It's a blog. Who cares.

Five Nights at Freddy's|1

Zdravíčko!

Jsem zde i s FNaF, jak jsem slíbila. Než začneme, FNaF Sister Location rozdělím do dvou částí, tam je toho prostě moc. 

FNaF je složitý příběh a já se pokusím vás nějak neovlivňovat teoriemi, ale moc dobře to nepůjde. Pokusím se vám vypsat všechny fakta a na konci možná ještě nějaké shrnutí.

Tenhle fandom má dvě novely, v červnu vyjde další, a to taky do toho budu míchat. To vás upozorním.

Opět poprosím, aby se ti, kdo nemají hororovky rádi, uráčili odejít. A do komentářů mi nepište jméno Vincent. Díky.

A teď už pojďme začít!

                        

Five Nights at Freddys. Hororová hra, která byla vydána v roce 2014 Scottem Cawthonem a získala si nepřiměřené množství lidí.

                

Takhle to začne. Co si můžeme odvodit? Jste někdo, kdo naprosto zoufale hledá práci. 120 dolarů za týden totiž není nějak závratných. A co vlastně budete dělat? Pracovat v rodinné restauraci Freddy Fazbear Pizza. Noční šichtu. Sen. Doslova. Popis práce? Máte kamery, bezpečí a animatronické charaktery - zvířecí roboty, které budete hlídat. Ačkoliv je to "naprosto" bezpečné, Fazbear entertainment není zodpovědný za zranění. Chápete, kdybyste se třeba zbláznili a začali třískat hlavou o ten tablet, nebo zeď.

                            

Váš office. V prvním momentě si řeknete "Kde jsem se to sakra ocitl!". V tom další zazvoní telefon. A tadá! Volá vám předchozí pracovník, který se vás snaží ujistit, že všechno bude v pohodě. Až na to, že přečte nějaký dokument, ve kterým řekne, že Fazbear entertainment není zodpovědný za: zranění, neschopnost, nebo smrt. A jestli zemřete, budete nahlášeni do 90 dnů, nebo až se vymění koberce. Dál říká, že animatronici mají noční mód - free roaming mode, tzn. v noci se potulují po pizzerii, jak se jim zlíbí. A že pokud na tebe narazí, budou si myslet, že si endoskelet, totiž ocelová/metalová kostra animatronika a že se tě pokusí nacpat do kostýmu Freddyho Fazbeara, což by tě zabilo. Bezpečnost je v čudu. Dál, pokud jste ještě nezpanikařili, se můžete dozvědět, že měli i day free-roaming, ale to bylo před The Bite of '87. A že ten, kdo byl obětí, ztratil čelní mozkový lalok, ale přežil. Pokud by vás to zajímalo, když člověk ztratí čelní mozkový lalok, přestane cítit strach.

Dál se můžete dozvědět, že animatronici už zpívají ty samé písničky přes 20 let. "If I were forced to sing those same stupid songs for twenty years and never got a bath....". Phone Guyova slova.


A co je vlastně náplní vaší práci? Sedět na zadku, koukat doleva a doprava, zavírat dveře a svítit do chodby a koukat na kamery - hlídat ty robory... Otrava...


Tak, zpátky k officu. Máte tablet a na něm kamery. Nejdůležitější je kamera 1C, jako kamera, která ukazuje Pirate Cove s Foxym.

            

Vidíte ty zelený čárky dole? A vidíte to hnusný číslo nad ním? Tak to je vaše energie.Pokud vám dojde, jste mrtví. Ty zelený čárky pod tím ukazují, jak moc energie používáte. Já mám knížku, takže vám můžu popsat, kolik energie ztrácíte.

Potom máte dveře a světla. Jo. Ačkoliv je ta práce 100% "bezpečná" potřebujete dveře. A světla k tomu.

                

To zelený jsou dveře. Není to zelené vždy, jen když je používáte. To pod tím je světlo. Abyste skrz okno zjistili, jestli tam stále někdo je. Potom máte ještě světlo, takže jednu zelenou čárku máte pořád.

