já). Celé to záleží na poměru svalové hmoty a tuku, svalová hmota bývá těžší, takže pak máte třeba vyšší váhu, i když jste hubení. Třeba o tři roky mladší sestra mojí kamarádky váží víc než já a je o trochu nižší a přitom je hubená jako proutek. To proto, že dělá judo, tak má velmi mnoho svalové hmoty. A hubnout rozhodně nepotřebuje.


    To vy sami k sobě musíte být upřímní a říct si, jestli je opravdu nutné hubnout nebo je to jenom nesmyslný výplod vaší fantazie.









2. Správná strava je základ


    Na začátek bych chtěla napsat, že jíst by se mělo v pravidelných intervalech 5x denně. Tím se nemyslí, že si ve dvě hodiny dáte čokoládu, ve tři bonbon, ve čtyři lízátko, v pět sušenka... takto to opravdu nefunguje.


    Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře... přesně takto byste se měli stravovat.







Snídaně


    Určitě jí nevynechávejte. V noci jste trávili a po probuzení se musíte dostatečně najíst, abyste doplnili energii do nového dne a také vitamíny a další potřebné látky.


    Naopak bez snídaně budete tloustnout. Pokud nebudete snídat nebo budete snídat nepravidelně, bude se vám energie, kterou do sebe dostanete třeba obědem, ukládat v podobě tuku na horší časy, co kdybyste další ráno třeba také vynechali snídani, z čeho by tělo žilo? Takže nesnídáním se vám naopak v těle uloží více tuku a efekt bude opačný – budete tloustnout.


    Snídaně by měla obsahovat kolem 1 200 - 1 500 kJ (u malých dětí je to méně) a abyste „nastartovali“ organismus a metabolismus, můžete si dát ráno klidně více sacharidů (to neznamená, že když vypijete Cocacolu, budete hubnout).



A co jíst?


    Bílkoviny – jogurt, sýry, uzeniny, vejce


    Sacharidy – hlavně tmavé a celozrné pečivo (bílé je méně zdravé, protože obsahuje méně živin a vlákniny a dříve po něm budete mít hlad)


    Tuky – máslo, Flóra, Rama (s tím šetřete, protože už sýry a uzeniny obsahují správné množství tuků pro vaši snídani)


    Ovoce – ideál 150 - 200 gramů ovoce, což obsahuje třeba jedno větší jablko či pomeranč, případně dvě mandarinky či kiwi


    Zelenina – svou snídani určitě doplňte zeleninou, třeba čerstvým rajčátkem, okurkou, paprikou nebo ředkvičkou.






Dopolední svačina


    Tu míváte ve škole. Myslete na to, abyste si vzali něco, co se vám v tašce neponičí, nevyteče to tam...


    Celozrný chléb/rohlík se šunkou, sýrem a salátem – na přípravu je to trochu náročnější, ale svačina je to zdravá a dobrá. Kombinaci lze obměnit, třeba namazat chléb máslem, tvarohem, Lučinou, dát do něj ředkvičky, okurky, papriky, pažitku... prostě to, co máte rádi. Svačina bude pořád stejná, ale každý den malinko jiná.

    Ovoce a zelenina – jablíčko, jahody, okurka, rajčata, ředkvičky, mrkev...

    Jogurt – určitě bílý, ten je nejzdravější. Má to nevýhodu, že si do školy musíte vzít lžičku a tu si po jídle taky umýt. Do jogurtu si můžete hodit nějaké ovoce, ale opět to musíte připravovat až ve škole o přestávce, což není zrovna ideální.

    Sušené ovoce (neslazené, nesířené), oříšky (nepražené a nesolené), mandle, rozinky, semínka...






Oběd


    Je třeba se hodně najíst. Nejlepší jsou slané věci. Určitě by nemělo chybět maso s nějakou přílohou a zelenina. Ovšem my školáci si obědy stejně nevybíráme, ve škole máme výběr maximálně ze tří jídel.


