It's a blog. Who cares.

Silmarillion|Filmové plátno?

Zdravíčko!

Ráda vás opět vidím. No, jsem zase tady a místo FNaF 3, nebo Bendyho mám pro vás Silmarillion.

Pokud se necítíte na čtení, tak rovnou odejděte. Tady bude textu, že se v tom ztratíte.


Silmarillion je pro mě to nejmilejší dílo ze Sředozemě od pana J.R.R. Tolkiena, kterého hluboce ctím a považuji ho za absolutní špičku. Nikdo taková díla už nestvoří. 

A my se společně podíváme na to, co by se mohlo a možná mělo dostat na filmová plátna. Budu brát i z jiných stránek a to konkrétně odtud a taky děkuji za spolupráci CinemaSins, kteří snad o tomto článku nikdy vědět nebudou. :)

*

Asi všichni znáte Pána Prstenů - minimálně už jste o něm slyšeli. Je to snad nejslavnější dílo Tolkiena. Nicméně jeho příběh je jen zlomkem toho, co se ve Středozemi stalo. Je to samozřejmě jeden z osudových příběhů, jelikož kdyby Prsten získal Sauron, tak by žádný věk lidí nikdy nenastal. Pokud jste četli, nebo viděli film, pak jste postřehli několik jmen, která tam nepatřila. Jedno bylo, když Společenstvo přišlo do Lothlórienu a Legolas řekl, že Gandalfa vzal Morgothův Balrog. Jméno Morgoth jste mohli slyšet i v Hobitovi, kdy Galadriel vypuzovala Saurona z Dol Gulduru. Řekla: "Táhni, pobočníku Morgotha!"


Další bylo v knížce a to bylo jméno Fëanor. Konkrétně to bylo, když jel Pipin s Gandalfem do Minas Tirith a bavili se o Palantírech.

"...abych se podíval přes široké moře vod a času na krásný Tirion a pozoroval nepředstavitelnou ruku a mysl Fëanorovu při práci, dokud ještě kvetly Bílý a Zlatý strom!"

Potom třeba Eärendil, nebo Ungoliant.

*

 Hledala jsem na různých zdrojích, abych zjistila, co by lidé chtěli vidět a nakonec vytáhla to nejrozšířenější.

*

Hudba Ainur

Tohle není tak rozšířené a hlavně by to bylo hrozně zdlouhavé, takže nepočítám, že to někdy jako film uvidím.

    Na úplném počátku byl Eru, Ilúvatar a ten stvořil vše ostatní. Stvořil Ainur, aby mu zpívali a on byl rád, ale každý z Ainur zpíval jinak, protože každý chápal jen tu část Ilúvatarovy mysli, z níž vzešel. Až na jednoho. Ten byl nejsilnější, nejmocnější a byl první, koho Eru stvořil. Jmenoval se Melkor. Melkrovo srdce ale zastínila touha uvést vlastní věci v bytí a vyplnit Prázdno, o kterém se mu zdálo, že Eru vůbec neuvažuje. K tomu ale potřeboval tajný oheň a ten měl u sebe Ilúvatar. Nakonec všem Ainur zadal Eru jedno téma, na které měli zpívat a mělo to být to největší dílo, které kdy kdo uslyší. Natřikrát však bylo porušeno, protože Melkor toužil do Hudby vplést vlastní látku a jeho hlas byl silnější než ostatních. Potřetí dal Ilúvatar Ainur vidění, ve kterém viděli Svět a Melkorovi dal pokárání. A tak Eru stvořil Ardu, ale ta byla pustá a všichni se snažili podílet na jejím rozkvětu. Až na Melkora. Ten v závisti uprchl na sever. Ti, kteří sestoupili na Ardu se potom nazývali Valar.


Melkorova zrada

    Takže jsem si všichni ověřili, že Saurona známe. Kdo ne, tak stručný popis. Obrovské ohnivé oko, které na celá svět kouká ze svého útulného místečka Mordoru, konkrétně na věži Barad-dûr. Temný pán. Vykoval Jeden prsten (tady vidíte, že šperkařina má své kořeny už ve Středozemi) nenáviděl Aragorna a obecně krále z Gondoru. 


