Something interesting

Volná sobota? Co s ní?

Ahoj :D,


myslím si, že existují 3 typy lidí.


    První typ jsou takoví, kteří mají na každý víkend něco naplánovaného, většinou mají mnoho zájmových aktivit, nebo se každý víkend courají někde s kamarády anebo dělají sport, s nímž mají každý víkend nějaké zápasy.
    Druhý typ jsou úplně opační, nemají tolik aktivit, takže jsou téměř každý víkend doma a mají volno.
    Třetí typ lidí je něco mezi, mají nějaké ty aktivity, nebo občas chodí s kamarády ven, ale také mají volné dny, kdy se doslova nudí.



Proč jsem začala článek tak netradičně? Abych mohla pokračovat a dostat se k obsahu dnešního článku.



Každý člověk potřebuje občas volno. Takový ten den, kdy jenom sedí, leží, odpočívá a nic nedělá. Záleží na povaze člověka, kolik takových dní do měsíce potřebuje. Někomu stačí jeden, jiný chce mít volný každý víkend a ještě každé odpoledne k tomu. Třeba já potřebuji tak tři volné dny do měsíce, pokud jich mám víc, tak se nudím.

Ale každý člověk také potřebuje nějakou akci, aktivitu, protože válet se celé dny doma nikoho nebaví. A právě o tom bude dnešní článek, co dělat, když máte volno?




1. Kamarádi

Každý máme nějaké ty kamarády a s nimi se dá podniknou téměř cokoli. Pokud nemáte nápad vy, nápad bude mít kamarád a jde jenom o to, aby vás to bavilo oba.

Já jsem taková ta iniciativnější, takže když chci s někým někam jít, sama to většinou vymyslím. V zimě chodíváme bruslit na stadion, ale můžete se taky dohodnout a jít lyžovat nebo na snowboard (já na něm neumím, ale lidi od nás ze třídy takto chodí), k čemuž je třeba poprosit rodiče o odvoz. V létě je možností mnohem víc, to můžete jít na in-line, koupat se, někam do přírody, na kolo... je dobré si najít nějaké zajímavé a zábavné místo ve vašem okolí. A kdykoli můžete jít do cukrárny nebo někam na pizzu či kebab, na diskotéku nebo do kina, což se dá spojit s nakupováním, u něhož si můžete užít spoustu legrace :-D

A těch aktivit je mnohem více, věřte mi, že když se trochu porozhlédnete kolem sebe, najdete toho mnohem víc.

Moje rada:
Vybírejte si kamarády, se kterými chcete jít, jinak vás to nebude bavit. A pokud se vás někdo, koho moc nemusíte zeptá, jestli s ním nechcete někam jít, nebojte se ho odmítnout.






2. Rodina

Většina z nás je ve věku dospívání a to znamená, že nás už nebaví rodinné výlety. Je to pro nás větší utrpení než zábava a ještě horší to je, pokud máte o hodně mladší sourozence, kteří jsou schopni vydržet na dětském hřišti třeba celý den.

Ale i rodinné výlety můžete naplánovat, najděte si něco, co vás zajímá a navrhněte rodičům, že byste tam chtěli jet. Oni uvidí snahu z vaší strany a budou se snažit vám vyhovět a vylepšit výlet tak, abyste si ho opravdu užili.

Rodinné výlety jsou dobré, pokud se chcete podívat někam dál, kam by vás rodiče zatím samotné nepustili. Třeba na druhý konec republiky nebo do ciziny. Ale i to záleží na povaze vašich rodičů, znám takové, kterým nevadí, že jejich nezletilé dítě jede na tři dny samo na druhý konec republiky. To není případ mých rodičů, takže jsem ráda, že se díky rodinným výletům podívám někam dál než do okolí mého bydliště.

Jinak typy:

