Something interesting

7 tipů, jak se učit

Ahoj :D,


    možná to znáte, celý den si říkáte, že se budete učit později a děláte různé jiné činnosti a pak pozdě večer zjistíte, že máte hromadu úkolů a nic neumíte.


    Anebo přijdete ze školy pozdě domů a máte jen několik málo hodin na naučení se mnoha stránek v sešitě.



A co teď? Jak se rychle a zároveň efektivně naučit všechnu látku do dalšího dne?



1. Učte se průběžně


    To se lehko řekne, ale kdo by se učil předmět, ze kterého se píše test až o týden později?


    Nejlepší je, pokud si látku, kterou vám právě vyučující vysvětlil, pročtete ihned po hodině nebo alespoň v ten den. Informace z hodiny do pár dní zapomenete. Ovšem pokud se na látku podíváte v ten samý den, co vám byla vysvětlena, znovu si ji připomenete, dokud to máte čerstvě v hlavě. Přes noc se vám informace uloží a další den si budete téměř vše pamatovat.


    Říká vám něco křivka zapomínání? Je to smutné, kolik procent informací zapomeneme za tak krátkou dobu, aniž bychom si je opakovali. Jediný způsob, jak vyzrát nad zapomínáním, je opakování. Ne nadarmo se říká: Opakování je matka moudrosti.


    








2. Vymezte si minimální dobu


    Když už se průběžně neučíte a máte pouze pár hodin večer na naučení se látky, je třeba se tu dobu opravdu učit.


    Často se mi stává, že si vezmu sešit, položím si ho vedle sebe stejně jako mobil a celou hodinu se do sešitu ani nepodívám, jsem na mobilu a myslím si, jak jsem se hodinu intenzivně učila.


    Proto si řekněte třeba, že se budete hodinu učit a doopravdy se učte. Samozřejmě, že se můžete učit i déle, bude to jedině lepší, ale aby to nedopadlo, jako to dopadá vždycky u mě.








3. Jenom sešit a učebnici!


    Ve vzdálenosti, kam z místa došáhnete rukou, nemějte nic jiného, než učební materiál. Žádný mobil, počítač, knížku, hudební nástroj, jídlo... Všechny tyto věci by vás vyrušovali a vy byste místo učení mysleli na to, jak si dáte sušenku a odolávali byste nutkání dát si ji hned teď.


    Opravdu, pokud budete mít kolem sebe i jiné věci, bude vás to svádět k zanechání učení a dělání jiných činností. A to teď zrovna nepotřebujete.








4. U stolu, hlavně ne v posteli!


    Mnoho lidí si bere učení do postele, zachumlá se a učí se. Bohužel to dělám i já, i když to není dobře. V posteli se má spát a tělo je na to zvyklé. Když ležíte/sedíte v posteli, tělo si myslí, že je čas na spaní a vy můžete usnout a rozhodně se nebudete soustředit tolik na učení, tělo bude „vypínat“ a připravovat se ke spánku.


    Nejlepší je sedět u stolu. Tam píšete ´koly, měli byste se tam učit pravidelně... tělo má prostě tendenci myslet a nechat „zapnutý“ mozek. A to vy potřebujete.








5. Světlo


    Také je důležité světlo. Nemělo by ho být příliš, ale také ne málo. Pokud ho bude málo, opět budete usínat a váš mozek nebude tak výkonný. Doporučuji si u stolu rozsvítit lampičku, hlavně v tomto šedivém podzimním počasí, kdy je celkově málo světla.








6. Učte se, dokud to nebudete umět


    Já si většinou látku dvakrát pročtu, přestane mě to bavit, tak se jdu najíst. Pak jdu na počítač, připravovat večeři, dívat se na televizi, do koupelny... jé a ona už je skoro noc a já musím jít spát. A jako obvykle opět nic neumím.


    Vyhněte se tomu, co se stává mně a učte se, dokud nebudete danou látku perfektně umět. No tak jednou nepůjdete na počítač. No tak vynecháte váš oblíbený seriál/film. No tak nevyjde článek, protože nebude čas ho napsat.


    Ostatní činnosti berte jako odměnu, když se vše skvěle naučíte.







7. Učení


    A jsem u toho, jak se vlastně učit. Napíšu to jenom stručně, není potřeba se nějak rozepisovat.


    Každý má svou metodu, jak se učí. Někomu vyhovuje, když ho někdo jiný zkouší. Jiný si zase přeříkává látku nahlas. Další musí u učení chodit. Někdo si látku píše na papír. Někteří se učí, jako by vysvětlovali látku někomu jinému.


    Nechci vás tady poučovat o tom, jaký způsob učení je nejlepší. Každý má svůj a ten mu vyhovuje.


    Měli bychom vědět, že nejlépe se učí v souvislostech. Cizí slovo si zapamatujete nejlépe, když ho někde vidíte napsané nebo když vám připomíná něco jiného. Předměty jsou navzájem propojené, proto nevnímejte dějepis jenom jako dějepis, ale také jako zeměpis. Fyzika je zase úzce spojená s chemií a ta zase s biologií. Už nejsem na základce, nestačí mi nadrtit se pár slov nazpaměť. Je třeba, abyste si myšlenky třídili a spojovali si s něčím, co už znáte. Abyste v tom viděli logiku a když ne tu, tak alespoň souvislosti. O tom je učení. Už to není jenom bezhlavé se učení.






    Věřím, že vám rady pomohly a že se vám odteď bude učit mnohem lépe.


    Jinak budu ráda, když mě podpoříte na mém blogu.


Sagka

Komentáře

CallandriaVIP(Girl´s Dream)

Pekný článok.
Pri stole mám lampičku, takže určite sa odteraz budem učiť pri väčšom svetle.
Mne sa učí dobre tak, že si predstavujem, že niekomu látku vysvetľujem. Niekedy sa látku takto naučím, napíšem si na papier otázky a za nejaké dve hodiny ich začnem vyplňovať.

CallandriaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

TwilightSparkle(ZVÍŘECÍ LÁSKA)

Já se po pravde učím ráda. A nejčasteji se učím nahlas a občas pri tom chodím. Ale to jen tehdy když se zkouším. A jen málokdy chodím za nekým z rodiny aby mne vyskoušel. A dobrý tipy.

TwilightSparkleTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

ChilliVIP(ANIME!)

Tvoje články se mi vždy strašně líbí.
Jsou skvěle zpracované a hlavně vždy obsahují něco, co mi pomůže.

ChilliTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.