Something interesting

Zorganizuj si svůj čas!



Ahoj :D,


    kdo mě sleduje už déle a pravidelně čte mé články, ví, že nesnáším pouze informativní články. Ale tento článek má být informativní a tak jsem se rozhodla jako obvykle rozdělit ho na dvě části, z čehož první bude nudná (kdyžtak ji nečtěte) a druhá bude o tom, jak si co nejlépe zorganizovat čas, aby vám nechyběl.


    Úplně první věc: určitě jste si všimli obrázku s názvem článku na začátku článku. Takové obrázky bych chtěla dělat ke každému článku – obrázky focené mou osobou s názvem článku.



    Příliš mnoho dní jsem nevydala článek, za což se omlouvám svým pravidelným čtenářům.


Proč?


Málo času


    Já MÁM TÉMATA! Mám jich až příliš mnoho, ale prostě jsem za tento týden nenašla chvíli času, kdy bych si sedla k počítači a něco na to téma napsala. Protože prostě nemám dvě hodiny času na psaní článku a další hodinu na hledání správných obrázků a dávání to na HPD, úpravu písma, odstavců, nadpisů, bodů...


    Je to smutné, ale nemám ani ty pitomé dvě hodiny času denně, které bych mohla proflákat sezením u počítače a psaní článku. Prostě nemám čas na zábavu!


    Nejhorší na tom je, že když už jsem u počítače, nestrávím tam dvě, tři hodiny jenom psaním článku, různě surfuju po internetu, čtu jiné články, hledám informace, které mě zajímají... a najednou je z toho pět hodin. A když se dostanu domů průměrně v pět hodin odpoledne, nemůžu do deseti sedět pouze u počítače! Taky se musím učit, trénovat na nástroje, zpívat, dělat domácí úkoly (kterých máme minimum), jíst, udělat si čas na hygienu...


    A pak už vůbec nemám čas na jiné aktivity. Jediné, co stíhám z mých koníčků během školy, je hraní na kytaru a zpěv. Občas se dostanu k jiným hrám a snažím se být denně na HPD, když už nestíhám psát a vydávat články. Kdy jsem se naposledy dívala na televizi? Už vím, o prázdninách, když dávali Hříšný tanec. Od té doby jsem se na televizi pouze v rychlosti podívala, ale víc jak půl hodiny jsem u ní určitě nestrávila! Kdy jsem naposledy četla... před týdnem jsem dočetla knihu a od té doby jsem si na čtení nenašla čas! Přitom mě to baví, loni jsem četla tak 3 knihy do týdne. Teď jsem ráda, když si najdu čas na jednu knihu týdně. Kdy jsem se naposledy houpala na houpačce... taky o prázdninách. Kdy jsem se naposledy dívala na film nebo seriál... o prázdninách. Kdy jsem měla naposledy volno, abych se celý den mohla dívat do blba... o prázdninách!


    Je to děs! Zhruba před měsícem jsem psala, jak je vyšší gympl v pohodě, že přestup z nižšího na vyšší není nic strašného. Ohledně učiva je to horší, už nejsou hodiny, ve kterých bych si mohla číst, nedávat pozor a nezapisovat si. Tento rok popíši na každé hodině průměrně čtyři A5. A pak se to doma musím učit. Jak nám začaly testy a zkoušení, už nedělám nic jiného, než že se učím! Dřív jsem se učila tak hodinu týdně, občas dvě a stačilo mi to na samé jedničky se třemi dvojkami. Teď se učím takovou dobu každý den a stejně dostávám dvojky. Učitelé jsou přísnější, už nás nešetří a těch informací, které musíme vědět v každém předmětu, je mnoho a jde to dost špatně do hlavy. Prostě už se učím stylem: naučit na test a vypustit. A to je špatně, ale jinak to nejde.


    Třeba ve čtvrtek jsme psali 4 testy a z dalších 2 předmětů zkoušeli, dohromady naučit se na šest předmětů (a nebyla to hudebka, výtvarka ani tělocvik) a to jsme měli psát ještě další test, který nám naštěstí přesunuli na zítra. Docela drsné, celé pondělí jsem strávila nad sešity a na blog jsem nemohla ani myslet!



    Když to shrnu: Času mám málo a nevím, kdy budu vydávat články. Nápadů je hodně, takže se určitě máte na co těšit, ale na jejich provedení nemám čas. Proto budou články vycházet méně často a nepravidelně.

    Středa – nic neslibuji..., ale možná...

    Čtvrtek – pokud nebudou na další den testy, určitě budu tento den vydávat články, protože mám relativně volno.

    Pátek – před víkendem mám vždy času mnoho, pokud jsem doma, což většinou jsem.

