It's a blog. Who cares.

Bendy and the Ink Machine|Chapter 1

Zdravíčko!

Vsadím se, že každý z vás hraje, nebo hrál nějakou hru. Každý má rád jiný žánr a každý by měl respektovat druhého výběr. Já mám třeba ráda hororové hry. Jsou to moje nejoblíbenější, miluju to napětí a i když se celá třesu, jak se bojím. :D No, ještě teď vzpomínám na bratrance, když jsem mu řekla, že můj nejoblíbenější žánr jsou hororovky. Na druhou stranu, nemám ráda určité druhy hororovek, a to především typu Outlast. To jsem zkoušela hrát (ne sestřenčině počítači) a nezaujalo mě to. A obecně takové horovky, kde máte něco dělat a na konci máte vyslepičený celý příběh. Většinou děsně "tragický". Popřípadě ta hra nemá žádný příběh. U toho vydržím ani ne minutu. To ovšem není případ té hororovky, kterou se vám chystám představit.

                          

Ještě asi poprosím ty, co se na hororovky necítí, aby odešli. (A ty, kteří řeknou, že na takovéhle hry jsem moc mladá... Můžete si říkat co chcete. Já to mám ráda. Smůla pro vás. :) )

A obsahuje spoilery. Jak jinak. :)

Tak, varování jste vzali na vědomí, tak pojďme na to.

Ještě pro ujasnění, hrála jsem zatím jen 1. chapter, a ačkoliv jsem ostatní viděla na youtube, nebudu o tom nic dělat, než si to zahraji.

*

Celé to začíná hlavním menu. Ano.

                                    

No, dáte New game a dozvíte se, že jste tuhle noční můru začali jen proto, že váš nejlepší kámoš ( a později se dozvíte i že váš nadřízený) vám poslal dopis, ve kterém vás žádá (neprosí) abyste se zašli podívat do vašeho starého workshopu. že je tam něco, co vám potřebuje ukázat.

                                    

A taky se jen tak mimochodem dozvíte, že se jmenujete Henry. Ach ta ironie. (Proč, protože ve FNaF je taky jeden Henry a taky je to jedna z hl. postav.) Vše nasvědčuje tomu, že Joey ten dopis napsal. Co když ale ne? Ok, jen teorie. Uvažovali jste ale nad tím, proč mu prostě nezavolal, nebo neposlal SMS? Odpověď je neznámá, ale asi jsme v nějakém časovém období, kde mobil nebyl samozřejmostí. A ještě jedna věc. Tipujete, kolik Henrymu může být? Je tam po třiceti letech. A jestli je Henrymu 50, tak potěš koště. K tomu se dostaneme ale až skoro na konci. (A kolik je teda, nebo bylo, Joeymu, jako Henryho nadřízenému? :O)

                                    

Hustý co? Ano, tak takhle to začne. V prvním momentě hry zjistíte, že se prakticky nedá ovládat. Jděte o nastavení (Esc) a najděte si tam citlivost. Snižte si jí, jak potřebujete. Taky se vám možná bude sekat. To je tím, že v nastavení máte nastavenou nejvyšší kvalitu. Já musím hrát na Low, nebo na Medium, ale i to se seká. 

A váš první úkol? Najděte Ink Machine. Je to vlastně Free-roaming hra, takže se můžete procházet, jak je libo. Joey vás jsem pozval, ale nikde není. Naštve co? Henry je ale očividně klidná osoba. Mimochodem, pokud už jste pomysleli na útěk, Exit za vámi je zamčený. :D 

Během hry zjistíte, že tyhle malé kartonové postavičky, jsou prostě všude.

                                                          

Dovtípili jste se správně. Je to Bendy. Sice jen vystřihovánka, ale je tam. Nemluvě o tom, že i když je to vystřihovánka, tak se může sama hýbat. Asi ne sama, ale ovládá jí někdo, koho mi nevidíme. No, najdeme tedy Ink Machine. Co zjistíme? Na co je krucinál studiu takováhle mašina? To měli takovou spotřebu inkoustu? Jako fakt?

