Something interesting

Knihy nebo mobily?

Ahoj :D,

    je tu další podvečer a s ním i další článek. Pokud jste mí pravidelní čtenáři, jistě jste již vypozorovali, že ve všedních dnech vydávám články mezi 19 a 22 hodinou a o víkendech někdy odpoledne. Snažím se vydávat každý den, ale občas mi okolnosti nepřejí a nejde to.


    Úplně nesnáším, když vidím sedmileté děti s dotykáči. Proč jim to rodiče dávají? Vždyť na tom akorát hrají hry, zapomínají ho všude a rozbíjí! Ale to je věc výchovy, o tom článek nebude.


    Určitě vlastníte mobil a alespoň jednu knížku. Mobily jsou fajn věc, dá se na nich dělat mnoho věcí, ale i čtení knihy má své kouzlo. A co je lepší?


                  Kniha                                              vs.                                      Mobil


                                        





Mobily

    Když jsem byla ve věku 12let a dostala jsem svůj první „dotykáč“, celé vánoční prázdniny jsem si stahovala hry z Obchodu Play a pařila to, co jsem dříve hrála u kamarádek na mobilech. Vážně jsem na tom byla ujetá, v tu dobu jsem četla opravdu málo, ale jelikož jsem vášnivá čtenářka, knížky mi časem začaly chybět. A i když jsem hodně času trávila na mobilu, hrála hry, stahovala si písničky a surfovala na internetu, stejně jsem si radši lehla do postele a začetla se do knížky.




K čemu?


    K čemu je tahle otázka, k čemu je mobil? Vždyť to všichni víme.


    Původně vznikl mobil jako komunikační prostředek, jeho funkce bylo telefonování. Časem se přidaly i sms a teď už se dá na mobilu díky wi-fi nebo mobilních dat dělat téměř cokoli.


    Asi to každý znáte: poslouchání písniček, surfování na internetu, dívání se na youtube, paření her, focení selfie a také to volání a sms, navigace...




Výhody


    Na mobilu můžete najít téměř cokoli, posílat si soubory mezi sebou, dělat tam mnoho věcí, třeba si i stáhnout knihu v pdf...


    Těch výhod je mnoho a určitě byste mě ještě doplnili.



Nevýhody


    Peníze: Když voláte, píšete sms, musíte to zaplatit. Mobilní data musíte platit. Stažení některých aplikací musíte platit. Ale i nabíjení mobilu, za spotřebovanou elektřinu dostanou vaši rodiče účet, který musí zaplatit. A nejprve musíte samozřejmě zaplatit v prodejně elektrospotřebičů samotný mobil.


    Bez wi-fi jste v háji: Pokud není dostupná wi-fi, pak se dostanete pouze k souborům, které máte uložené v mobilu. Internet můžete používat pouze pokud si zaplatíte mobilní data a ty nejsou zadarmo!


    Neustálé dobíjení: Aby váš mobil fungoval, musíte mít nabitou baterii a ta se vybije i když mobil nepoužíváte, takže musíte neustále dobíjet baterii vašeho mobilního telefonu.


    Málo paměti: Mobil není nafukovací a vejde se do něj pouze určité množství aplikací, souborů, informací... Třeba já mám paměť telefonu pouze 4Gb, což není moc, ale mnoho mobilů má větší paměť – musíte pečlivě vybírat při koupi telefonu.


    Ničí oči: Co je na tom pravdy, nevím, ale říká se, že koukání do svítící obrazovky, která je k vašim očím blíže než 50 cm, ničí oči. Zkuste si na to dát pozor, dívejte se do mobilu pouze, pokud je kolem vás dostatek světla a mějte ho co nejdále od očí.






Čtení


    Já osobně preferuji čtení před mobily, ale asi to je tím, že jsem velmi vášnivá čtenářka. Ve školním roce to moc nestíhám, ale když mám volnou chvíli, buďto hraju na kytaru a zpívám, nebo píši článek na blog a nebo čtu. To jsou takové tři aktivity, kterým se ve svém volném čase ráda a mnoho věnuji. Za týden během školního roku přečtu 2-3 knihy a přes prázdniny jsem přečetla více jak 20 knížek.




K čemu?

    Proč mám číst, vždyť to je záležitost našich babiček, my máme technologii.

    Doufám, že nejste jedni z těch hloupých lidí, které napadne v souvislosti se čtením taková věta. Čtení je důležité k vzdělávání, díky čtení se naučíte mnoho slovních obratů, nových slov, gramatiku a hlavně se dozvíte nové informace.

    Třeba já, když mi bylo asi 10 let, jsem četla knížku o alchymistech na dvoře Rudolfa II. Od té doby vím, že Rudolf II žil na přelomu 16. a 17. století a že Johannes Kepler a Tycho Brahe spolu spolupracovali. Johannes Kepler byl přes astronomii, sestavovat horoskopy (později jsem se dozvěděla, že vymyslel Keplerovy zákony). A tohle všechno jsem se dozvěděla z té knížky pro malé děti a pamatuji si to dodnes, i když jsme některé věci brali ve škole podrobněji.

    Jak se říká, čtení rozšiřuje obzory.




Výhody


    Nové informace: Jak už jsem psala, určitě se z knížky dozvíte zajímavé informace, které jste vůbec nevěděli, nová fakta...