    Víkend – když nebudu nikde pryč, určitě něco vydám... (na tuto sobotu to nevidím, ale neděle by snad mohla vyjít)


    Tento plán neplatí úplně, záleží na tom, kolik bude učení a jestli nebudu mít nějaké jiné aktivity. Také nechci celý víkend sedět u počítače a psát články, chci se bavit, být s kamarády, poznávat nová místa, chodit ven, chodit do kina, do cukrárny... mnohem radši budu dělat něco smysluplného (abych si odpočinula od školy) než abych seděla u počítače – asi chápete.








Jak si zorganizovat čas?


    Určitě se vám to už někdy stalo – příjdete domů, děláte toto, toto a toto a v devět večer zjistíte, že máte ještě úkoly a máte se učit na další den. A co teď honem?





1. Zápisník


    Nejlepší je mít sešitek, kam si budete zapisovat úkoly, testy, zkoušení, akce, co máte přinést do školy... tak na nic nezapomenete.


    Prodávají se školní diáře, já mám diář od Tety a jsem s ním spokojená. Rozhodně si nekupujte diář s „Na kdy“ „Splněno“, protože se v nich velice špatně orientuje. Pokud máte normální diář se dny, na den, na kdy máte mít danou věc, si tu věc napíšete a vidíte, kolik dní vám ještě zbývá.


    Takže určitě diář dělený na dny.








2. Nejdřív škola, potom zábava


    Ach jo, zase úkoly a učení!


    Je důležité, abyste si jako první udělali povinnosti a až teprve, když vám zbyde čas, se zabývali zábavou.








3. Podívat do diáře


    To je hezké, že máte diář a píšete si do něj úkoly a testy, ale pokud ho nebudete otvírat a nepodíváte se do něj, nebudete vědět, že něco máte mít.


    Takže určitě jako první věc, co uděláte, až příjdete domů je kontrola diáře.








4. Řiď se dle diáře


    Kolik máte úkolů a učení? Rozvrhněte si to na odpoledne a učte se s přestávkami.


    Prioritně udělejte to, co je na další den. Pak začněte dělat větší projekty, třeba referáty. Pořádný referát nenapíšete za pět minut, je třeba si na něj vyhradit minimálně dvě hodiny. A pak si ještě musíte nastudovat to, co jste tam napsali, těžko budete mluvit o něčem, co jste pouze zkopírovali z wikipedie.


    Máte zítra málo času? Udělejte si úkoly na několik dalších dní dopředu a naučte se to. Látku je lepší učit se dřív, ne až den předem, aby se vám uložila v hlavě.








5. Střídat to: Učení, pauza...


    Nejjednodušší jsou úkoly, ty jsem schopná udělat si do půl hodiny, protože jich moc nemáme. Na základní škole jich je ještě víc a nejvíce jich učitelé dávají na nižším stupni základky, takže pokud máte víc úkolů než učiva, střídejte úkol s pauzou.


    Po podívání se do diáře se zaměřte na jeden předmět. Podívejte se na to, co máte za úkol a vypracujte ho. Soustřeďte se jenom na úkol a na nic jiného. Pak se ještě podívejte na ten předmět, pokud něčemu nerozumíte, buď se zeptejte rodičů nebo spolužáků, ale nejlepší je, zeptat se přímo učitele.


    Následuje pauza. Teď máte čas dělat si, co chcete. Dát si svačinku, napít se, dojít si na záchod, podívat se rychle na HPD... Pauza musí být vždy mnohem kratší než doba věnovaná přípravě do školy. Ideální je takových 15 minut.


    A znovu učení. Teď dodělejte všechny úkoly a podívejte se na předmět, který se máte naučit. Nejprve si jenom projděte sešit a snažte si toho co nejvíce zapamatovat. Potom se vraťte na začátek a učte se po kouskách každou část předmětu. Snažte se spojovat si věci do souvislostí, pokud jste danou věc někde viděli, vzpomeňte si na to, lépe se vám to bude učit. Také si vzpomeňte, jestli jste něco podobného neprobírali už dříve, nebo v jiných předmětech. Prostě si spojujte věci dohromady, tak se toho nejvíc a nejrychleji naučíte.


    A další pauza. Měla by být po delší době, učení byste měli věnovat alespoň hodinu. Ale to záleží na tom, kolik máte času a učení a jak se dokážete soustředit.


    A znovu učení...


    A takto pořád dokola, dokud nebudete vše na další den umět. Když vám zbyde čas, můžete si dělat, co chcete – třeba psát článek na blog.








5. Podívat se na každý předmět, který máte další den


    Vezměte si k ruce rozvrh, projděte si ho a podívejte se na učivo každého předmětu, který máte další den. Když nebudete něčemu rozumět, studujte s učebnicí, nebo hledejte pomoc jinak (rodiče, spolužáci, učitel, internet...). Také se předměty alespoň trochu nauč, co kdybyste další den psali neplánovanou písemku nebo zrovna vás vyvolal učitel k tabuli?


