Something interesting

Narozeninový dárek neboli dorty

Ahoj :D,

umíte se pohybovat v kuchyni a něco jednoduchého ukuchtit? Má někdo známí narozeniny a přemýšlíte, co mu dát? A co takhle dort? Tady je pár tipů na dorty:



Snad každé dítě je zblázněné do Elzy a Ledového království. Co víc ho může potěšit než právě dort s Elzou?





A kde bude Elza nebo jakákoli Barbie spát?





Nesmíme zapomenout na boty:






A nebo by radši princeznička barevné?





A na závěr make-up:






Připadá vám toto moc složité? Máte pravdu, je to pro ty, kteří to v kuchyni opravdu umí, ale nápady jsou určitě pěkné. A vy, kteří péct ještě moc neumíte můžete zkusit toto:



Čokoládový dort (vyzkoušeno)


Suroviny:

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrníček krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhané citronové kůry (není nutná), 2 vejce, 1 hrníček mléka, 1/2 hrníčku oleje, čokoládová pěna, čokoládové zdobení nebo cokoli navrch třeba ovoce


Čokoládový krém:

1 kostka másla, 3/4 hrníčku moučkového cukru, 3 žloutky, 1 tabulka čokolády na vaření

– změklé máslo dobře utřeme s moučkovým cukrem a žloutky a nakonec i se změklou čokoládou na vaření.


Postup:

Mouku promícháme v míse s práškem do pečiva, krupicovým a vanilkovým cukrem, kakaem a citronovou kůrou, přidáme vejce, mléko a olej a zamícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme. Po vychladnutí rozřízneme, promažeme čokoládovým krémem a povrch polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme zbytkem krému a čokoládovým zdobením popř. ovocem.


Dobrou chuť!



Tipy na závěr:

  • Formu pečlivě vymažte máslem, na nevymazaných místech se vám při pečení přichytne těsto a dort vám pak z formy nepůjde vyndat. Formu plňte pouze do výšky 2/3 výšky formy, protože těsto během pečení nakyne. Těsto nahrňte do krajů, jelikož ve středu nakyne těsto víc.
  • Dorty pečte ve středně teplé troubě (cca 150°C), při vyšší teplotě by dort mohl zůstat uvnitř syrový, naopak při pomalém pečení by se dort vysušil. Jestli je dort upečený poznáte tak, že do něj vpíchnete špejli. Pokud zůstane čistá, je dort hotový, pokud na ní zůstane těsto, ještě chvíli pečte.
  • Po upečení nechte dortový korpus ještě chvíli ve formě, teprve po chvíli jej opatrně vyndejte a vrchní stranou dolů převraťte na rovnou plochu, aby byla horní část dortu rovná.



Tak snad se článek líbil dort se povede a věřte, že pokud někomu upečete k narozeninám dort, bude mít obrovskou radost :D


Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.