Tak, takže ta tabulka.

1 zelená čárka (světlo - nic nedělání) - ubude 1% za 9.6 sekund - 9% za jednu hodinu ve hře.

2 zelené čárky (světlo a jedna z fce.-  např.dveře) - ubude 1% za 4.8 sec - 18% za hodinu

3 zelené čárky (světlo a dvě fce. - např. dveře, kamery, ) - ubude 1% za 3.2 sec - 27% za hodinu

4 zelené čárky (světlo a tři funkce - dveře, kamery a světlo) - ubude 1% za 2.4 sec - 36% za hodinu

Můžete mít i pět zelených čárek, ale jen na chvíli. Nemůžete svítit dveřními světly když máte kameru.

A potom je tu Foxy. Když poprvé vyběhne a zabouchá, ubere vám to 1%, když po druhé ta 6%, potřetí 11%. A pět procent plus, jelikož musíte mít zavřené dveře. "That one was always a bit twitchy" - FNaF 2.

                    

Je čas přestavit naše antagonisty! Řeknu vám i jejich pohyb, takže se můžete dívat na tu mapku.


Freddy Fazbear 

Je to hnědý medvěd, představitel pizzerie, má černou mašli a klobouk, modré oči a mikrofon, kterým vás určitě velice kreativním způsobem zabije (Náhrobek - umlácen mikrofonem animatronika). Freddy je aktivní až od třetí noci a je to nehorázný... radši nic. Ale pokud vám dojde energie, zabije vás už i v první a druhé noci. Ta písnička, při které vás zabije, se jmenuje Toreador song, z opery Carmen.Ukrývá se hlavně ve tmě, takže ho jen stěží můžete najít na kamerách. Obvykle, když ho najdete, uvidíte jen jeho stříbrně zářící oči ve tmě. Když ho na kamerách budete sledovat, půjde pomaleji. Nemá rád, když ho sledujete, zvlášť ne na holčičí záchody...


Pohyb - Show stage (1A) - Dining area (1B) - Restrooms (7) - Kitchen (6) - East Hall (4A) - East hall corner (4B) - The Office - A to už ti může být jedno - jakmile je v Officu, jsi mrtvý.


Freddy ale vydává při přemístění zvuk, takové "brum, brum, brum". Pokud ho uslyšíte, nemusíte sledovat kamery. Pokud tenhle zvuk udělá 4x, zavřete pravé dveře. Jakmile ho udělá znovu, otevřete a až znovu, tak zavřete. A tak pořád dokolečka. Ale když se k vám dostane, nevšimnete si toho. Zaútočí až za chvíli a na víc ze strany - do poslední okamžiku není vidět. A až ho uvidíte, tak už vám to bude na prd.

                                

Bonnie

Fialový králík s červenou mašlí a hraje na kytaru. Původně měl umět běhat, ale tahle schopnost mu byla odebrána, dána Foxymu a Bonniemu byla dána teleportace.(Nevýhoda pro nás, ubohé hráče..) Je aktivní od první noci a až do třetí je znám jako "ten nejaktivnější". Chodí vám VŽDY zleva, ale než po vás skočí, uvidíte ho jak stojí mezi dveřmi. Je to animatronik, nemá se čeho bát. Když ho mezi dveřmi, pomocí světla uvidíte, udělá takový zvuk - zní to jako nářek.


Pohyb - Dining area (1B) - Backstage (5) - West hall (2A) - Supply Closet (3) - West hall corner (2B) - The Office, pokud nezavřete dveře. Já říkala, že se umí teleportovat.


Scott Cawthon řekl, že z Bonnieho a ještě jednoho animatronika, měl noční můry. Řekla bych, že kvůli tomu, jak na vás zírá v Backstage.

