Something interesting

Pomlouvání není totéž co „drbání“

Ahoj :D,

    určitě víte, že pomlouvání není hezká věc. Každý už jste zažil nějakou pomluvu, ať už o vás, nebo o někom jiném. Ale to, jak si povídáme o ostatních, to bych nenazvala jako pomluva.



Co to je pomluva


    Pomluva je trestným činem, který spáchá ten, kdo o jiném uvede takový nepravdivý údaj, který může značně ohrozit jeho vážnost před druhými osobami. Jestliže by však někdo jiného nepravdivě osočil z trestné činnosti, místo pomluvy by šlo o trestný čin křivého obvinění, a v případě méně intenzivního zásahu do vážnosti člověka by šlo o přestupek urážky na cti. V českém právním řádu je pomluva upravena v § 184 trestního zákoníku.


    To byla wikipedie a teď si to vysvětlíme česky:


    Pomluva je nějaký nepravdivý údaj, který někdo o někom roznáší. Dejme tomu, někdo o vás řekne, že jste vyhodili flašku z okna, přitom to není pravda, neudělali jste to. To je pomluva a nejhorší je, když ji další lidé šíří dál a nepřijde jim to divné, že jste to dle někoho udělali. Anebo si jenom chtějí udělat srandu, ale v tom případě je ta sranda dost pitomá!




Nepomlouvejte!


    Na světě je mnoho lidí, kteří ostatní pomlouvají jen tak ze zábavy, protože se nudí. Tyto lidi bych nejradši zavraždila a znám jich ve svém okolí víc než dost.


    Vyvozují závěry z jedné nepotvrzené informace a pak to šíří. Vadí mi to!


    Nepomlouvejte ostatní, vždy se nejprve ujistěte, že informace není blaf, kec. Nejlepší je, když se zeptáte dotyčného, o kom je pomluva, ale ne vždy vám řekne pravdu. Proto použijte svůj mozek a vyhodnoťte situaci.


    Myslete sami, nenechte se převálcovat většinou!






Ptejte se!

    Když si nejste jistí, jestli je právě kolující informace pravdivá, ptejte se všude možně a vůbec se za to nestyďte. Kdo se neptá, nic se nedozví.






Drbání


    Štve mě, když někdo slučuje tyto dvě kategorie do jedné a tvrdí, že pomlouvání je to samé co drbání. Tito lidé jsou hloupí, protože mezi tím nevydí rozdíl.


    Drby jsou většinou pravdivé. Pomluvy jsou vymyšlené lži!


    Drbe každý, určitě máte hlouček lidí, ve kterém si navzájem říkáte novinky, co se komu stalo, kdo s kým chodí, kdo se ostříhal, jak komu sluší oblečení, kdo je příšerně namalovaný... všechny tyto věci jsou pouze drby, váš názor. O někom si něco myslíte, tak to řeknete a někdo další zase vyjádří svůj názor a takto se dohadujete, vyměňujete si názory... drbete. Vaše názory můžou být správné nebo nesprávné, ale názory nikdy nemůžou být lživé. Z toho vyplývá, že drbání neboli projevování svého názoru není totéž co pomlouvání.


    Navíc drbání je součástí našeho života, nikdy nevidíme a neslyšíme všechno, proto nám to musí sdělit ostatní. Bez drbání bychom toho věděli tak málo.





Nebojte se kritizovat


    Mnoho lidí tvrdí, že nevidí rozdíl mezi drbáním a pomluvami, že jim to připadá stejné. Možná jste jedni z nich. Ale já si myslím, že každé má maličko jinačí význam, ovšem i shody tam jsou:


    Drbání i pomlouvání je o člověku, který s vámi není, mluvíte o něm za jeho zády.


    A to je škoda. Pokud se nám něco nelíbí, měli bychom to tomu člověku říci na rovinu a ne si o něm povídat s někým jiným. Ale mnohdy je to velmi těžké, zkuste si vaší nejlepší kamarádce říct, že ten svetr, jak o něm pořád tak básní, je naprosto příšerný. Nebo řekněte vaší spolužačce, že ji nesnášíte a k tomu důvody. Občas je to pro daného člověka příliš bolestivé a my mu nechceme způsobovat bolest a proto si kritiku často necháváme pro sebe. A když už řekneme po pravdě tomu člověku náš názor na něj, může se daný člověk urazit nebo vymyslet pomstu.






Můj příběh:


    To se mi stalo před rokem a půl, můj spolužák, kterého moc nemusím, měl referát o matematice. Bylo to naprosto příšerné, neměl prezentaci na počítači (což bylo v zadání), většinu z toho četl z papíru, kde měl připravené věty a ještě říkal pojmy, kterým většina spolužáků nerozuměla a nevysvětlil nám je. Když se mě učitelka zeptala, co si o jeho referátu myslím, řekla jsem pravdu: „Nelíbilo se mi, že se při referátu díval do papíru, že se nedíval do třídy, protože oční kontakt s posluchači je velmi důležitý.“ Nebo nějak podobně jsem to řekla. Vlastně jsem moc kritiky neřekla, ale těch pozitiv bylo ještě méně. Učitelka mu dala jedničku za snahu, ale o to nejde. Naše nenávist byla vzájemná, ale po téhle pravdě mě ten spolužák ještě více nesnášel.


