Something interesting

Dobrá prezentace? Jak na to?

Ahoj :D,

    je tu další článek, všimli jste si, že se poslední dobou snažím vydávat články pravidelně, vždy jeden denně? Občas, když jsem pryč, mi to nevyjde, ale stejně si jednou budu muset dát pauzu, až mi dojdou témata.


    Ale o tom není tento článek.



    Myslím si, že se mezi vámi najdou lidi, kteří mají problémy s prezentací, jak už s uděláním prezentace, tak se samotným prezentováním.



    A proto píši tento článek, abych vám dala tipy, jak na dobrou prezentaci. Já osobně si myslím, že umím dělat prezentace, přece jenom v tom mám už nějakou praxi a že by vám moje rady mohly být k něčemu užitečné.








1. Téma prezentace


    Téma je většinou předem stanovené. Občas už přímo máte daného třeba člověka nebo věc, na kterého máte dělat referát, občas nějakou oblast.


    Ale pokud si můžete vybrat sami téma prezentace, volte dobře. Téma je totiž základ, mělo by to být něco, o čem toho hodně víte nebo co vás zajímá. Asi jako články na blog, většinu věcí byste měli vědět z hlavy... i když u referátů do školy to tak trochu neplatí.


    Jinak častá témata: zvíře, hudební interpret, hudební nástroj, sport, váš koníček, stát, kontinent, nějaký problém dnešního světa, zajímavost, novinku...








2. Text k prezentaci


    Všimli jste si, že nepíši do prezentace, ale k prezentaci? To je naschvál, v prezentaci by měly být pouze body, ne celé věty či text. Ještě se k tomu vrátím.


    Pořádně si připravte koncepci toho, co budete k prezentaci říkat. Mělo by to mít hlavu a patu a být alespoň ze tří zdrojů, aby byly informace pravdivé. Já obvykle mívám kolem 6 zdrojů.


    Asi to znáte, v textu by měly být základní informace, ale i něco navíc, něco z toho oboru.







3. Program na prezentaci


    Doporučuji Power Point, v něm dělám všechny prezentace a máme ho i ve škole. Blbé je, že nejnovější verze se dá koupit pouze na rok, dostanete pouze licenci a staré verze, které byly po koupení navždy vaše, se již koupit nedají.


    Ale pokud nemáte tento program, nevadí, na internetu najdete pár programů na prezentace zadarmo.







4. Estetika prezentace


    Jak bude vypadat vaše prezentace po estetické stránce?


    Vyberte si pozadí a k tomu vhodnou barvu písma. Třeba světlé písmo na světlé pozadí určitě ne, špatně se to čte. Tedy používejte kontrastní pozadí a písmo, musí jít test dobře přečíst.


    Určitě dejte do prezentace obrázky, aby si to ostatní lépe představili. Nikdy nepište přes obrázky text a také nemějte na každém snímku pět obrázků, je to příliš mnoho. Obrázek jenom sem tam někam dejte, hezky vám vyplní prázdná místa, kde není text. Pokud chcete na obrázku (grafu) něco ukázat (třeba to je stavba těla nějakého zvířete), dejte na snímek pouze velký obrázek, aby byl dobře vidět.


    Volte správnou velikost písma (minimálně 20, lepší je ještě větší, aby se text dal přečíst i ze zadních lavic) a je lepší používat bezpatkové písmo (např. Arial).


    Určitě mějte v prezentaci odrážky na jednotlivé body.


    Pokud chcete nějaké slovo zdůraznit, určitě to udělejte, lépe se pak dá v prezentaci vyznat. Můžete ztučnit písmo, napsat slovo kurzívou...


    Také můžete použít efekty, ale nepřehánějte to, efekty by měly být po celou prezentaci stejné, maximálně můžete střídat dva efekty.








5. Snímek


    A co by mělo být na jednom snímku?


    Určitě se řiďte pravidlem jeden snímek = jedno téma. Takže pokud třeba máte referát o nějaké osobnosti, na první snímek napište její a vaše jméno, na další pouze základní informace, pak kariéru... Pokud vám na snímku, kde máte vypsané člený rodiny, zbyde místo, rozhodně tam nepiště jaké ten člověk vydal kníždy.


    Písmo by mělo být dostatečně velké, ale zase ne příliš, Nadpisy vždy větším písmem a zbytek menším.


    Nebojte se použít ENTER. V prezentaci nejde o to, aby se vám na jeden snímek vešlo co nejvíce informací, ale aby byla prezentace přehledná. Proto se nebojte jedno téma rozdělit do více snímků.


    Nepište do prezentace celé věty! Do prezentace se píší pouze body, ke kterým následně vy vytvoříte ty věty a ke každému bodu něco řeknete. Do prezentace nekopírujte ani nepište dlouhé odstavce plné vět, z textu, který chcete říkat, vypište pouze body a zbytek řeknete vy sami.


    Jedno písmenko (k, v, s, z, a, i) by nemělo zůstat na konci řádku.


    Také by v prezentaci neměly být pravopisné chyby.








6. Jedna prezentace = jeden styl


    Na začátku si vyberte jeden podklad, písmo, barvu a velikost písma... prostě styl prezentace a toho se držte. Nemůžete mít na jednom snímku modré písmo na zeleném pozadí a na dalším obrovské červené písmo na černém pozadí. Prostě mějte jeden styl pro celou prezentaci.








7. Koncepce


    A jak by měla prezentace vypadat celkově?


    1.snímek – vždy o čem/kom je prezentace (název prezentace) a vaše jméno, případně obrázek.





    2. snímek – základní informace





    několik dalších snímků – body doplněné obrázky





    předposlední snímek – zdroje, jak ze kterých jste čerpali, tak i zdroje obrázků (url adresa, kterou zadáváte na HPD blog, když chcete dát do článku obrázek)





    poslední snímek – Děkuji za pozornost!








8. Zdroje


    Vždy uveďte!

    Zdroj není to, že vezmete obrázek Googlu a dáte ho do prezentace!

    Do prezentace vždy dávejte odkazy na stránky, ze kterých jste čerpali (případně název knížky, stránku a odstavec) Měli byste čerpat alespoň ze tří zdrojů, aby jste si byli jisti, že jsou informace pravdivé.

    Také uveďte zdroje obrázků. Pod každý obrázek napíšete Obr. č. 1 a na záver napište Obr. č. 1 a k tomu url odkaz.






9. Prezentování



Mluvte srozumitelně!


Mluvte spisovně!


Mluvte nahlas!


Mluvte k cizím lidem (i když je znáte), vysvětlete vše, čemu by posluchači nemuseli rozumět.


Neseďte!


Nečtěte z prezentace nebo z papíru, sami byste měli vědět, co chcete říct a dát větu dohromady bez taháků.







    To jsou taková základní pravidla. Přidala jsem k tomu i obrázky, tak snad je vám to jasnější, snad jsem vám pomohla a vaše prezentace bude skvělá.

    Pokud máte problémy s trémou, zkuste si prezentaci párkrát doma a potom zkuste zapomenout na to, že to prezentujete pro lidi, prezentujte ji pro sebe. A po pár prezentacích vás tréma určitě přejde.

    Dělat prezentace se nenaučíte jinak, než že budete trénovat, dělat prezentace a poslouchat kritiku, tak se jí nebojte.





    A pokud se vám článek líbil, hodnoťte :D

Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.