    Oběd určitě jezte, nenechávejte ho. Je to škoda jídla a ještě vás to ani nezasytí, budete mít hlad, tělo si bude uschovávat tukové zásoby a vy budete zase tloustnout.





Svačina


    Jako ta předtím, opět to můžou být stejné věci.


    Jelikož už asi budete doma, máte toho na výběr víc, třeba si můžete něco upéct, vymačkat pomerančovou šťávu, nakrájet si ovoce, uvařit něco lehkého...






Večeře


    Teplou večeři vám asi připravuje mamka, ale pokud si jí děláte sami, určitě použijte sice menší porci, ale MASO (nějaké málo tučné) s přílohou, můžete udělat brokolici, zapečenou šunku, sýr, uvařit žampiony, upéct brambory, ryby, vejce... těch možností je opět mnoho.


    Neměli byste si dávat příliš sladké věci třeba krupicovou kaši, palačinky se zmrzlinou a šlehačkou, buchtičky se šodó...


    Jinak ze studené večeře: určitě nějaký salát, nebo jinou zeleninu, celozrné pečivo s čímkoli, ale s pečivem to nepřehánějte, ideální jsou tak 1-2 rohlíky nebo krajíčky chleba.


    Večeře by vás měla zasytit, ale neměla by obsahovat mnoho sacharidů, protože se tělo chystá ke spánku a tam nebude mít kde sacharidy spálit a uloží si je v podobě tuků.


    Jezte tak kolem 18-20 hodiny. Když budete jíst příliš pozdě, těsně před spaním, tělo nestihne energii pořádně využít a částečně strávit a vy budete tloustnout.


    Ale vždycky jezte, večeři nevynechávejte!



Pití


    Nejlepší je obyčejná voda, ale i ovocné džusy nebo voda se šťávou jsou dobré. Určitě ne Cocacolu, Sprite, Fantu a podobné hnusy.









3. Sport



    Nejlepší to mají ti, co dělají nějaký sport, ti snad ani nemůžou ztloustnout. Několikrát týdně se pohybují, běhají... takže toho spálí opravdu mnoho. U nich je důležité, aby hodně jedli, protože to jídlo spálí a oni potřebují energii v podobě jídla, aby měli co spalovat.


    Já bohužel taková nejsem, ale i pro nás nesportovní typy existují aktivity, kdy spálíme energii a postupem času i tuky.




Posilovna


    Tvrdí se, že zhruba první třičtvrtě hodinu cvičení spalujete tuky a až poté začneme posilovat svaly. Pro někoho jako jsem já to je fajn, protože v posilovně stejně nevydržím cvičit déle než třičtvrtě hodiny. Bohužel sem chodí svalnatí lidé a já si mezi nimi se svou žádnou kondičkou a žádnými svaly připadám blbě – to je asi jediná nevýhoda.




Běhání (plavání)


    Nejenom, že spálíte tuky, zlepšíte si kondičku a dýchání, ale navíc ještě poznáte krásy přírody. Prostě dokonalé. Bohužel každý není běhací typ, třeba já jsem po půl kilometru klusání tak unavená, že už prostě dál nemůžu.




Ježdění na kole/in-linech


    Určitě doporučuji, ale jestli chcete zhubnout, musíte jezdit pravidelně (alespoň 2,3x týdně na hodinu).


    Cyklistika navíc kromě hubnutí posiluje veškeré svaly v těle (tak jako i běhání), zlepšuje imunitu a kondičku, posiluje cévy i srdce a zrychluje metabolismus – díky tomu hubnete.


    Nevýhodou je špatné počasí a sníh. V dešti a mrazu nebo na sněhu se člověku na kole opravdu jezdit nechce, navíc byste mohli mít úraz, takže si musíte počkat na konec jara, léto a začátek podzimu.





Lyžování/běžky


    Typická zimní aktivita, takže když napadne sníh, odložte kolo a nasaďte si lyže.


    Běžky jsou výhodné v tom, že nemusíte platit za užívání vleku a běháte jak z kopce, tak i do kopce, poznáte mnoho krajiny a zhubnete. Jejich velká nevýhoda je, že musí být dostatek sněhu, což v posledních letech moc není.