                            

Chica

Žluté kuře s cupcakem a bryndákem s nápisem "Let's eat!" (tvoje vnitřnosti a podobný dobroty.) Pohybuje se jen na pravé straně pizzerie a k vám chodí jen zprava. Když se Chica začne pohybovat, nemusíte ani kontrolovat kamery. Na jedné z televizí se vám objeví její růžový cupcake. (A proto pro vás jde.). Jako jediného animatronika jí můžete přímo vidět skrz to okno. Když stojí mezi dveřmi, udělá stejný zvuk jako Bonnie. Mimochodem, asi vás už napadlo, že byste celé noci mohli přežít jen čučením do kamer? Bohužel, Chica, jako jediný animatronik, vám ho může strhnout. Holčičí privilegia.


Pohyb - Show stage (1A) - Dining area (1B) - Kitchen (6) - tam nemáte kamery, ale jen audio - Restrooms (7) - East Hall (4A) - East hall corner (4B) - The Office, pokud jí nezavřete dveře přímo před zobákem.


Chica vypadá jediná trochu jako holčičí animatronik. Napomáhá tomu i fakt, že vždy do kamer kouká s nějakou pózou modelky. Společně s Freddym jsou jediní, kdo chodí do Restrooms a kuchyně. (Žádné dvojsmysly, prosím)

                        

Foxy 

Miláček všech. Rudo-hnědý animatronik se žlutými oči a páskou přes oko - jako správný pirát! Má taky hák na pravé ruce. Vypadá trochu poškozený. Foxy je vždy v Pirate Cove a trvá nějakou dobu, než z ní odejde. Jakmile je pryč, koukněte na kameru 2A a hned potom zavřete dveře. Máte na to jen pár sekund. Foxy je jediný, kdo nemá přímý jumpscare. Jen na vás vykoukne ze dveří. Podle některých je Foxy hodný a přišel jenom zkontrolovat, jestli jste v pořádku. Nicméně jste z něj dostali infarkt.(Chudák Foxy) Někteří také tvrdí, že je to Foxy, kdo způsobil Bite of '87 a vy jste oběť, takže se cítí provinile a snaží se vás držet v bezpečí. Což by vysvětlovalo, proč jste nedali výpověď hned po první noci mezi šílenými animatroniky. Přestali jste cítit strach.


Pohyb - Pirate Cove (1C) - West hall (2A) - West hall corner (2B) - The Office.


Podle některých běží Foxy rychlostí 14 metrů za sekundu. Nekontrolujte ho ale příliš často. To by to bylo ještě horší, věřte mi.

                                                    

Golden Freddy

Tohle je extrémně záhadný animatronik. Do téhle lokace nepatří. Někteří myslí, že je to halucinace, já ne. Je to žlutý/zlatý medvěd s černým kloboukem a mašlí. Nemá oči, jen bílé tečky. Nebyl v žádném z teaserů, ani v traileru, a není součástí vystoupení. Objevuje se vzácně. Na kameře 2B je plakát z Freddym. Ten se občas změní. Na Freddyho, jak si trhá hlavu, nebo na Golden Freddyho. Pokud na něj, sundejte si tablet a bude před vámi v Officu. Když si tablet znovu nasadíte, zmizí. Pokud ne, následuje jumpcare s hlubším křikem a hra spadne. Ten křik je není jiný, je jen hlubší. Může se objevit v každé noci.                                                     


Teorie a zajímavosti

 Hra má, jak už jste z názvu poznali, pět nocí. A potom ještě šestou... a sedmou... Sedmá je Custom Night. Můžete si nastavit obtížnost, nejtěžší je 20/20/20/20 mode. Pokud ale zadáte 1/9/8/7 jumpscarne Golden Freddy a hra spadne. To je důvod, proč si někteří lidé myslí, že Bite of '87 zavinil Golden Freddy.  


Jiní myslí, že to byl Foxy - jako jediný ve hře má ostré zuby a má vykloubenou čelist a navíc je Out of Order - Mimo provoz.


A jiní myslí, že to byl Freddy.