    Jenže Sauron byl kdysi jen pouhopouhým služebníčkem moci daleko větší, téměř božské. Ano, Melkora. Potom, co od Valar uprchl, vybudoval na severu vlastní pevnost, Utumno. Jenže Valar ho zajali a na několik věků ho vsadili do okovů. Když ale Melkora propustili, zjistil, že se mezitím stačili probudit Prvorození - Elfové. Melkora to samozřejmě nakrklo, ale předstíral přátelství a zdálo se, že jeho zlo je vyléčeno. Aby taky Arda, konkrétně spíše Valinor (ostrov neumírajících) získali světlo, Yavanna, za pomocí dalších, stvořila dva stromy. Dvě velké lampy, které ozářily Valinor. Středozem nechali na pospas tmě. To Melkor nenáviděl taky, takže se spřáhl s Ungoliant, matkou Oduly, a stromy zničil a Valinor byl nechán tmě. A mezitím, co Valar a ostatní oplákávali ztrátu světla, Melkor ukradl Silmarilly, tři klenoty, ve kterých bylo uzamčeno světlo stromů. A ty vytvořil Fëanor.


Fëanor, ten nejlepší

Tenhle příběh by byl s Melkorovou zradou nepochybně spojen, protože kdyby ne, nadělalo by to zmatky. 

    Silmarilly, které Melkor ukradl, vytvořil Fëanor, nejlepší příslušník svého národa Elfů. Jeho otcem byl Finwë, matka zemřela. Finwë si oženil ještě jednou, s Indis, se kterou měl potomky Fingolfina a Finarfina. Fëanor miloval otce nade vše, ale náhradní matku a bratry nesnášel a tak se uchýlil do ústraní a začal se věnovat kovářskému řemeslu. Většinu věcí se naučil od otce své manželky. A potom mu srdce naplnil stín obav. Vytvořil Silmarilly. V den, kdy Melkor a Ungoliant zničili stromy, byl Fëanor na oslavě, kterou pořádali Valar. Silmarilly si zamiloval a nedopřál ostatním pohled na ně. Nechal je zamčené ve svém domě. Melkora to nezastavilo, zabil jeho otce Finwëho a Silmarilly ukradl. K Fëanorovi došel tento příběh. Pokud myslíte, že jen teskně vzdychl, jako to elfové mají ve zvyku, pletete se. Nenáviděl a proklínal všechno - Valar a ze všeho nejvíc Melkora. Sebral mu to nejmilovanější, otce a šperky. Nazval ho Morgothem a téměř nikdo už mu potom neřekl jinak.


    Dokázal potom zburcovat úplně všechny ze svého národa a vydali se na cestu za Morgothem do Středozemě, kde Morgoth žil, v pevnosti Angband. Elfové sídlící na pobřeží, mu odmítli dát své lodě a tak je Fëanor povraždil a lodě si vzal násilím. K Angbandu se nakonec dostal, ale byl zabit balrogy.


    Nicméně, jeho příbuzní přežili a byli v prekérní situaci. Melkor byl za hradbami a odrážel jeden útok za druhým, Valar na ně byli naštvaní, protože utekli a co víc, pod vedením Fëanora. Na začátku se možná zdálo, že mají šanci zvítězit, ale po několika letech byli zatlačeni. Jestli myslíte, že to bylo dlouhá doba, tak nezapomínejte, že Melkor i elfové jsou nesmrtelní.

    O několik let později vyrazil Fingolfin proti Angbandu sám, rozhořčen Melkorovým skutkem. Jenže, ač byl Fingolfin sebelepší, na Melkora neměl. Pokud si pamatujete Hobita, kdy Azog udělal Thorinovi do nohy díru, tak to byl copyright, jelikož to samé udělal Fingolfin Melkorovi. A ten už navždy potom kulhal. 


    Tohle bych viděla hrozně ráda. Fëanor nebyl elf, který nic nedělal a jen naříkal, že  jeho věk je u konce, nebo bojoval jen proto, že to bylo nevyhnutelné. Prostě se sebral a šel si vzít zpátky to, co mu patřilo. Hrozně ráda bych ho viděla v akci. Btw. Galadriel je spřízněná s Fëanorem, jelikož jejím otcem je Finarfin. Takže je to něco jako Fëanorova nevlastní neteř. Asi. Takže, jakpak dlouho už nám to Galadriel žije?


Má pravdu. Je starší než Měsíc.

Beren a Lúthien

Kdo zná Pána Prstenů, vzpomene si i na lásku Aragorna a Arwen, která byla tak velká, že si Arwen zvolila zemřít. Ale nejsou první.