    Výhoda sjezdového lyžování je, že se dá lyžovat velmi často díky umělému zasněžování a ani se moc neunavíte, protože jezdíte pouze dolů a přitom něco shodíte. Nevýhodou je, že se za vlek či lanovku musí platit a často bývají dole fronty.



Ping pong, badmindton, tenis, fotbal... – sporty, které si zahrajete pro zábavu.









4. Běžné aktitity


    Teď pro vás mám dobrou zprávu: i žehlením, sekáním trávníku, uklízením, hrabáním, stříháním stromů, vařením, luxováním, mytím nábytku, drhnutím podlahy... hubnete. Sice málo, ale nějaký pohyb děláte a tak také trochu hubnete.


    Pusťte se do domácích prací, nejenom, že to u vás bude vypadat lépe a maminka bude mít radost, ale ještě můžete trochu zhubnout.


    Také obyčejná chůze je zdravá. Proto choďte do školy (pokud to jde) pěšky, nevozte se s rodiči autem.









5. Nevažte se



    Já se vážím nanejvýš dvakrát za čtvrt roku. Stačí mi to. Většinou zjistím, že má váha je plus mínus pořád stejná a nevěnuji tomu pozornost.


    Jak jsem psala, vysoké BMI (váha) nemusí nutně znamenat, že jste tlustí. Proto bych vážení vynechala, to vám nic neřekne. Důležité je, jak se cítíte vy sami.









6. Nepolevujte


    Když už jste se jednou rozhodli, že budete hubnout, rozhodně to po týdnu nevzdávejte. Hubnutí je dlouhodobá záležitost, někdo shodí 2 kila za týden, jiný neshodí za půl roku nic, ale zmizí mu bříško a hmota se uloží do svalů.


    Každopádně to nesmíte vzdát jen proto, že nevidíte výsledek.









7. Tabulka


    Jinak tady jsem našla tabulku kolik energie vydá při jakých činnostech průměrný 40kilový člověk za minutu té činnosti, tak se můžete podívat.









    Schválně jsem neuvedla cvičení, protože to sama nedělám. V jednu dobu jsem zkoušela udělat si denně 20 sedo-lehů, 20 kliků a 50 přeskoků přes švihadlo, ale po dvou dnech mě to přestalo bavit. S cíleným cvičením nemám dobré zkušenost, to musí být člověk hodně odhodlaný, aby to zvládl.



    To, co také nedoporučuji, je dieta. Opět musíte mít pevné nervy a sílu, abyste to zvládli a nedali si něco, co nepatří do vašeho jídelníčku, ale já jsem zastáncem názoru, že jíst se musí (nejlépe zdravě), ale sportem se hubne nejlépe a zároveň se zpevňují svaly.





    A to by bylo pro dnešek vše. Jsem si jistá, že většina holek tady na HPD nepotřebuje hubnout, ale kdyby náhodou, přečtěte si můj článek a zkuste se nějakými radami řídit. A od ostatních budu ráda za hodnocení, i kdyby se vás hubnutí netýkalo :D

Sagka

Komentáře

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Akalik: Pokud potřebuješ přibrat, je třeba začínat pomalu. Začni jíst víc, než kolik toho za den spálíš, ale nepřeháněj to - potřebuješ přibrat a ne ztloustnout. Také omez pohybovou aktivitu, ale zase ne moc, pohyb je pořád potřeba. Asi to bude trvat déle, ale věřím, že určitě přibereš smajl

Jinak díky za komentář smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

veriska(Správňácký koňáci;))

Já jsem si připadla poměrně tlustá,ale pak jsem byla v plavkách a koukla jsem se na prsty u nohou (já vím asi jsem cvok) ale viděla jsem svoje
břicho pak jsem šla před zrcadlo také v plavkách a nebyla jsem tlustá!Záleží ne úhlu pohledusmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsuper článek plus!

veriskaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.