Something interesting

Vývoj módy

Ahoj :D,

dnešní článek bude tak trochu zvláštní. Asi před měsícem jsem našla na youtube jedno video (ve článku bude později) o vývoji módy, oblečení od roku 1900 do dnešní doby. Takže mě napadlo, že bych mohla na toto téma udělat článek. Ovšem já začnu už od gotiky:





GOTIKA - 12. - 14. století


    V tomto období se lidi museli oblékat podle pravidel, aby neurazili společnost, ve které se nacházeli. Pokud měli na sobě něco nevhodného, museli platit vysokou pokutu, nebo mohli být dokonce i vyhozeni z města. Bylo přesně stanovené, jak se má která vrstva oblečení oblékat, jakou má mít oděv barvu a dokonce i množství a typy látky, ze kterých jsou jednotlivé vrstvy vyrobeny.

    Muži nosili kabátec doplněný úzkými samostatnými nohavicemi, které se připevňovaly v pase a končily buď u kotníků, nebo kryly celou nohu a na chodidle byly opatřené podešví. Nezbytným doplňkem oděvu
byl plášť.

    Ženy nosily jednoduchý spodní oděv zahalující celou postavu, který měl úzké dlouhé rukávy. Svrchní oděv tvořil dlouhý řasnatý plášť. Ve 14. století se poprvé začaly objevovat výstřihy. Živůtek pomocí bočních švů a záševků těsně obepínal postavu, zapínal se na drobné knoflíky nebo se stahoval šněrováním. Sukně se vzadu protahovala do dlouhé vlečky.

    Ohledně vzhledu měli muži hladce oholené tváře a nakadeřené vlasy. Dívky nosily jako ozdobu na hlavě věneček ze živých nebo papírových květů. Vdané ženě zakrývala hlavu roužka z jemného plátna, která zahalovala krk.

    Obuv: V 15. století byla oblíbená obuv zakončená různě dlouhou špičkou (lze vidět např. ve filmu Noc na Karlštejně), tzv. kachní zobáky. Boty byly vyrobeny z kůže, ale některé šlechtičny měly boty ze sametu nebo hedvábí.


    





RENESANCE - 15. - 16. století


    Pro toto období jsou typycké tkaniny samet, brokát a hedvábí.

    V rané renesanci (začátek 15. století) se dávala přednost štíhlé postavě, zatímco v pozdní renesanci (16. stoleti) se linie rozšířila a oblíbené byly velmi široké sukně. Muž býval v této době silný a odhodlaný a stejně jako žena plných tvarů.

    Ženy nosily klobouky zvané sella. To si mohly dovolit jenom bohatší, chudí měli hlavu nepokrytou, ale s
krásnými účesy s jemnými síťkami a s průhlednými závojíčky. Vrcholná renesance (konec 15. století) účesy u obou pohlaví zjednodušila.

    Spodním šatem ţen byla jednoduchá gamurra nebo cotta s dlouhým rukávem a svrchní elegantní cioppa. Často byla bohatě zdobená jasnými nebo světlejšími odstíny (žlutá a červená). Oděv bohatých Italek v 16. století - dlouhá sukně, jež byla dole široká a do pasu se zužovala a větší výstřih. Bohaté rukávy jako dekorace, těžké a dlouhé šperky (př. zlaté řetězy)

    Úřední kroj mužů byl vždy širší a delší. Pánský svrchní kabát byl nejdříve široký, pak se zúžil, ale rukávy zůstaly stále mohutné a tvořily hlavní ozdobu. Úzké nohavice punčochových kalhotek pokrývaly až ke kolenům svrchní kalhoty, podstatně širší a ozdobné.

    Obuv: kožené střevíce.


    





BAROKO - 17. - 18. století


    Barokní móda zvýrazňovala plnou siluetu. Všichni chtěli být nádherní a okázalí. Módním srdcem Evropy se stala Francie.

    Pánský barokní oděv se stal uvolněným a lehkým. Obsahoval kabátec s prodlouženými šosy, pod ním košili, plátěný límec a kalhoty, které sahaly ke kolenům nebo do poloviny lýtek.

    Ženy měly šaty vystužené kosticí, nosily šněrovačku a velké výstřihy. Rukávy šatů se zkrátily až k předloktí a byly zdobeny krajkami. Sukně byla vpředu rozstřižena a odkrývala sukni jiné barvy, která byla pod ní.

