JojoBlog

Korona virus

Jak už nejspíš všichni víte, z Číny se do Evropy dostal docela vážný virus. O tomhle bych se v dnešním článku chtěl bavit. Zároveň bych se chtěl omluvit za neaktivitu.


Korona virus je vir, který může způsobit méně vážná, ale i opravdu vážná onemocnění, které můžou způsobit smrt. Často první příznaky tohoto viru vypadají jako běžná onemocnění. Např.: nachlazení, zápal plic. Avšak horší. 

Jeho jméno je odvozeno od korunek nebo tvaru sluneční koróny, které lze pod mikroskopem spatřit. V angličtině: Coronavirus. I když tomu nerozumím, patří pod čeleď Orthocoronavirinae. Je známý také jako COVID-19.

Koronaviry jsou obalené jednovláknové RNA viry s pozitivní polaritou.

Koronaviry byly původně známy jen jako původci infekcí zvířat, ptáků a savců. Jak je známo, tento virus pochází původem od netopýrů. Číňani, kteří podobné savce často jí, to chytili od nich.

K 27. únoru 2020 zemřelo na následky nakažení 2 811 lidí a nakaženo bylo více než 82 500. Virus byl potvrzen kromě Číny i v padesáti dalších zemích. V České republice již byli objeveni první nakažení. Virus se šíří poměrně rychle.

Většina škol a pracovních prostorů byla upozorněna a seznámena s hygienou, zatím jedinou obranou proti nakažení tohoto viru. Proto všechny teď upozorňuji: umývejte si pravidelně ruce s mýdlem, vyhýbejte se velkému hluku lidí a prostě dbejte na hygienu.


Aktuální počet platných domácích karantén nařízených příslušnou krajskou hygienickou stanicí

Počet platných karantén k 28. 2. 2020

Hl. m. Praha: 5

Středočeský kraj: 63

Jihočeský kraj: 77

Plzeňský kraj: 55

Karlovarský kraj: 4

Ústecký kraj: 10

Liberecký kraj: 1

Královéhradecký kraj: 59

Pardubický kraj: 0

Kraj Vysočina: 17

Jihomoravský kraj: 2

Olomoucký kraj: 1

Moravskoslezský kraj: 5

Zlínský kraj: 8

Celkem: 307

Tohle jsou aktuální statistiky počtu karantén.


Dávejte pozor a já se s vámi zatím loučím, doufám, že se článek líbil a poučil, a zase příště za půl roku, kdy si vzpomenu na tento blog, a

Jojo čus

Komentáře

superleontynkaVIP(♡ Twilight Games ♡)

xXCarolinaXx: Akorát, že chřipka má trochu jinou úmrtnost (hledala jsem a fakt max. 0.1%) a věř mi, až bude pandemie chřipky, roušky se nosit budou. Docela mě štve, že buď lidi nakupují potraviny jako šílenci nebo říkají, že je to přece jenom chřipka, tak co se furt šílí... Problém však není v té nemoci samotné, ale spíš to jak rychle se šíří. Protože, když nám onemocní půlka národa, tak bude docela jedno co je to za nemoc, ale, že nám to spíše zruinuje celou ekonomiku smajl

superleontynkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.