Something interesting

Knihotoč, stará novinka

Ahoj :D,

někdo už určitě slyšel o knihotoči, hře, ve které putují knihy. Pro ty, kdo o tom ještě neslyšeli je tento článek. Třeba se nakonec taky zapojíte jako já a mnozí další...


Knihotoč je hra, která podporuje putování knih mezi čtenáři a je časově neomezená. Akci vymyslel před několika lety Američan Ron Hornbaker, z USA se hra šíří po celém světě. Svou variantu má v Itálii a ve Francii, v Polsku, Švýcarsku nebo na Islandu. Český knihotoč se rozběhl v Praze v polovině února 2004 a dík štědrým darům nakladatelů, ale i spontánní podpoře mnoha zájemců se brzy rozšířil po celé republice. Od konce dubna je knihotoč i pro děti.


Princip hry
Na předem určených (kavárny, čajovny apod.) i zcela nečekaných místech – na sedadle v autobuse, na lavičce, na stole v hospodě – lze najít knihy. Ale nejsou to knihy zapomenuté, nýbrž „volné“. Knihotoč hraje neviditelný okruh čtenářů, a to s velkým, blíže neurčeným počtem knih. Cílem hry je číst knihy a pak je pouštět do knihotoče, to znamená pustit je do světa, do oběhu, pokusit se sledovat, kudy putují, kdo je čte a co si o nich myslí. Kdo má chuť, může se navíc seznámit a navázat bližší vztahy s dalšími hráči – čtenáři.
Hra je místně a časově neomezená, hráči nejsou ničím - ani věkem - limitováni. Knihy můžou mít různé nálepky: červené, ty je třeba vrátit tam, kde jste si je půjčili, protože jsou cennější a bílé. [Unsupported element format]

Prosím nekopírovat obrázek, je to moje práce.


Jak vložit novou knihu do knihotoče?

S novou knihou můžete do knihotoče vstoupit kdykoli: stačí obětovat jakoukoli vlastní knihu, označit ji nálepkou, nahlásit na www.knihotoc.cz a pustit ji do světa.

Co si počít s nalezenou knihou?

1. Nález nahlaste na www.knihotoc.cz - v seznamu knih, které se točí, najdete konkrétní knihu (podle jména autora, případně názvu knihy, pokud je kniha v seznamu víckrát, hledejte tu správnou podle místa nálezu). Po kliknutí se vám otevře "osobní karta" této knihy, kam můžete připsat svou zprávu.

2. Knihu si přečtěte, pak ji vraťte do knihotoče, tzn. nechte ji ležet v některém z partnerských podniků nebo na jakémkoli jiném místě dle vlastního výběru.

3. Na www.knihotoc.cz (ke konkrétní knize, kterou opět najdete v seznamu) zaznamenejte, kde je kniha k nalezení, případně zapište i svůj názor na ni.

Třeba takhle vypadá knihotoč u nás ve škole, teď už je mnohem plnější :-D

Doufám, že se vám článek líbil, něco nového jste si z něj odnesli a samozřejmě budu ráda za komentáře.

Sagka

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.