Something interesting

Moje zkušenost: Kontaktní čočky

Ahoj :D,

    je tu další článek s ním i další téma, o kterém tu asi ještě nikdo nepsal.


    Myslím si, že nejsem jedinná, kdo tu má oční vadu. Já vidím trochu hůř do dálky, už bych měla nosit brýle na trvalo, ale pořád to není zase tak hrozné. Ale já jsem typ člověka, který hodně dbá na to, jak vypadá a s brýlemi vypadám tak jako vzdělaně, starší a hlavně trochu jako šprt. Nejhorší na tom je, že se v brýlých necítím dobře, připadám si v nich divná. A to nemluvím o tom, že mi také není dvakrát příjemné, nosit je celý den na nose.

    A proto jsem se rozhodla vyzkoušet kontaktní čočky.

    Dnešní článek bude o nevýhodách a výhodách čoček, o tom, jaká je moje zkušenost s nimi a pokud uvažujete o pořízení, určitě si článek přečtěte.






Klady kontaktních čoček



Žádné brýle


    To, co já považuji za jednu z nejlepších věcí na kontaktních čočkách, je fakt, že nemusíte celý den nosit na nose ty příšerné obroučky, které po několika hodinách nošení dost tlačí.


    Vaše oči jsou takové svobodné a zároveň vidíte skvěle, i když nenosíte brýle.


    Pokud jste zvyklí na brýle a i na váš vzhled s brýlemi v zrcadle, bude vám chvíli trvat, než si odvyknete a zvyknete na vaši novou podobu a i vašemu okolí budete připadat zvláštní, ale časem to bude v pohodě. Navíc člověk už od pravěku nikdy nenosil brýle, takže být bez brýlí je přirozené.





Nemusíte se kontrolovat


    Čočky jsou prostě v oku celý den, nemusíte si pořád kontrolovat nos, že tam máte brýle a ráno brýle hledat...


    Je to výhodné hlavně třeba, když sportujete. Při sportu nejsou brýle zrovna nejlepší volbou, s čočkami můžete dělat, co chcete.


    Také při plavání lze mít čočky. Doporučují se jednodenní a pod vodními brýlemi, ale zkuste si dát pod vodní brýle normální brýle. A to samé u lyžařských brýlí.


    A těch aktivit, které můžete v klidu vykonávat, je mnohem více.







Zápory kontaktních čoček


    Kontaktní čočky byly vynalezeny proto, aby lidem ulehčily práci a lidé nemuseli nosit brýle a byly vymýšleny tak, aby měly co nejméně kladů.




Učení se pracovat s čočkami


    Než se naučíte nasazovat a sundávat si čočky, asi to nějakou dobu potrvá. Já jsem je poprvé zkoušela nedávno a teď si nedělám legraci, jednu čočku jsem si do oka dávala asi půl hodiny. Vážně se mi to povedlo zhruba na 30. pokus! Ale bylo to poprvé a na poprvé to jde.






Mé začátky:



První den:


    Když jsem si je první den večer vyndávala, levá mi šla na pohodu, tu jsem měla vyndanou asi na 5. pokus. Ale s pravou jsem měla hrozné problémy: vyndávala jsem ji asi dvacet minut, mně to samozřejmě připadalo jako věčnost. A když se mi to už na několikátý pokus nepovedlo, normálně jsem se před tím zrcadlem rozbrečela. Já mám čočky, ve kterých se nemá chodit spát a jednu jsem měla vyndanou, druhou ne a říkám si, co budu dělat, jestli tu zbývající nevyndám. Chytila jsem tam z toho záchvat breku, ale nevzdala jsem se, zkoušela jsem to dál, až se mi to nakonec povedlo.


    Jelikož je mám chvíli, tak také neumím poznat, jestli už mám tu čočku v oku, nebo mi ještě zůstala na prstě. A pokud mi zůstane na prstě, tak netuším, co jsem udělala špatně, jestli tam mám přidat roztok, nebo ho tam mám už naopak moc... to se časem naučím. Chce to trénovat, trénovat a trénovat...




