Something interesting

Zveřejňování osobních údajů na netu!

Ahoj :D,

tento článek bude spíše informativní, i když podle názvu (bude ve druhé polovině článku) to tak nevypadá, tak doufám, že to nebude moc vadit. Já sama nesnáším informativní články, připadají mi, že jsou o ničem a čtenáři nic nového nepřinesou. Ale v tomto případě je takovýto článek na místě vzhledem k mým sledovatelům, jelikož už jednou jsem na dva měsíce přestala bez udání důvodu psát...


    Pár dní nebudu na HPD. Tímto se moc omlouvám mým sledovatelům, chvíli nebudou vycházet články. Ale určitě se těšte v září, už mám některé články napsané, stačí mi je jenom vydat. Snad to moc nevadí a v září se těšte na další mé články.


    To bylo asi to hlavní, co jsem vám chtěla sdělit. Ještě bych ty, co čtou mé články pravidelně, nebo už si jich pár přečetli, chtěla poprosit, jestli byste tady nevyplnili takový dotazník ohledně mého blogu. Trochu se vašimi odpověďmi řídím a snažím se, aby můj blog vypovídal o mé osobě a líbil se mně samotné, ale taky aby se líbil i vám a rádi jste četli mé články. Jestli se vám mé články líbí se ovšem nedozvím, pokud nedáte dole + (nechci, abyste tomuto článku dávali + jenom proto, že jsem to sem napsala, vím, že tento článek není nic moc, taky má být pouze informativní, takže nečekám plusy) a pokud nevyplníte dotazník. Není to povinné, ale byla bych moc ráda, kdybyste se o to pokusili.



    A aby to nebyly jen informace, tady je druhá část tohoto článku, která snad bude o něco zajímavější.





Zveřejňování osobních údajů na netu!



Proč?


    To je jediná otázka, která mě na toto téma napadá. Proč to děláme? Proč o sobě dáváme na internet informace, které jsme nikomu nikdy neřekli? Říkáte si, že to není pravda? Chyba!

    Když si na Facebookový profil napíšete vaše jméno, datum narozenin, bydliště, přidáte si přátele... už toto je mnoho zneužitelných údajů. Ale ty, kdo toho chtějí doopravdy zneužít, toto nezajímá. Získávají informace z vaší aktivity na sociálních sítích.

    To se mi líbí, likenete nějaký výrok. Potom likenete fotku vaší kamarádky. Následně dáte like nějakému dalšímu příspěvku. A právě toho nejvíce využívají „zlí lidé“. Dokonce už existují i různé programy díky nimž si zjistí vaši pravou identitu. Nemyslím jak se jmenujete, kolik vám je let atd. Myslím tím, co máte rádi, co rádi děláte, jaké jsou vaše vlastnosti a další informace, které o vás neví ani vaše nejlepší kamarádka. Pak už toho jenom využijí.




Nemám Facebook, nic se mi nestane!


    Tak to je blbost! Museli byste nemít přístup k internetu, abyste byli úplně v bezpečí. A tím, že čtete tento článek vím, že lžete (viz. nadpis). Troufám si HPD označit za sociální síť, taky si tu můžete psát s lidmi, hodnotit články a komentáře, vyjadřovat se k věcem... Přečtěte si předchozí odstavec s tím rozdílem, že si tam místo Facebook doplníte HPD a místo like +. Informací, které tu o sobě poskytujete, je víc než dost.




Proč by mě chtěl někdo zneužít?


    Po přečtení předchozích odstavců si asi řeknete přesně tuto větu. Proč? Proč se množí lidé? Proč vlastně vznikli lidě? Proč vznikla zeměkoule? Proč vznikl vesmír?

    Umíte odpovědět? Ne. A asi tak vám zodpovím otázku v nadpisu odstavce. Je velice malá pravděpodobnost, že vás někdo zneužije pomocí informací, které se o vás dají zjistit na internetu. Ale co když budete jednou v životě úspěšní a slavní a někdo vám bude závidět a bude se na vás snažit vytáhnout nejpikantnější věci? Toto je příklad, to se ve většině případů nestane, ale svět je nevyzpytatelný.





To mám jako přestat používat internet?


    Ne, pokud ho teď přestanete používat, ty informace tu o vás stejně už jsou, nic to nevyřeší.

    Říkat: „Dávejte si pozor na to, co zveřejňujete,“ je nesmysl. Samozřejmě, že byste asi neměli na internet vyvěšovat vaši nahou fotku a podobné věci, ale vaší aktivitu, to, na jaké stránky se díváte nejčastěji a rádi se tam vracíte, nemáte šanci ovlivnit.




Tak proč píšeš tento článek?

    A je tu další Proč? Proč? Proč? Proč? Tak se ptají předškolní děti, vzpomínáte si? A chudáci dospělí, jak jim mají vysvětlit, že neví, proč vznikli první lidé.

    Přesně tak to mám i já, nevím, proč píšu tento článek. Snad možná pro vaši informaci, abyste si uvědomili, kolik toho na sebe na internetu nevědomky prozrazujete.

    Ale jinak tento článek nemá moc smysl, jsou to jenom potvrzená fakta a můj názor. Prostě jsem si jednoho večera sedla k počítači a přemýšlím, o čem asi bude jeden z příštích článků, poslední před dovolenou. Nic mě nenapadá až na to, že nesnáším sociální sítě. A o tom už tu články byly a navíc se mi nechtělo rozepisovat, tak si říkám, proč nenapsat o nebezpečnosti internetu. Ale ne tak, jak to každý zná: nepiš, kde bydlíš, nedávej na internet tvoje fotky, tvůj majetek (to jsou i myšlenky a já vám ty svoje právě teď poskytuji), ale chtěla jsem napsat, že internet není nebezpečný jenom tím, co tam napíšete a dáte.

    Zamyslete se nad tím...




OK a jak se teda vyhnout nebezpečí zveřejňování údajů?

    He, he, dobrá otázka, opravdu jsem jí vymyslela sama a musím na ní odpovídat?

    Nijak. Opravdu nijak, jelikož každý z nás, co čteme tento článek, a mnoho dalších už mělo s internetem tolik „styků“ a dali jsme na internet o sobě tolik informací, že i kdybychom se přestali „stýkat“ s internetem, je tam o nás dost informací na celý náš život.




Nakonec...

    Jsem ráda, že jste se dočetli až sem a přečetli si celé mé shrnutí této problematiky.

    Ale stejně vás tento článek neovlivní (a i kdyby ovlivnil, je to jedno – viz. předchozí odstavec) a vy budete vesele pokračovat dál v tom, co děláte na internetu doposud.

    A i kdybyste přestali používat internet, informace o sobě dáváte i na úřadě, ve škole... prostě na mnoho místech, takže ten, kdo by chtěl údajů o vás zneužít, by se stejně ty údaje dozvěděl, jenom složitěji a z jiných zdrojů.



    Budu ráda, když se vyjádříte také k této problematice, ale vzhledem k mé brzké neaktivitě nevím, zda-li vám odpovím :D

Sagka

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.