    Jeden jeho „kámoš“ se mě zeptal, jaké budu mít já téma na referát. A já mu řekla pravdu, že tygra ussurijského. V tu dobu mě totiž hrozně fascinovali tygři. Bylo mi to jedno, že ví, jaké mám téma a jedno mi to bylo také poté, co jsem zjistila, že to řekl tomu spolužákovi.


    Mnohem více mě naštvalo (použila bych horší výraz, ale sprostě se psát nesmí), když jsem zjistila, že si ti dva připravili otázky na mé téma. Aby se mě , až učitelka řekne, kdo má dotazy, mohli zeptat na něco, co nebudu vědět.

    Ovšem můj referát byl tak dokonalý, že jim prostě sklaplo. Ten takzvaně „ponížený“ spolužák ani necekl a ten jeho „kámoš“ se zeptal akorát na to, jestli jsem potkala tygra v přírodě. Tak stupidní otázka, no jasně že ne, když jsem předtím ukazovala výskyt a ten je jenom na východě Sibiře v Rusku! Jak bych se asi tak daleko dostala a navíc, když bych viděla tygra ve volné přírodě, je dost možné, že by na mě zaútočil!





Ponaučení:


    Takže nepovedená pomsta za můj názor na člověka. To se stává dost často a je mi líto, že si tito lidé neváží kritiky, ale naopak mě za ní pomlouvají (a myslí si, že o jejich pomluvách nevím).



    To je jako na HPD, já jsem člověk, který snese většinu kritiky, ať už je hodně hnusná, přečtu si jí, posoudím, zda můžu přikládat kritice váhu a poučím se z ní.


    Ale jsou tu i lidé, kteří nesnesou kritiku a kteří se kvůli ní hádají s dotyčným, který ji napsal. Proč? Proč se nepoučíte z chyb, když vám ostatní chtějí poradit, co jste udělali špatně a co pro příště vylepšit. Nehádejte se s nimi a vyslechněte si kritiku a zkuste to podle ní vylepšit. Uvidíte, že to je pro vaše dobro.








Zpět k tématu


    Ale to jsem odbočila. Za drb považuji to, co si říkáme jen tak ze srandy nebo když vyjadřujeme názor o někom. Za pomluvu lži, které si někdo vymyslel. Ale možná na to máte jiný názor.



    Každopádně, nepomlouvejte, pokud se vám něco nelíbí, řekněte to tomu člověku do očí a stůjte si za svým názorem. Nevymýšlejte si blbosti jen proto, že jste něco slyšeli, co není ověřeno, že je pravda. Přijímejte kritiku, pomůže vám a díky ní se zlepšíte.





    Do posledního odstavce napíši to, co vždycky, piště komentáře ohledně tématu, hodnoťte článek nikoli téma. Díky :D

Sagka

Komentáře

TwilightSparkle(ZVÍŘECÍ LÁSKA)

Dobrý článek. Ja zase moc nepomlouvám. Aspon ne zakaždým. Ale ve škole mne pomlouvají. Už jsem to slyšela hodnekrát. To co o mne ríkali. Ve škole často o mne rekne nejaký muj spolužák jinýmu žákovi neco co není pravda. A tak se to roznáší. I když nejsem divný človek, lidi jsi to o mne myslí. Podle toho jak na mne koukají a jaké lži o mne slyšeli. Aspon mne se to tak zdá. Jinak dávam plus.

TwilightSparkleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

TwilightSparkle: My máme ve škole naštěstí dobrý kolektiv, takže se tam navzájem nepomlouváme. Tedy před čtyřmi lety jsme měli období, kdy dvě holky pomlouvaly ostatní a my zase pomlouvaly ty holky, ale už se to uklidnilo. Teď se spíš jenom tak pošťuchujeme a urážíme se ze srandy před sebou, děláme si z druhých, ale i z nás samotných, srandu smajl

Jinak díky za komentář smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RiveVIP(Svět Fantazie ^^)

Dovuluji si nesouhlasit. Drby a pomlouvání je to samé, čili spíše drbny pomlouvají. A drby zpravidla bývají lži vymyšlené, aby se dotyčnému co nejvíce ublížilo, stejně tak pomluvy.

RiveTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Rive: Souhlasím s tebou. Je to stejné. Na druhou stranu neříkám, že se drbání neúčastním. Dělá to každý a po každý je to hnusný. Já jsem ale ještě tak upřímná, že to někomu i řeknu. Napříkla:,,Jsi zmalovaná jak d***a!" Podle mě na tom není nic špatného. Kdo tvrdí, že nedrbe, respektive nepomlouvá, tak je buď tak blbej, že nevím co to znamená nebo má ztrátu paměti.

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RiveVIP(Svět Fantazie ^^)

Sagka: Nedávno jsem četla Hercula Poirota, kde za drbny byli označováni ti, co říkali, že mrtvou ženu doktora otrávil on a nebo jeho milenka i když podle pitevní zprávy žena zemřela smrtí přirozenou. Aneb drbalové si vymýšleli, jak ty říkáš, na základě nepodložeností.
Ale ano, jsou různé pohedy na věc.

RiveTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.