Druhý den:


    Nasazování proběhlo celkem v klidu, sice jsem si je nasazovala víc jak dvacet minut, ale už to celkem šlo.


    Ale když jsem je chtěla vyndat, nastal problém. Pořád nevím, co jsem udělala špatně, každopádně když mi to po třicátém pokusu nevyšlo a začalo mě bolet víčko, opět jsem dostala hysterický záchvat, ale tentokrát mnohem horší než den předtím. Lehla jsem si na podlahu a začala brečet, nevěděla jsem, co dělat. Oči mě bolely, čočky nešly vyndat a mamka, která je nenosí, by mi neporadila. Když už to trvalo více jak půl hodiny, šla jsem za rodiči. Mamka se mi začala smát, ale táta zůstal v klidu, za což jsem mu moc vděčná, a pomáhl mi, jak jen to šlo. Nejprve mě uklidnil a potom mi u vyndávání asistoval, kam mám dát který prst, jestli už čočku držím... a opravdu se mi to povedlo na druhý pokus, obě dvě čočky. Díky!




Po pěti dnech:


    Vyndávání už celkem v pohodě, pomáhá mi táta, který mi jenom říká, jestli šahám dobře, kam se mám dívat, jak si chytit oko... Většinou už to zvládám na první maximálně na druhý pokus.
Nasazování mi ještě moc nejde, ale stále trénuji a zlepšuji se. Jednu už jsem si zvládla nasadit asi na pátý pokus, ale s pravou mám pořád problémy. Můj rekord je nasazení do čtvrt hodiny, ale radši vstávám o třičtvrtě hodiny dříve, kdyby mi to náhodou trvalo déle, abych stihla školu.




Druhý týden:


    Když mi kámoška hned druhý den ve škole říkala, že se nasazovat a vyndávat si čočky naučila dost rychle, nevěřila jsem jí.


    Ale už to je víc jak dva týdny, co nosím čočky a v pohodě. Při nasazování mi déle trvá příprava – umytí rukou, vyndání čočky z roztoku a naštelování na ukazováček – než samotné nasazení. To zvládám na 1.-5. pokus. A vyndávání většinou na první. Takže už v pohodě, stačil trénink a zvyk.




Třetí týden:


    Nasazování do 5 minut, už mi déle trvá příprava, než dát čočku do oka. A vyndávání zvládám ještě rychleji a už bez asistence mého táty. Takže v pohodě.


    Jenom mi dochází roztok, to brzy. A musím si koupit nové čočky, protože mám měsíční a ty se můžou nosit maximálně 30 dní. Jinak čočky se většinou nedají koupit v lékárně, musí se dopředu objednat anebo si je můžete koupit u očního. Jedna čočka stojí kolem 50 Kč a víceúčelový roztok 360 ml kolem 250 Kč.











Fuj, to si jako šáhneš do oka?


    Ano, jak jinak bych si jí tam dala.


    Ale nejde o to, jestli si umíte šáhnout do oka. Já jsem to uměla odjakživa a stejně mi tam prvních pár dní čočky nešly. Jde hlavně o to, abych si čočku správně připravila na prst, neměla ji moc mokrou ani moc suchou, prostředníčkem a druhou rukou si „rozevřela“ oko, nemrkla a dala čočku do oka. A aby se mi odlepil prst (ukazováček) od čočky a čočka zůstala v oku.








Cítíš čočky v oku?


    A jestli se ptáte, jestli čočky v oku cítím... Když si nasadím obě, vždycky poodstoupím a zkouším přečíst nápis dál ode mne, abych se ujistila, že tam opravdu jsou. A pak své oči zkoumám pět minut v zrcadle a hledám tam obrys čočky. Díky tomu, že se po nasazení čočka vycentruje, ji vůbec necítím ani nevidím a tak to má být. Pokud čočku ucítíte, budou vás pálit oči, budete slzet (delší dobu po nasazení), něco není v pořádku a čočku je třeba okamžitě vyndat.