    Lépe se učivo naučíte, když se na něj podíváte každý den na pět minut, snadněji se vám bude učit na test, protože vám to bude připadat povědomé.







6. Připravit si tašku


    Když si včas připravíte podle rozvrhu věci do školy, zjistíte, jestli jste na něco nezapomněli. Učili jste se všechny předměty, ze kterých píšete test? Máte všechny úkoly? Máte v tašce flashku s referátem? Máte rýsovací potřeby? Máte peníze na zaplacení školního výletu/exkurze?


    Často člověk zjistí, na kolik věcí zapomněl a co všechno ještě musí dodělat, doučit se, dopřipravit si... A to byste ráno už nestihli.







7. Hodně spánku


    A to je nejdůležitější!


    Většina z vás ještě roste a měla by spát kolem 8, 9hodin. Všichni studenti by měli spát minimálně 7 hodin, nikdy ne méně! Pokud půjdete spát jednou pozdě, projeví se to na vás po další tři dny. A navíc budete mít kruhy pod očima z nedostatku spánku, bude se vám hůř přemýšlet, budete unavení... a to nechceme.


    Choďte včas spát, vašemu tělu to obrovským způsobem pomůže a jednou vám za to poděkuje.


    Vymezte si třeba nějaký čas, kdy budete chodit spát a v duchu si i řekněte, v kolik hodin nejpozději chcete chodit spát a opravdu se tím řiďte, je to pro vaše dobro!





8. Nenechávat vše na poslední chvíli


    Čím dřív věc uděláš, tím lépe. Stejně to nakonec budete muset udělat, tak proč ne hned? Pak na to nebude čas, nebo ho bude málo a tu věc odfláknete. Lepší je, udělat si ji dřív a pořádně, než pozdě večer udělat něco, jenom aby to bylo.







    To by bylo vše, těšte se na další článek, který by snad měl vyjít zítra... a za hodnocení budu moc ráda :D

Sagka

Komentáře

Bebetuška(Píšeme povídky a příběhy)

Super, dávam +. Ten spánok je dôležitý, ja chodím spať o 9 a to je fajn, pretože to stihnem. Toto je môj starý-dobrý rozvrh pracovného dňa:

6.30 Vtedy najneskôr vstávam. Dám si sprchu, oblečiem sa, naraňajkujem a rýchlo si vyrobím desiatu.

7.30 Veziem sa maminým autom do školy. Vystúpim a... som v škole.

12.25 Pomalý odchod po vyučovaní zo školy. Opäť sa veziem maminým autom, ale opačným smerom.

13.00 Obedujem.

13.30 Robím si úlohy.

14.00 Robím si čo chcem.

18.00 Večera.

21.00 Večierka.

smajl Aj keď by som chcela chodiť spať trochu neskôr!

BebetuškaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

veriska: Děkuji mocsmajl Jinak SZ budou asi Soukromé Zprávy, používá se to na Howrse, tady jsou jenom zprávy, ale asi je myšleno totéž smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Alexeia Lilian MoorováVIP

Pěkný článek. smajl Já jsem teda na normální základce a domů chodím ve dvě ale i tak mám na zábavu třeba jen 2,3 hodiny. Vím, že ty máš ještě míň času, ale ja bych ho také chtěla víc, mno

Alexeia Lilian MoorováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Alexeia Lilian Moorová: Děkuji za komentář smajl

Asi každý by chtěl více volného času. Celé to je o tom, jak nakládáme s časem. Když se nám něco nechce dělat, tak to odložíme a ten čas proflákáme a pak nám ten čas chybí... Dělá to každý, je to hloupé, ale lidě to le neumí... je to škoda, když nám ten čas na zábavu potom chybí smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AkalikVIP(Girl´s Dream)

Mít takový rozvrh smajl.

Já si připracuji v 6 ráno a do 7 si dělám cokoliv ( né, že bych skákala z okna ).

Jinak tyhle články miluji a dobře tě podle nich rozpoznám smajl.

AkalikTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Akalik: Děkuji smajl Letos máme šílený rozvrh, v průměru učíme do tří (3xtýdně 8 hodin, 1x 9 hodin a 1x jenom šest hodin) a já k tomu mám mnoho dalších aktivit... Když přijdu domů ve čtyři jako dneska, jsem za to moc ráda a pak mám čas třeba napsat článek.

Dost mě to štve, že kvůli škole tak trochu kašlu na zábavu a na své koníčky, ale co se dá dělat... ono se to zlepší smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.