Something interesting

Podzim, nejlepší čas na šetření peněz!



Ahoj :D,

    už dlouhou dobu je tu podzim a já si myslím, že právě na podzim se toho dá nejvíce ušetřit. Nevíte, jak šetřit? Vždycky si něco koupíte a nezbydou vám peníze na Vánoce? V tomto článku se dozvíte, jak ušetřit co nejvíce peněz.





1. Cíl


    Velmi důležité je, nastavit si cíl, kolik chcete mít nejméně peněz a taky si říct, proč chcete šetřit.


    Nejlepší cíl jsou Vánoce. Pokud kupujete dárky a peníze na ně vám nedávají rodiče, utratíte toho určitě mnoho. Když já kupuju dárek jenom sestře, přijde mě to na pár stovek, to samé bráchovi, mamce, taťkovi, prarodičům, kamarádkám... a ono je z toho nakonec pár tisíc.


    Slaví někdo z vašich blízkých narozeniny? Řekněte si, že si ty peníze našetříte na pořádný dárek pro ně. Chcete si pořídit něco nového na sebe? Chcete si koupit nová sluchátka, mobil, notebook, PC hru? Chcete si udělat radost novou kosmetikou, náušnicemi, šperky, dárečkem? Chcete si kupovat sušenky, pečivo, sladkosti, jídlo, pití? Najděte si jakýkoli důvod, proč chcete šetřit!


    A také si určete kolik chcete našetřit. Pokud máte příjmy z brigády, kapesného... zvolte si částku vyšší, než kolik máte nyní peněz na každodenní utrácení (nezapočítávejte např. peníze ze stavebního, spořícího účtu...). Jestli třeba teď máte 1 000 Korun, dejte si cíl 2 000 Korun nebo víc. Také si určete, kolik můžete nejvíc utratit za měsíc, abyste pak nezjistili, že jste toho utratili víc, než jste ušetřili.









2. Nekupujte vše, co vidíte


    Velkým problémem jsou hlavně sladkosti a vlastně obecně jídlo. V obchodě mají čokoládu jenom za 25 Kč, tak tu si koupím. Jé, 3Bitka, beru jí, dále brambůrky, Scittles, rohlík se slaninou, pendreky, bonbony, lízátka... kolik to je dohromady peněz? Moc!


    Je těžké v obchodě něčemu odolat, když na to máte chuť, ale prostě musíte. Musíte si umět odepřít kupování blbostí, které jsou moc drahé a ani je nutně nepotřebujete a v mnohých případech nám ještě ke všemu škodí!


    Jestli vám dělá problém něco si nekoupit, radím vám, nechoďte do obchodů. Jinak budete pořád jenom utrácet a nikdy nic neušetříte.









3. Hodí se, líbí se


    Když si budete vybírat oblečení, kupte si něco, co se hodí do více kombinací. Pokud si koupíte modrou bundu a všechny džíny máte modré, asi ji moc neužijete. Proto přemýšlejte, jestli se vám věc líbí a jestli jí máte k čemu nosit.


    Neutrácejte peníze za něco, co se vám nelíbí. Potřebujete propisku, ale tahle je divná? Tak navštivte ještě jiné papírnictví a vyberte si tam.


    Nekupujte si věci, které se vám po dvou dnech přestanou líbit a přestanete je používat.









4. Žádné kraviny a obchodní lákadla


    Nekupujte si cokoli, co vidíte, líbí se vám to, ale k ničemu to nepotřebujete!


    Nejhorší jsou věci u pokladny, to má člověk chuť přihodit si k nákupu čokoládu, sušenku, žvejkačky... ale to je špatně! Proto to tam obchodníci dávají, abyste si to koupili a víc utratili. Nikdy to nedělejte, tímto stylem byste nic neušetřili!









5. Slevy


    Dva šátky za cenu jednoho? Super, to koupím, i když se mi ty šátky moc nelíbí a pak budou ležet doma a ani si jich nevšimnu. Nekupujte to, nemá to smysl. To je hezké, že je to ve slevě, ale je to jako kdybyste si koupili jeden šátek a pak ho nepoužívali, takto si ten šátek také koupíte, ale ještě k tomu dostanete druhý „zdarma“ a stejně je nebudete nosit. Tak proč to kupovat, proč za to utrácet?


    Protože to je ve slevě! Je to sleva, to si koupím! Koupila jsem ty čokolády čtyři, protože byly ve slevě!


    Typické věty! Každý nakupuje víc, když vidí slevu. Nedělejte tu chybu i vy. Mnohdy je lepší si nic nekoupit, než si koupit něco, co nepoužijete, hlavně že to bylo ve slevě.


    Takže NENAKUPUJTE VE SLEVÁCH jen proto, že to je ve slevě – tím stylem opět nic neušetříte. Pokud se vám věc hodí, je to něco jiného, to jsou slevy naopak výhodné.









6. Seznam


    A když už nic nepomáhá a vy jste stále nic neušetřili, napište si seznam jaký byl váš příjem a výdaj daný den. A takto to pište po celou dobu, kdy chcete šetřit.


    Já jsem si seznam psala asi týden – pak jsem to vzdala, protože příjem byl nulový a výdaje příliš vysoké, ale věřím, že vy to nevzdáte.


    Na těchto seznamech je skvěle vidět, jak moc umíte odolat a nekoupit si něco a kolik utratíte průměrně za týden. Myslím si, že to číslo vás nepříjemně překvapí.





   



    Vyzkoušejte to a napište mi, jestli se vám povedlo ušetřit alespoň pětistovku. Pokud ano, gratuluji. A pokud ne... asi děláte něco špatně. Anebo moc nakupujete a v tom případě stačí zvýšit si příjmy.



    Ovšem občas se vyplatí utratit za něco peníze, i když se snažíte šetřit. Třeba já jsem dneska dala 120 Kč za film v kině Dívka ve vlaku - mimochodem to byl boží film, moc doporučuji a až si přečtu i knihu, napíšu o tom článek (co se mi líbilo víc, jaké tam byly rozdíly... prostě takovou recenzi).



    Děkuji za všechna ta hodnocení k minulým článkům, jsem ráda, že se vám má tvorba líbí :D

Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.