    Představivost: To je na knihách jedna z nejlepších věcí, když čtete, sice tam většinou máte popsané postavy, ale stejně si je představujete podle sebe. U čtení knížky zapojujete fantazii, rozvíjí se vaše představivost a to je dobře.


    Žádný stres: Když jsou někteří lidé ve stresu, nebo jsou naštvaní, smutní, dělají různé věci, aby se uklidnili. Až budete v takové situaci (snad nebudete), zkuste si vzít knížku a začíst se. Já to občas dělám a dokonale se při čtení uvolním, zapomenu na okolí a najednou jsem jenom já, knížka a postavy v knize. Dokonalé!



Nevýhody


    Cena: V dnešní době není knížka nejlevnější záležitostí, ale také nestojí tolik, abyste si ji nemohli dovolit. Cena se pohybuje kolem 250 Kč, někdy víc, někdy méně, záleží na tom, jak slavný je autor a jak tlustá je kniha. V dnešní době existují knihovny, kde si můžete celý rok půjčovat kolik chcete knih za malý příspěvek.


    Trvá to dlouho: Pokud je kniha opravdu dobrá, začtete se do ní tak, že se od ní nemůžete odlepit. Knihu pak prostě musíte dočíst za každou cenu, i když nad ní strávíte třeba dvě hodiny. Jednoduše se začtete.


    Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemůžu na další nevýhodu přijít. Snad jenom to, že se knihy špatně přenáší, snadněji si přenesete na čtečce soubor v pdf a číst můžete kdekoli. Ovšem na druhou stranu knihy nemají baterie a nemusí se nabíjet.






A jaký je váš názor? Co je lepší?


    Dle mého názoru, jak už jsem psala, určitě knihy. Zbožňuji čtení a doufám, že vy neodsuzujete knihy kvůli povinné četbě ve škole. Najděte si žánr, který vás baví a čtěte. Je to skvělá naučná zábava, u které vydržíte hodně dlouho.


    Pokud máte knihu koupenou, můžete se k ní kdykoli vrátit a přečíst si jí znovu.




    A teď už zbývá poslední část, která je na vás, hodnocení a vyjadřování se k článku :D

Sagka

Komentáře

valentinka11(Poradna pro holky)

Ja jednoducho milujem knihy... odvtedy ako som sa asi v šiestich alebo piatich rokoch naučila čítať milujem knihy nadovšetko, keď mám chuť a čas som schopná prečítať aj niečo vyše tristo strán za deň (alebo skôr niekoľko hodín) a musím povedať že čítanie je fascinujúca činnosť, môžete sa nechať strhnúť dejom a byť niekým iným a niekde inde. Navyše, to s učením sa gramatiky je pravda, napríklad som sa zabudla naučiť sa na test zo slovenčiny (bola to skôr gramatika) a pri tých veciach čo som nevedela mi stačilo privrieť oči a spomínať kde som to v knihe videla. A fungovalo to. Ale zase, ja knihy vláčim všade zo sebou (a čudujem sa prečo je školský batoh tak ťažký... ehm, vláčiť hrubé knihy asi nie je dobrý nápad), a potom len čo zazvoní na prestávku otvorím knihu a čítam. Niekedy si ju nechám otvorenú aj cez hodinu, ale čítam ju len kým skúšajú. A zase... kým čítam neurážajú ma toľko. Hoci potom majú narážky aj na knihy (spolužiaci, niekoľko konkrétnych neinteligentných jedincov).
Tak, a teraz k mobilom. Prvý (bola to stará Nokia a nebola dokonca ani dotyková (!) ) som dostala vo veku desiatich rokov, žiadne hry, pokazený fotoaparát na mobile, takmer žiadny kredit. Neskôr som na narodeniny dostala (teraz už bežný) dotykový mobil ktorý mi funguje dodnes. Žiadna hudba, maximálne zopár fotiek. Nepoužívam ho skoro vôbec, mám ho iba keď nutne potrebujem niekomu zavolať. Inak mobily veľmi neobľubujem, napríklad hry som nehrala a nehrám takmer vôbec. Mobil knihy nenahradí.

valentinka11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

TwilightSparkle(ZVÍŘECÍ LÁSKA)

Já mám radeji svuj keyboard(klávesy) a i knihy než mobil. Když jsem smutná vezmu knížku do ruky a čtu a čtu. Nebo jsi taky sadnu za hudebný nástroj a hraju nebo vymyslím písničku. Zpívám. A tak se taky proste uvolním. Neríkám teda že nejsem každý den na mobilu. Ale nestrácím na nem tolik času. Spíš se venuji hudbe, zpevu nebo čtení knížky. Jednou večer jsem se do knížky začtela tak že jsem jí četla do púl jedné ráno. smajl a dávam plus.

TwilightSparkleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Luna632

Definitívne je lepšia kniha.
Ja som prvý mobil dostala keď som mala 9 rokov. a to iba preto lebo som chodila do divadla...Moja stará, krásna nokia... Teraz som v jedenástich dostala "dotykáč" ale...Čo je na tom dobré? Ja to potrebujem iba nato aby som si mohla pozrieť čas a spýtať sa: ,,S ktorého nástupišťa mi ide vlak? Díky mamy, o pol hodinu som doma, maj sa."
Zato knihy čítam odkedy môžem, a pre mňa znamenajú viac ako nejaká mašina na ktorú miniem toľko peňazí, koľko miniem za prečítané knihy... smajl

Luna632To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.