Animatronci nejsou jen z plastu. Mají i srst. A tohle vypadá jako ruce. Lidské ruce. Mají pět prstů, zatímco animatronici mají jen čtyři. A vypadá to, jako by měl někdo hlavu v tlamě Freddyho a snažil se dostat ven. Jenže, zkuste to. Není to trochu divné? Ty ruce by musel mít prohozené, jelikož na levé ruce máte palec vpravo. Leda že byste byl technik a spravoval něco na jeho horní čelisti vevnitř. Hlava by koukala nahoru a ruce by tak seděly. Ale, máme i pravidla.. (Která vás rozhodně neuchrání. Krom 5. pravidla. Jenže, to byste nesměl být dítě..)

                            

Don't touch Freddy. Šesté pravidlo. Ale nezmiňují ostatní animatroniky. (Don't poop on floor - uklízečky to nerady uklízí!)


Tyhle pravidla se občas mění na novinové články. 

V průběhu několika měsíců se ztratilo pět dětí. Muž v animatronickém kostýmu je měl nalákat do Backstage a zabít. Jejich těla nebyla nalezena. Po čase šel z animatroniků cítit divný zápach, okolo očí a čumáku šla vidět krev. Rozebrali se a mrtvé děti byly v nich. Těla byla mrtvá, ale duše přežili. Posedli ty animatroniky a snaží se vás zabít, aby dosáhli pomsty. To znamená, že musíte mít nějakou spojitost s vrahem. Nebo ty děti zabijí kohokoliv. Včetně Phone Guye.


Ve čtvrté noci, když Phone Guy telefonuje, řekne vám, abyste šli do Backstage zkontrolovat animatroničí kostýmy a hlavy. A potom zemře. Asi.

Nicméně, volá vám i v 5. noci, ačkoliv jsou slyšet jen nepřirozené zvuky.

Je to děsivý. Hodně děsivý. Myslím, že se to hodně lidí pokoušelo dekódovat, ale mě to nějak nesedí.

V páté noci taky dostanete první výplatu.

                        

Co zjistíme? Jmenujeme se Mike Schmidt. A neznáme rok, kdy pracujeme.

                            

Zatracených 50 centů za přesčas strávený mezi těmi posednutými animatroniky, kteří nemají nic lepšího na práci, než vás zabít. Sen.

                                                

A nakonec vás v sedmé noci vyhodí za manipulaci s animatroniky. Chcete mi říct, že jste pracovali zatracených sedm nocí za 120 dolarů a 50 centů a nakonec vás vyhodili. I'm out.

Možná je to dobře. Všechny ty halucinace..

                                            

It's me, crying children, všichni na tebe zírají...


A pár tipů, jak si zpříjemnit hru.

- Ve vašem Officu máte plakát. Klikněte na Freddyho nos.

- Nastavte si na vašem počítači datum 31.října.

- Stiskněte C D + a přeskočíte noc. Teda asi. Já to nezkoušela.


Já mám dokončeno pět nocí, šestou zatím nemůžu dát. Všechny hry z téhle série mají příběh, který neznáme. A všechny hry jsou jen o zvuku. Pokud se je naučíte, nebudete kameru ani potřebovat.

hej

Hra je na Steamu asi pět euro, nebo tak nějak.

h

Je doopravdy hodně let's playů, nejznámější je asi Markplier, který to dohrál celé. .

Vzniklo i hodně animací, fanartů, hudby... Nevím jak vám, ale mě o FNaF informovala písnička od The Living Tombstone - FNaF song 1 - bezejmenný.


Příště tedy FNaF2. Tak zatím, Čauko!


Komentáře

CallandriaVIP(Girl´s Dream)

Úžasný článok!
Som rada, že som narazila na tvoj blog, pretože rada čítam články o hrách. A na FNaF som videla letsplaye, ale ja som to ešte nehrala. Ale ty to dokážeš tak úžasne opísať, že človek jednoducho túži tú hru hrať. Dobre. Ešte dnes alebo zajtra hru sťahujem.

CallandriaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.