                                            

Hezká, ne? No, váš další úkol je tohle monstrum zprovoznit. Z návštěvy Joeyho jsme se přesunuli na opravu celého studia. No, po chvíli bloudění narazíte na chodbu, kde vás málem zabije uvolněné prkno. To je znamení, že jdete správně. Na jedné straně potom máte další chodbičku, která vás zavede k tomu, co zprovozní Ink Machine. Jenže to má nízký tlak. Musíte to zprovoznit a to tak, že najdete šest Itemů. Knihu (Book of Illusion of Living by Joey Drew - to musí být skvělá kniha), hudební desku, ozubené kolo, klíč na spravování věcí, lahvičku inkoustu (jako by ho všude nebylo dost) a plyšáka Bendyho.

Při sbírání těchto věciček asi narazíte na tohle. 

                                                

Tohle je Boris. Boris the Wolf. A je mrtvý. Co je ale zajímavější, když je mrtvý, tak musel být i živý. Jak proboha oživl? Vždyť to byla jen kreslená postavička. A proč a jak zemřel? Vypadá to, jako by mu někdo vyrval vnitřnosti, pokud nějaké měl. Ten hrudní koš, čouhající ven, je docela creepy. V té místnosti, jsou zavřené dveře. Pomocí E je otvřete. E-čko jste ale potřebovali i na sbírání věcí, takže to asi víte. Projdete další hezkou místností a objevíte se na chodbě, ze které jste přišli od Ink Machine. Naproti vám jsou ale další dveře. Ty taky můžete otevřít. A potom jsou v té chodbě ještě jedny dveře. Ze kterých se svítí. Jakmile se ale přiblížíte, světla zhasnou. A můžete otevřít. Narazíte na malou místnost, ve které nikdo není. Jen rádio a pár Bacon Soup. Mňamka. 

Cestou vás taky provázejí hrozně motivační nápisy na stěnách jako "Dreams come true", "The Creator lied to us" nebo "He will set us free". A nemluvím od dvojce a trojce.

                                         

Když sesbíráte všechny Itemy, odneste je k tomu přístroji, co zprovozní Ink Machine. Pořád ale musíte zprovoznit tlak. Nějakou chvíli chvíli tu místnost budete hledat. V chodba na vás vyskočí malý Bendy.

                                        

Tohle je první jumpscare. Ten druhý jsem nenašla. A hrát to kvůli screenshotu nechci.

Zprovozníte tedy tlak a celá místnost se začne potápět. Zjistíte, že to protože praskla trubka. 

                                        

Nejde to přečíst, ale tenhle člověk, jménem Wally Franks říká, že jestli ještě jedna z těch trubek praskne, jde pryč. Nejradši bych taky šla.

                                        

No, při cestě zpátky k Main Power uslyšíte divné zvuky. S nimi nic neuděláte, tak prostě pokračujte. (I když jsou hodně creepy.). Tak, potom co zprovozníte Ink Machine zjistíte, že světla zhasla. Není tma, ale je daleko větší šero. Když půjdete k Borisovi, zjistíte, že z něj stříká inkoust. (Chápete. Z lidí stříká krev, z oživlých animovaných postaviček inkoust) No, ať chcete nebo ne, stejně musíte jít k Ink Machine. Co zjistíte? Že nějakej zatracenej týpek tu místnost zabouchal! Zvenku. Jste tu ale sami. A sakra. Můžete se pokusit dostat dovnitř, ale jediné, čeho docílíte je toto:

                                        

A to je Bendy teď. (Podle některých teorií je to Joye, podle mě ale Joye už dávno zemřel rukou tohohle Benyho nebo někoho jinýho). Přemýšlela jsem, jestli sem mám dát gif, ale rozmyslela jsem se. Kdyby tady měl někdo epilepsii, nechtěla bych ho mít na svědomí.

V pozadí začne hrát totálně dramatická muzika a všechno se halí do temnoty inkoustu. Váš nový úkol je utéct. Kam? Máte jen jednu možnost. K východu. Bendy vás, jen tak pro info, ale nepronásleduje. Potom co jumpscarne zmizí někam do neznáma a i když muzika stále a stále hraje, nemusíte hned odejít. Můžete se skrz inkoustové vodopády dále toulat po Workshopu. Po chvíli vás to přestane bavit, takže se k východu vydáte. Jenže, hra má pět chapterů a jste teprve v prvním. Myslíte, že vás nechají prostě odejít? Jestli jo, tak jsem tak naivní až sluníčkoví. Pár kroků před exitem se propadnete velice chytře promyšlenou jámou několik pater pod úrovní prvního workshopu. Pamatujete na to, jak jsem říkala, jak jen Henry starý? Spadl z několika metrů a nezlomil si ani jednu zatracenou kůstku. Hotovej terminátor.

