JojoBlog

Řasokoule - bezstarostný mazlíček

Ahoj, v dnešním článku bych vám rád pověděl něco o bezstarostném chlupatém mazlíčkovi, kterého může mít doma úplně každý. Navíc rodičům by ani neměl tak vadit, jelikož je to prostě rostlina, které akorát jednou za 1-2 týdny vyměníte vodu a dopřejete trochu lásky.


Co to vlastně je?


Řasokoule je jednoduše již podle názvu řasa, která má tvar koule. Je však velmi malá (dá se pořídit přibližně od 2-5 centimetrů), také proto je ideální do akvárek k rybičkám, nebo do vlastního menšího akvárka. Největší řasokoule je veliká 20-30 centimetrů, ale u nás takovou rozhodně nepořídíte. Je sytě zelené barvy, jako kdejaká rostlina. Navíc řasokoule se může dožít až stovky let.


Co je potřeba, abyste ji mohli mít doma?


Vlastně ani nic moc. Jediné, co je potřeba je nějaká nádoba, kde byste řasokouli měli. Pokud máte doma rybičky, můžete ji nechat v akváriu s nimi. Nádobu si můžete upravit a ozdobit, jak jen chcete, ale nejlepší je průhledná nádoba s nějakým prostorem. Dále je lepší mít mořskou sůl (nevím bohužel jakou, já mořskou sůl k řasokouli nedávám, jelikož nevím, jestli je potřeba nějaká speciální, nebo stačí jodovaná), ale nemusí být. 


Jak se o řasokouli starat?


Jak jsem říkal. Řasokoule je poměrně nenáročná. Jednou za čas (jednou za 1-2 týdny, čím menší nádoba, tím častěji) je potřeba vyměnit vodu. Voda je nejlepší převařená (normálně v konvici), dešťová nebo filtrovaná. Kohoutková se moc nedoporučuje.


Nádobu s řasokoulí následně umístěte na nějaké stinné místo. Nesmí být přímo na slunečním světle ani v blízkosti topení, přesto k ní však aspoň trochu světla musí dosahovat. Je proto lepší, když si nádobu umístíte buď na poličku, nebo někam na stůl, kde se k ní světlo v malém množství dostane.


A dále je potřeba se s řasokoulí aspoň jednou za týden pomazlit. Ptáte se pomazlit? Ano, čtete správně. Řasokouli je jednou za čas potřeba z akvária nebo nádoby vytáhnout a jednoduše se s ní pomazlit. Pod pojmem mazlení se bere to, že si s řasokoulí hrajete v rukách. Můžete ji jednoduše různě mačkat nebo koulet, díky čemuž si může udržet kulovitý tvar. 


Jak poznáte, že se o řasokouli staráte špatně?


Úplně jednoduše. Řasokoule má obyčejně sytě zelenou barvu, jenže jakmile začne hnědnout nebo šednout, znamená to, že je něco špatně. Jakmile se navíc kolem vaší řasokoule začne tvořit nějaký sliz, znamená to, že vaše řasokoule umírá. V tom případě je třeba slizkou část amputovat. O zbytek řasokoule se pak musíte starat a mazlit se s ní častěji. (Mně osobně se ještě nic takového nestalo, takže nevím, co v takové situaci dělat.)


Jakmile se řasokoule začne rozpadat, znamená to, že se s ní dostatečně nemazlíte. Nebojte se, jde to úplně v klidu napravit. Někdo používá například i provázky, kterými řasokouli obváže a zajistí tak, aby měla řasokoule stále svůj kulatý tvar, někdo se s ní jednoduše mazlí častěji a nebojí se přitlačit. Když se s ní mazlíte v rukách, nemusíte se bát, že by se vám jen tak rozpadla.


Rozmnožování?


I řasokoule se dají množit. Například, když se vám řasokoule sama od sebe začne rozpadat, můžete to využít a řasokouli rozdělit klidně i na několik částí. Z každého kousku pak vznikne nová řasokoule, i když pravda, že bude úplně malá. Pokud chcete řasokouli rozmnožit hned, musíte ji sami nějakým způsobem rozdělit na dvě (popřípadě víc). S každým kouskem si pak ale musíte ,,hrát" nebo jen najít nějaký způsob, aby si kulovitý tvar udržela.


Nějaké ty obrázky?





Děkuji za přečtení článku. Pokud doma řasokoule máte a chtěli byste sem něco dodat, co jsem já zapomněl, rozhodně se to nestyďte napsat do komentářů. Můžete mi taky napsat, když jste se díky tomuhle článku rozmysleli, že si řasokouli pořídíte. U dalšího článku a

Jojo čus

Komentáře

NáruživýBagristaVIP(Pošetilá Bageta)

Abych řekl pravdu, v životě jsem o ničem podobném neslyšel, nicméně to zní jako dobrý mazlíček. I když pro mě naprosto nevyhovující, protože se mi podařilo utrápit i ty z nejodolnějších rostlin a myslím si že řasokoule, by nebyla výjimkou. V mé péči by se rozhodně nedožila stovky let, ale maximálně tak měsíce. smajl
Jinak velice zajímavý článek. smajl

NáruživýBagristaTo se mi líbí +3 To se mi nelíbí

Jojo10(ANIME!)

NáruživýBagrista: Díky za pochvalu článku. smajl
Každopádně já si řasokouli pořídil a upřímně se o ni nijak moc nestarám. Ale zatím mi žije a je stále zelená, takže by mohla přežít i někoho neschopného o starání se o rostliny jako já. smajl
Je to vlastně hlavně taková dekorace...

Jojo10To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.