    Čočku nesmíte cítit, nesmí vás tlačit, nesmíte slzet, nesmí vás bolet oči!










Jak se o čočky staráš?


    Víceúčelovým roztokem. Pořád o něm píšu, ale asi jsem ještě nevysvětlila, co to je. Prostě roztok, kapalina, ve které se čočky uchovávají, když je nemáte v oku.


    Nikdy nemyjte čočky vodou, zničily by se, vždycky je proplachujte roztokem!


    K roztoku dostanete pouzdro na čočky (na obrázku je moje) a do ní večer dáte čočky a zakapete je roztokem, musí být celé ponořené. Potom necháte 6 hodin vydesinfikovat, nejlepší je nechat je přes noc, a ráno je vyndáte, nasadíte si je, vylejete z pouzdra roztok a usušíte. Opět nevymývejte vodou, čočky, které tam pak dáte, by se vodou zničily!


    Moje pouzdro má zvlášť barevně rozlišené místo pro levou (L - šedá) a pravou (R - bílá) čočku. Je to kvůli tomu, když má někdo na každém oku jiné dioptrie. Já mám obě stejné, takže to nemusím řešit, ale stejně radši dávám pravou do bílé a levou do šedé.









Co ničí čočky?


    Jsou to asi dvě věci: voda a nehet.


    O vodě už jsem psala. Nehet může čočku poškrábat a čočka je pak na vyhození. Proto buďte opatrní a čočku vždy berte bříškem prstu, nikdy nepoužívejte nehet.


    Také byste čočky neměli nosit, když jdete plavat. Můžete si vzít čočky, ale pak si na ně musíte vzít vodotěsné brýle. Jednodenní čočky jsou výjimkou, myslím si, že s těmi se do vody může.


    Pokud vám to oční lékař výslovně neřekne, nesmíte spát s čočkami, mohly by se vám přilepit k víčku.









Jaké jsou druhy čoček?


    Je jich více, ale já budu mluvit pouze o čočkách na dalekozrakost a krátkozrakost.


    Jednodenní – tyto čočky jsou dost drahé, protože si je vezmete na jeden den a pak je můžete vyhodit. Také jich musíte mít velké množství. Výhodou je, že se nemusí čistit a desinfikovat a nejčastěji se používají na sport, do vody nebo na večírky.


    14-denní, měsíční, čtvrtletní či pololetní – tyto čočky se přes noc uchovávají v roztoku a můžete je nosit danou dobu (měsíční 30 dní, 14denní 14 dní...) a pak je vyhodíte.


    Roční – ty moc nedoporučuji, protože tím, že je nosíte rok, hrozí zdravotní riziko. Cena je podobná jako u měsíčních a dají se nosit dlouhou dobu – rok. Opět je nutnost skladovat je v roztoku.


........................................................................................................................................................



    Tady je moje oko s čočkou, asi si čočky na první pohled nevšimnete, protože fotka není příliš kvalitní a špatně se to fotí. Ani spolužáci si čoček nevšimli. Ale v zrcadle, když se na oko zaměřím, tak vidím kolem duhovky takový obrys a to je ta čočka. Na fotce je to trochu taky vidět, schválně, jestli to najdete.


    P.S.: Moje oko zblíska vypadá strašně, když je nenamalované a ano, mám pihy, po celém obličeji. Ale kdybych si měla namalovat oko, bude to chvíli trvat, ale hlavně bych si pak nejprve musela čočku vyndat, odlíčit se a pak si čočku nandat, nesmí se odličovat se předtím, než si sundáte čočku! Takže jsem druhý obrázek trochu vyretušovala - hrála jsem si :-)



Tady je čočka vidět kolem hnědé duhovky, je tam takové kolečko, obrys:





A schválně, jestli tady najdete čočku, v červeném kroužku je kousek čočky vidět:










    Ještě něco vás zajímá? Pište do komentářů. A pokud se vám článek líbil, dejte plus :D

Sagka

Komentáře

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Petulinka7458: Já úplně přesně nevím. Já mám značku CooperVision a jsem s ní spokojená, ale jak mi říkal očař, každý má jiné oko a každému sedí jiná čočka. Někdo musel vystřídat třeba tři značky, než přišel na tu správnou, která by mu seděla a oko by mu neslzelo a nebolelo ho. Myslím si, že rozdíl je hlavně ve složení čočky (jestli i ve tvaru, to netuším) a složení roztoku, jaké látky obsahuje.

