Something interesting

Nesnáším školu!

Ahoj :D,

    znáte ten pocit, když si v šest večer sednete k učení a zjistíte, že vám zítra odpadají oba předměty, ze kterých se zkouší a vám stačí naučit se slovíčka na angličtinu a němčinu? Super!

    Tedy, měla bych si říct ach jo a ne proto, že ty předměty stejně budou v průběhu týdne, ale proto, že se látku nenaučím a nebudu ji umět.

    Možná nechápete, čtěte dál a na konci článku myšlenku určitě pochopíte :-)





Nesnáším: „Nesnáším školu!“


    Nesnáším, když někdo říká: „Nesnáším školu!“ Ok, i já to občas řeknu, ale spíš ze zlosti, když mi nejde naučit se nějaký předmět.

    Uvědomte si, že škola není samozřejmostí. Vy jste ještě malí, ale já už jsem na střední, patnáct už mi taky bylo a pro mě škola není povinná. Klidně jí můžu nechat a jít dělat do nějaké fabriky na pás. Ale takovéto práce jsou málo placené a ani se mi nechce odejít z mého pohodlného života do tvrdé reality.






Čím lepší vzdělání, tím lepší práce


    Pokud bych teď odešla ze školy, bez maturity bych měla dost velký problém vůbec sehnat práci a navíc dobře placenou práci. A práci, která mě baví, bych určitě nedostala.

    Dříve platilo, že lidi s maturitou budou mít na výběr a práce bude dobře placená. Dnes už to tak není, protože maturitu má v dnešní době kdekdo (netvrdím, že všichni), takže takoví lidé už nemají takovou cenu, jako dříve. Pokud máte jenom maturitu, musíte se hodně snažit a hledat práci, práce nebude hledat vás.

    Dnes se na dobře placená místa uchytí pouze nestydliví, schopní lidé s vysokoškolským titulem. Ale i těchto lidí přibývá a proto musíte mít ve vašem oboru spousty znalostí a nápadů, abyste se uchytili.






Škola = žádná práce

    Jestliže máte dobré rodiče (což má asi většina), po dobu vašeho studia vám přispívají na různé věci, školní potřeby, kroužky, volnočasové aktivity, oblečení, boty, hudební nástroje, elektronické přístroje, vybavení vašeho pokoje, jídlo, pití... je toho opravdu mnoho a mohla bych tu psát po celý svůj život a stejně by to nestačilo, stejně bych všechno nevypsala.

    Buďte svým rodičům vděční, že vás živí, že nemusíte zatím pracovat (maximálně si chodíte přivydělávat na brigády), že žijete v pohodlí domova, který pro vás vaše rodina připravila.






V mládí se toho nejvíce naučíte

    Teď zním jako generace našich prarodičů.

    Ale je to tak, v mládí se člověku rodí více buněk než kolik jich odumírá, takže je jasné, že na to ten člověk „má mozek“ a danou látku se naučí lépe než dospělí.

    Vemte si malé děti, miminka, kolik se toho novorozeně naučí za jediný den. Dýchat, sát mléko, brečet, smát se, spát, myslet mozkem, hýbat rukama, pozorovat svět (i když jenom černobíle)... je toho tolik a to je jediný den.

    Ale i my se každý den učíme nové věci. Kromě školy se každý den učíme být nenápadní (zkoušení ve škole), umět se bránit (spolužákům), nadávat, vztekat se, pozorovat lidi kolem sebe a dělat si o nich „obrázek“... určitě byste přišli na více věcí.

    Ovšem já jsem měla na mysli látku ve škole, to, co se musíte naučit, nebo se naučit nějaký princip a zapamatovat si. Třeba cizí jazyky se obecně děti učí lépe než dospělí. A to platí i o ostatních předmětech.

    Učte se, dokud to jde snadno a dokud je učení vaší jedinou povinností.






Základy

    Střední a vysoká škola už jsou taková nadstavba, ale základní vzdělání by měl mít každý.

    Jsme češi, měli bychom skvěle ovládat češtinu, náš mateřský jazyk. Jestli patříte mezi ty mladší děti na HPD, kteří neumí pořádně gramatiku ať už proto, že se to ještě neučili nebo se to nenaučili, dávejte ve škole pozor, protože neumět psát správně spisovně česky je pro ostudu. Stačí abyste napsali motivační dopis do práce, o kterou se ucházíte, a měli tam mnoho chyb, zaměstnavatel si o vás nebude myslet nic dobrého a třeba vás ani nepozve na pohovor. (Směs mořských poldů sice není gramatická chyba, ale překlep, ale pobavilo mě to tak, že to sem musím dát)

    Nebo matematika: Opravdu bychom měli umět počítat. Matematika je všude, v obchodech, v účetnictví, ale i v počítači (jak se asi na monitoru objeví písmenka, pomocí číslic 0 a 1 a kde se objeví určují pixely – opět čísla).