                                        

Dřív nebo později se dostanete do takovéhle místnosti. Najdete sekyru. (Jupí!) A pročistíte si cestu skrz tuhle barikádu, co vidíte v pozadí. Najdete dveře. Zabarikádované dveře. Jelikož máte sekyru, nepředstavuje to pro vás sebemenší problém. Otevřete dveře a hele, pentagram!

                                    

Taky zjistíte, že se všechno začalo třást a když se vrátíte do chodby, kterou jste přišli, je zřícená. Nezbývá vám, než vstoupit do pentagramu. Mihne se vám pár obrázků a omdlíte. 

Myslím, že před druhým updatem (tímhle)) tam byla ještě závěrečná Cutscene, kde jste stáli za tím pentagramem a ze stínu naproti vám se vynořil Bendy. Mimochodem, tyhle obrázky jsou důvod, proč si někteří lidé myslí, že tenhle Bendy je Joey. Joye byl už určitě starý a tak musel mít vozíček. V chapter 3, když si zvolíte cestu démona, najdete záznamník, na kterém je zaznamenán hlas právě Joyeho. Říká, že na snění není nic špatného. Zároveň, několik jeho zaměstnanců říká, že se zbláznil a je to šílenec. Já bych se teda ani nedivila, kdyby se starý Joey pomátl, věřil v to, že pokud projde nějakým procesem (třeba že, když ho obalí inkoust - to je ta Ink Machine tam), bude nesmrtelný. A stal se tímhle Bendym. A snaží se vás zabít, protože jste odešli. V chapter 3 je taky váš vlastní záznamník, teda, spíš Henryho, ve kterým říká, že vy dáváte a Joye bere. Celá ta zpráva zní nespokojeně, takže jste možná opravdu odešli a Joey byl naštvaný. Ale, není zabití trochu moc vysoká cena? Nebo jsem jen ovlivněna tímhle videem:

No, je to zvláštní. Ale když uvážíte, co se stalo se Sammym Lewrencem a Normanem Polkem, tak bych se snad ani nedivila. Ty postavy na konci jsou Boris a Alice Angel. Oba dva jsou potom hlavně až v chapter 3. A když už jsme u těch videí... Tohle mě rozsekalo a nadělalo o ze mě mletý maso.

Já z tohohle prostě nemohla. :D

Na youtube je docela dost let's playů, z českých se mi nejvíc líbil Nakashi, ze zahraničních DAGames. (Jak jinak). Tvůrce je theMeatly. A spoustu dalších talentovaných lidí. TheMeatly třeba i využívá různých věcí, co kde najde. Většina plakátů, náčrtů, hudby, nebo záznamníků je lidí z DeviantArtu nebo youtuberů. Co si vzpomenu tak záznamník mají ve trojce DAGames a Jacksepticeye. Zároveň i hudby, kterou vytvořili lidi z youtube. Najdete tam "Bendy and the Ink Machine" od Kylle Alen, nebo "Build our Machine" od DAGames. Jenom instrumentální verze a bez elektrických zvuků. Momentálně je ve výrobě chapter 4, trailer už vyšel.

* * *

No, myslím, že není už nic potřeba říkat. Zahrajte si, na Steamu i GameJoltu je zdarma, není to tak dlouhý a hlavě je cítit napětí.

Vyjádřete se do komentářů. Třeba i pokud byste chtěli nějakou další hru tímhle stylem. Já mám v plánu dělat jen Bendy and the Ink Machine, FNaF, a PWI. Bohužel, BatIM má tři části zatím, než je dohraji tak čtyři, možná pět a FNaF má čtyři základní, Sister Location, World a Pizzeria Simulator. A PWI  už neexistuje. Což je škoda.

Příště udělám tohle na nějakou z FNaF her. Ještě nevím jakou, ale asi to vezmu popořadě. (I když bych nejradši začala Sister Location). Uvidíme. Tak zatím se loučím!

Čauko!


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.