    Na jihu republiky určitě Šumava, byla jsem tam několikrát a vždycky se mi tam moc líbilo jak v zimě, tak i v létě, pěkné to je třeba na Lipně. Také jezdíme hodně do Rakouska, spíš na zimní dovolené, ale i v létě je Rakousko pěkná, čistá země s milýmí lidmi, tam doporučuji navštívit úplně všechno, protože to opravdu stojí za to. A na jihu na Moravě jsme byli u Vranovské přehrady, kde jsme kempovali (kemp nic moc) a potom jezdili v okolí na kolech, tam je to taky moc pěkné. Nesmím zapomenout na Lednicko-Valtický areál. Ubytování se tam dá sehnat poměrně snadno v okolí a je to tam nádherné, určitě doporučuji navštívit zámek Lednice, klidně více okruhů. Zámek Valtice se mi tolik nelíbil, ale taky slušná prohlídka. Opět doporučuji si sem vzít kola a projet se z Lednice přes všechny lesní památky do Valtic a zase zpět – takový okruh, je to asi 30 kilometrů a opravdu to je nádherné, určitě si zaplaťte vstupy do všech okolních památek, výhledy odsud jsou také krásné.
    Východ republiky tolik neznám, to spíš Slovensko. Na jihu Slovenska jsou pěkné lázně, ale to je spíše pro „válecí se“ dovolenou. Určitě bych navštívila sever Slovenska, Tatry. Mně osobně se více líbily Nízké Tatry kolem Liptovského Mikuláše, kde to je moc pěkné. V okolí jsou nádherné jeskyně a hlavně příroda, je tu asi milion možností, kam jít na túru. Třeba Janošikovy diery, ale výběr je opravdu veliký. Ovšem toto není výlet na jeden den, ale na více.
    Na severu naší republiky jsou Jeseníky, tam je to taky krásné, spoustu možností, kam se vydat. Já jsem tam byla asi ve čtyřech letech, takže už si to moc nepamatuju, ale moc se mi tam líbilo a věřím, že něco najdete. Do Orlických hor je dobré jet lyžovat, ale i na léto je to tu pěkné. V Libereckém kraji je spousta možností, kam se vydat. Krkonoše jsou proslulé lyžařskými středisky, kterých tu je opravdu hodně. Určitě v létě i v zimě jsou pěkné Jizerské hory, v zimě je tu spoustu tratí na běžky (třeba z Bedřichova nebo z Nové louky) a v létě silnice na ježdění na kole. V okolí Hamru na jezeře je pár asfaltek, kde se dá dobře jezdit jak na kole, tak na in-linech. Také3. můžete navštívit Německo, hned za hranicemi je spousta míst na navštívení a to platí o celém Německu i na západě.
    V centrální části České republiky jsou další pěkná místa, spoustu CHKO a nemůžu je tu všechny jmenovat, protože těch míst, které můžete navštívit, je opravdu nespočetně.

Moje rada:
Vymyslete si takový výlet, kam se v příštích pár letech nepodíváte, aby to bylo jedinečné a vzpomínali jste na to ještě dlouho.





3. Akce s nějakou organizací

Tou organizací může být cokoli, ať už škola, nebo turisťák, skaut, skupinka lidí, kteří se dohodnou na výletě (třeba rafty).

Moje rada:
Vyberte si něco, co vás bude zajímat a bavit a bude to za přijatelnou cenu.





4. Sama


I když nemáte nikoho, s kým byste něco podnikly, samy si v pohodě vystačíte. Já se občas jezdím projet sama po okolí na kole, třeba jenom na půl hodiny až hodinu a vyčistím si hlavu. Nebo se procházím parkem sama po škole, ale to jen v případě, že mám špatnou náladu a vyloženě chci být chvilku sama. Pokud máte psa, může vám pes dělat společníka a klidně si s ním povídejte, není to divné, přece jenom i pes je živý tvor.
Můžete se také zapojit do geocaching – hledání kešek. Stačí se zaregistrovat na stránce geocaching.com a tam získáte informace, kde hledat kešku. Pomocí mapy či gpsky se vydejte do přírody a naděte kešku. Pak stačí se zapsat na zde umístěný papír (tzv. logbook) napsat datum nálezu a svůj nick (na svém profilu na stránce geocaching.com danou cache označíte jako „nalezenou“). Nakonec uložíte schránku tam, kde byla a můžete jít hledat další kešku. Více ve videu :-D






Moje rada:
Nechoďte na místa, kde nikdo nechodí






5. Domov

Odpočinou si, ale zároveň se zabavit můžete i doma. Kdy jste si naposledy sedli nad nějakou knížku a začetli se do ní tak, že jste nemohli přestat? (OK. Já asi před hodinou, než jsem začala psát článek). Umíte zpívat nebo hrát na nástroj? I to můžete využít. A co třeba jít na zahradu, vytrhat plevel, ustříhnout zmrzlé či uschlé zbytky květin a zalít je? A nebo začít s velkým úklidem pokoje nebo celého bytu, který tak dlouho odkládáte?

Moje rada: Samozřejmě, že si můžete sednout k počítači, surfovat po internetu, pustit si film a psát článek, ale pokud je venku hezky, je to škoda, to radši vyjděte ven na zahradu nebo jděte do přírody.






Snad se článek líbil a pomohl vám, třeba nějaký ten typ využijete zítra. Pište komentáře, případně dejte + :D



Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.