Pokud bys toho chtěla vědět víc, zeptej se svého očního lékaře, já vím jenom to, co potřebuju vědět k běžnému užívání a tím, že mi padla hned první značka, jsem se o jiné ani nezajímala.

Přeji hodně štěstí, v případě dalších dotazů mi napiš do zpráv, ráda odpovím smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Aranis(Ledové Království a další...)

Jedna oční lékařka mi čočky doporučila, ale jiná mi zase řekla, že je nemám nosit, protože mi stále oko roste a je lepší je začít používat v dospělosti, jelikož už oko doroste. Takže nosím brýle. Jsem na nich závislá, protože mám pět dioptrií

AranisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Elena1476

přesně na tohle ted myslím smajl nosím brýle už od 2 . třídy a tím že se mi nelíbily a před ostatními sem se cítila hloupě se mi zrak víc zhoršil a monetálně mám 2,5 dioptrie. Vidim blbě na dálku. Uvažovala sem o kontaktních čočkách. Protože brýle mají samé nevýhody.

Elena1476To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Elena1476: Také si myslím, že brýle mají mnohem víc nevýhod než čočky. Určitě si dobře promysli, jestli chceš kontaktní čočky, prober to s rodiči, očním lékařem. Doufám, že ti článek pomohl a kdybys měla jakékoli dotazy ohledně čoček, klidně mi napiš do zpráv smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Akalik: Chce to cvik. Když jsem je měla první týden, byla jsem z toho úplně nešťastná, proč mi to nejde, co dělám špatně?!? Ale teď už vím, kam šáhnou, kam se dívat, jak si chytit oko... už jsem zjistila, kde jsem dělala chybu a obě čočky si nasadím do pěti minut.

Hlavně to chce trpělivost, nestresovat se, když nejde nasadit a pořád to zkoušet.

Věřím, že se to časem skvěle naučíš a přeji hodně štěstí smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

2lucie(♥Sexy Bláznivy Kočky♥)

Sagka: já jsem dlouho nikde nebyla prote jse sama bojí ,že bych dostala brýle.Moje mamka nechce abych měla čočky.Boužel v prosinci mám narozeniny takže budu muset jít na prohlídku k doktorovi a potom počítm s čočkama.smajl

2lucieTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

2lucie: Já nosím měsíční čočky, jedna stojí kolem 50 Kč. Kolik stojí pololetní nwm, ale dalo by se to najít. Ale tvůj oční lékař ti to určitě řekne smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Dagmar11111(Girl´s Dream)

Kolik máš dioptrií? smajl Taky blbě vidím na dálku a mám jen brýle na třičtvrtě dioptrie, proto pak nestíhám psát zápisy, než já vymžourám, co by to mohlo být za slovo učitelka začne zkoušet ze starého učiva.smajlsmajl

Dagmar11111To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Dagmar11111: Málo, jenom 1 a čtvrt, nic strašného. Ale mám kámošku, která si pořizovala čočky, protože má víc jak 5 dioptrií na dálku a vidí hodně rozmazaně.

Jestli vidíš špatně na tabuli, dojdi si k očnímu. Vždycky když jsem já nemohla přečíst slovo z plátna, šla jsem k očnímu a on mi "zvedl" dioptrie, pak jsem si musela vyměňovat sklíčka.

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SelenaGVIP(Bradavice)

Tohle je opravdu super článek! Časem bych taky chtěla mít čočky a ty to máš prostě úžasně všechno napsané! Dávám + smajl

SelenaGTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.