Something interesting

Mám málo času!

Ahoj :D,

    dnešní článek bude opět trochu na zamyšlení. Málokdo říká, že má času dostatek. Pokaždé nám na něco nezbyde čas. Ale proč?



    Času je dostatek, to jenom my lidé s ním neumíme zacházet a zbytečně ho plýtváme.






Jak to, že lidé dříve neměli moderní technologie, vše dělali ručně a čas jim nechyběl?


    Protože dělali jen to, co bylo nutné. My strávíme na mobilech, počítačích... tolik zbytečného času.


    Takový příklad z praxe: Dříve nechodily ženy do práce, byly doma, uklízely, vařily, prostě se staraly o domácnost. Také si vůbec nehrály s dětmi, děti se tenkrát musely zabavit samy. Dnes ráno vstáva žena brzy, jde do práce, vrátí se pozdě, je unavená a už se jí nechce starat se o domácnost. Navíc dodělává doma věci do práce, musí uvařit večeři, pomoci dětem s úkoly a také si s dětmi hraje, o víkendech je bere na výlety... Tolik věcí, které dříve ženy nedělaly.






Vše děláme zbytečně dlouho!


    Asi to znáte, máte jít do školy, vstanete brzy a zjistíte, že nemáte mobil. A nemůžete ho najít. Když ho konečně najdete, v koupelně si nanášíte řasenku, ale mrknete a řasenka je všude okolo oka. Takže musíte oko odlíčit a nalíčit znovu. Při čištění zubů vám ukápne pasta na tričko a vy si musíte vzít čisté. A těsně před odchodem z domu (nebo až po odchodu) zjistíte, že vaše peněženka zůstala na stole a vy musíte platit školní výlet. Takže si zujete boty, dojdete do pokoje, ale peněženka na stole není. Prohledáte pokoj a když už musíte opravdu jít, vezmete si jinou a do ní si dáte peníze.


    A přesně tohle nám ubírá čas, kdybychom si připravili věci den předem, nestalo by se to. Samozřejmě že jsou věci, které nemůžeme předvídat, třeba ta řasenka nebo pasta. Ale těch věcí, co nám trvají příliš dlouho, je snad nekonečný seznam.


    Zkuste se podívat, které činnosti vám zabírají víc času, než je potřeba a zkuste je zrychlit.






Děláme zbytečnosti!


    Ach jo, musím si přepsat a dopsat sešity, protože jsem v pátek chyběla ve škole, pak mám mít na zítra aktuality na dvě minuty mluvení, píšeme test z matematiky a já ani nevím z čeho, mám udělat k večeři toasty, také bych si měla vybalit věci z dovolené... to všechno musím dneska udělat, ale já místo toho sedím u počítače a píšu článek. Předtím jsem se flákala s kamarádkou ve městě a povídaly jsme si až zbytečně dlouho, naše konverzace pak už ani neměly hlavu a patu. A až dopíši článek, půjdu se dívat na videa na youtube. A pak...


    Tímto způsobem nemůžu za dvě hodiny stihnou vše, co potřebuji dneska udělat. A stejně se nehnu od počítače, dál píši článek a neplním si povinnosti.


    Proč hrajeme hry na mobilu, když nám to k ničemu není? Proč sledujeme v televizi kde jakou blbost? Proč sedíme o hodinách v lavici a čumíme do blba místo toho, abychom poslouchali výklad a nemuseli se toho tolik učit doma? Proč se válíme v posteli, jíme brambůrky a díváme se na romantickou kravinu? Proč jsme tak dlouho na HPD, facebooku a jiných sociálních sítích a sledujeme, jestli nám někdo nenapsal nebo nám nedal k nějakému našemu článku plus?


    A mohla bych pokračovat. Proč to děláme, když to k ničemu není? Nevím. A asi to neví nikdo. Každopádně nás tyto zbytečnosti okrádají o drahocenný čas.






Technika!


    Ach, ta technika. To kvůli ní jsme tak zlenivěli. Dříve si lidé dělali všechno sami, ale už od pradávna vymýšleli cokoli, čím by si usnadnili život, aby měli víc času. Dříve jeli sedm dní koňským povozem tam, kde jsme dnes autem za tři hodiny. Dříve museli za tím člověkem dojít, aby mu řekli zprávu, teď pošleme esemesku za minutu. Proč tedy máme tak málo času?


    Protože si příliš dlouho vybíráme nový mobil, pračku, lednici, notebook, fén, kulmu, žehličku, gauč, koberec, postel, oblečení... v dnešní době je toho tolik a tak snadno dostupné, že nám trvá velmi dlouho, než si něco koupíme.


    Mám nový mobil, musím změnit tapetu, vyzvánění, dát si lidi do kontaktů... Teď jdu na Obchod Play a vyberu si novou hru. A teď si ji zahraju, jen pět minut. Ale z pěti minut je půl hodina a čas jsme zabili úplně zbytečně nějakou hrou.


    Jé, jsem u moře, vyfotím se. Ne, ta fotka je špatná, znovu. Po čtvrt hodině máte fotku. A teď ji musíte dát na Snapchat. Nejprve dlouho upravujete fotku a vymýšlíte, co k ní napíšete a pak vybíráte lidi, kterým ji pošlete. Není to zbytečná ztráta času?


    A to nemluvím o sociálních sítích. Na nich strávíte hromadu času a píšete si s člověkem pak už i o kravinách, jenom abyste si psali.


    Technika nám hodně usnadnila život, až příliš mnoho. Proto jsme tak líní a děláme věci, které bychom jinak nedělali, nemohli bychom.






Odkládáme!


Dělá to úplně každý. Když se nám daná věc nechce dělat, odložíme si to na nejpozdější chvíli, ale stejně to musíme udělat. Jenom nám pak už nezbyde čas na jiné důležité věci.

Proto vám radím, do nepříjemných věcí se pusťte včas.







    Už víte, proč máte tak málo času? Den má 24 hodin a vy nemůžete 8 hodin prospat a zbytek proflákat. Máte nějaké povinnosti, chcete něčeho dosáhnou, dělat v životě něco, co má smysl, co vás baví. Proč tedy dělat věci jen tak z nudy?




    Zkuste si jeden den zapisovat, co ten den děláte a jak dlouho. Potom se na to podívejte a řekněte si, co všechno z toho bylo zbytečné nebo se dalo udělat rychleji a efektivněji. Myslím si, že vás překvapí, kolik toho děláte příliš dlouho nebo zbytečně.




    Už ukončím článek. Mohla bych vypisovat další důvody, proč si myslíme, že máme málo času, ale článek by byl nesmyslně dlouhý a myslím si, že z toho, co jsem napsala, jste pochopili podstatu věci a řešení problému.




    Líbil se vám článek? Nezdržujte se, ohodnoťte, vypněte počítač a běžte si splnit své povinnosti a dělat něco lepšího než čtení článků o tom, proč máte málo času. Kdybyste nebyli na HPD, určitě byste měli o mnoho více času (tím vás neodháním, neměl by mi kdo dávat plusy :) :D

Sagka

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.