    V této době ženy nosily korzet. Korzet sahal až do půlky stehen, takže si dámy nemohly ani pořádně sednout, také často omdlévaly, jelikož se v korzetu nedalo moc dobře dýchat a ocelová kostice dokonce deformovala páteř, hrudní koš, játra i plíce.


    





KLASICISMUS - 17. století ve Francii (barokní klasicismus); konec 18. století - počátek 19. století


    dámy - snažily se přiblížit antice, pas se posunul pod prsa.

    pánové - vzor anglického oblečení. Kabát byl prostřižený, aby se pánům lépe jezdilo na koni. Dále také do módy přišla krátká vesta - napodobenina fraku, pohodlné kalhoty, vysoké boty a klobouk - cylindr.


    





SECESE - konec 19. století - začátek 20. století

    Rozdělení šatů na halenku a sukni. Blůza, kalhoty a sako tvořily denní oděv. Začínaly se nosit kostýmy. Skládaly se z dlouhé, hladké a úzké sukně, blůzy, přiléhavého kabátu a klobouku. Večerní šaty mívaly
na rozdíl od denního oděvu upjatého až pod bradu velkorysý dekolt, ve kterém tak krásně vynikaly nádherné secesní šperky a patřila k tomu i vlečka (nebyla nutnou součástí).

    Jako doplněk se používaly klobouky se suchými květinami, ovocem či vycpanými ptáky.

    Pánové nosili oblek klasického složení - košile, vesta, kalhoty a různé varianty saka.

    Zajímavost: Podprsenka byla vynalezena na přelomu roků 1899 a 1900. Měla ovšem zapínání vpředu.


        





20. století



    20. léta


    Ženy - štíhlá silueta, žádné zbytečné zatěžování, barvy - oranžová, třešňově červená a zelená

    Pánové - stejné


    




    30. léta (hospodářská krize)


    Ženy - zkrácení sukní, zvednutí pasu, pas uvázaný páskem, dlouhé upnuté rukávy, vysoká silueta, kombinace barev - hnědá s růžovou, modrá s tyrkysovou, šedá se zastaralou modrou

    Začínají se nosit nylonové punčocháče.


        




    40. léta (doba války)


    Předurčena metráž látky, kupovala se na lístečky. Lidé si začali přešívat staré oblečení, krejčím byla zabavena látka, ženy přestaly nosit nylonové punčocháče, na lýtka si kreslily švy tužkou nebo krémem na boty.

    Krém na boty se taky používal místo řasenky.

    Muži nosili uniformy.

    Po válce (1945) se móda vrátila do Paříže a začínalo se nosit oblečení jako před válkou.


    




    50. léta


    Opět se vrátily nepřirozené tvary - podpůrné podprsenky, utažené pasy, boty na jehlách.


    




    60. léta


    Hlavní cíl = šokovat. Mladí lidé si vytvářeli vlastní módu - ženy nosily průhledné ošacení a odhalené nohy, muži "ďábelského chlápka", který je pro všechnu zkaženost.


        




    70. léta


    Na počátku se šaty zkrátily na mini nebo prodloužily na maxi.

    Celá škála stylů (rock, punk, skater, funky, glam)


    




    80. léta

    

    Prvky z japonských tradic a touha míchat oděvy odlišných kultur.

    balónové sukně, přehnaně velká ramena, kýč, bláznivost...


        




    90. léta


    topmodelky - hit, hlavně vychrtlé

    Mladí se oblékají do vytahaného, poničeného, vybledlého oblečení.


    




21. století - dnes - cokoli

    



Tady přidávám video, jak se vyvíjelo oblečení ve 20. století






Doufám, že se vám článek líbil, třeba jste se našli v nějakém z retro stylů, pokud ano, neváhejte a dejte +. Pokud ne, ráda bych, kdybyste napsali komentář, co mám pro příště vylepšit :D


Sagka

Komentáře

ejmysek(ANIME!)

Super článeksmajl chtěla bych se obléct do těch šatů co se nosili když bylo Barokosmajl Akorát bych v tom neuměla choditsmajlsmajlsmajlTo video je super smajl

ejmysekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.