    Ale i ostatní předměty jsou důležité, měli byste mít všeobecný přehled o všech oblastech.

    Biologie – umět poznat kytky, abyste věděli, jestli jejich plody nejsou jedovaté, jestli jsou houby jedlé.

    Chemie – když smícháte vodu s citronem, vznikne citronová šťáva, proč se z termosky neodpařuje voda a nechladne, protože termoska patří do izolované soustavy látek, tzn. Soustava si s okolím nevyměňuje částice ani energii.

    Fyzika – jízda autem, to je jedna velká fyzika.

    Dějepis – poučení se z chyb, kterých se lidé dopustili v minulosti, abychom je už neopakovali.

    Zeměpis – vědět, kam vlastně letíme/jedeme na dovolenou.

    Cizí jazyky – umět se v cizině dorozumět, říci, když něco potřebujeme.

    Informatika – díky ní můžu psát tento článek a vy ho můžete číst.

    Občanská výchova, později Základy společenských věd – základy, které by měl každý občan vědět o naší republice, o sociologii, politologii, psychologii, rodině, právech...








Škola by nás měla připravit na život „venku“

    Kéž by toto platilo! Vy, kteří chodíte na učňák máte mnoho praxí a škola vás opravdu na takový život připravuje. Nám občas řeknou, jak co v dnešním světě funguje, ale to je tak asi všechno.

    Moje škola je všeobecně zaměřená, od každého předmětu se učíme něco, ale všechno jsou to jenom teorie, chybí mi praxe. Třeba laborky z fyziky a chemie máme pouze jednou za dva týdny, už to je málo, ale z ostatních předmětů nemáme žádnou praxi. Prostě se jenom slepě učíme nějaká fakta, vzorce, ale nic, co má společného s normálním životem. Učitelé si asi myslí, že starat se o domácnost, zahradu a rozhodovat se, koho zvolíme ve volbách, nás naučí rodiče.








Závěrem


    Nestěžujte si na školu, buďte rádi, že tam můžete chodit a něco se naučit!


    Nenadávejte na učitele, většina z nich to s vámi myslí dobře!


    Asi se to těžko dodržuje, i já často říkám, že nesnáším školu, ale nemyslím to vážně. Říkám to jen proto, že jsem zrovna na něco ohledně školy naštvaná, doopravdy chodím do školy ráda a jsem ráda, že můžu mít takové vzdělání, jako mám.





    Souhlasíte? Nesouhlasíte? Dejte to najevo do komentářů a plusy či mínusy hodnoťte článek, ne obsah článku :D

Sagka

Komentáře

Ninix(☆♫✔Crazy Girls✔♫☆)

Pěkný članek.
A s těma laborkama, dneska jsme měli laborku z chemie (prvnísmajl), měli jsme zapálit kahan, ale to by nejdřív musel být puštěný plynsmajlsmajl. Takže zbytek hodiny byly jen teoretické pokusysmajl.

NinixTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

abodka(ANIME!)

Máš pravdu.
Já sice někdy řeknu, že nemám ráda školu, ale musím být spokojená s tím, co mám. Je mi sice teprve 11 ale můj fakt velký sen je stát se herečkou, už teď v 6 třídě jezdím na kurzy, které mi přidají body k tomu, abych práci herečky dostala. smajl

Jinak máš ode mně určite plus.

abodkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Školu nesnáším, ale vím, že to bez ní nejde. Chci být právničkou a někam to dotáhnout. I když jsem teprve v osmičce, tak se snažím nasbírat nějaké plusové body do přihlášky na gympl...

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AkalikVIP(Girl´s Dream)

Správně.
V jiných zemích by vás už provdali za 40 chlapa.
Museli by jste mu uklízet, kopat, mít s ním vy víte co, vařit mu....
A nebo by jste byli v něčím majetku ( otrok ) a celý den by jste kopali rukama zlato, byli by jste vyzáblí, 3 dny bez jídla...
A internet, snickers a hpd by jste neznali....
Mohli by jste žít v pralese, být manželka, nebo by vás obětovali a možná i snědli...

Takže buďte rádi za školu smajl.
Jo a došla pluska.

AkalikTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

veriska(Správňácký koňáci;))

Naprosto s tebou souhlasím,je mi sice teprve 11, ale mám také svůj názor ,a ráda se o něj s vámi podělím.smajl Asi každý v životě řekl "já nesnáším školu" ale těmhle lidem moc nevěřím. Příklad: pondělí: nesnáším školu!
úterý : miluji školu! určitě budu doktorka!
prostě každý má svým způsobem rád školu smajl takže jedno VELKÉ PLUS!!!!!!!!!!!!!smajlsmajl

veriskaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

veriska: Děkuji smajl Jinak doktorka je zajímavé a dobře placené povolání, ale já bych se nechtěla učit všechny ty pojmy na vejšce a k tomu mít ještě praxe... nemám na to mozek, ale tobě to přeji smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.