    Během války se na Ardě objevili lidé. Někteří byli zlákáni Melkorovou mocí a jiní se přidali na stranu odboje. Beren byl v odboji. Během svých cest se zamotal do říše krále Elu Thingola a narazil na Lúthien.  Ovšem Thingol, král, nehodlal svou dceru dát nějakému smrtelníkovi a vymyslel pro něj úkol. Sebrat jeden Silmarill z Melkorovy koruny. A ono se mu to podařilo. Samozřejmě za pomoci Lúthien, která vyhrála v pěvecké soutěži nad Sauronem. Lúthien na chvíli Melkora uspala a Beren mu vyřízl Silmarill z koruny. Po několika útrapách to ale stálo Berena život a Lúthien před Mandosem, soudcem mrtvých, zazpívala píseň tak smutnou, až se jí Mandosovi zželelo a dal jim oběma smrtelný život. Beren a Lúthien potom prožili několik let a Lúthien porodila syna Diora a ten se potom stal dědem Elronda.


Húrinovi děti

    Húrin je smrtelník, ale přesto bojoval proti Melkorovi. Doma nechal svého syna Túrina a manželku Morwen, které čekala další dítě. Nicméně Melkor ho nenáviděl a tak ho dal zajat živého. Posadil ho na nejvyšší vrchol pohoří, které se obepínalo okolo Angbandu. A za to, že mu Húrin vzdoroval a smál se mu do obličeje, proklel Melkor celou jeho rodinu. A Húrina donutil, aby se na to díval.

    Túrin byl onou kletbou pronásledován nejvíc. Utekl do Doriathu, královstí Elu Thingola, který si ho vzal za syna. Mnoho let se učil od elfů, až byl skoro jeden z nich. Ale ne všichni ho měli rádi a jeden, ačkoliv za to zaplatil životem, ho vyhnal. Thingol mu ale odpustil, protože šlo o provokaci, ale Túrin se bál a nevrátil se. Usadil se mezi odpadlíky, kde ho našel Beleg, ten nejlepší z elfů z Doriathu. Túrin odmítl jeho pozvání vrátit se, ale Beleg neodešel a tajně ho sledoval až k Amon Rûdhu, kde se Túrin setkal s trpaslíkem. Po čase ovšem Beleg přišel a trpaslík ho neměl rád a tak ho prodal Melkorovi pod podmínkou, že Túrina nechají naživu. Túrina unesli a trpaslík se pokusil zabít Belega. Neúspěšně. Beleg se vydal stvůry a Túrina pronásledovat a nakonec je pobil. Túrin ale, v šílenství, myslel, že i Beleg je skřet a zabil ho.


    Potom se setkal z Glaurungem, praotcem všech draků, který ho obelhal a jeho sestra Nienor ztratila kvůli Glarungovu kouzlu paměť. Oba, protože on ji nikdy neviděl a protože Nienor už neměla žádné vzpomínky, se do sebe zamilovali a Túrinova sestra Nienor se stala jeho ženou. Glaurung se je rozhodl zničit a Túrin vymyslel zoufalý plán. Podařilo se mu Glaurunga bodnout, ale sám upadl do bezvědomí. 


    Nienor ale nedokáže vyčkávat a tak sama jde k bojišti a najde Túrina v bezvědomí. Glaurung, který ovšem doopravdy umírá, se rozhodne spáchat tu největší krutost, co může a vrátí Nienor vzpomínky. Vrhne se do vod a tím ukončí svůj život. 

    Túrin se ale probudí a vrátí se do domova a shání se po Nienor. Tam mu sluha řekne, že šla za ním a že je mrtva. Túrin ho zabije a odejde. Narazí na elfa, který to viděl a je nucen ověřit. Meč, který vzal od Belega namíří proti vlastní hrudi.


    Melkor ale Húrina pustil a Húrin ve své hořkosti, starý a unaven životem, se snažil najít cestu do skrytého města Gondolinu, který Melkor nenáviděl. Nechal proto Húrina sledovat. A Húrin, v naprostém zoufalství a vzteku a v blízkosti Gondolinu, nedokázal najít cestu a tak mocně zakřičel. To Melkorovým špehům prozradilo přibližnou polohu Gondolinu.


    Našel ale cestu do Doriathu a vinu za to všechno dával Thingolovi a až potom, vlivem ženy Thingola poznal, že byl Melkorem oklamán tak, aby vše viděl pokřiveně. Odešel a vrhl se do hlubin moře.


Pán Gondolinu

    Možná, že si vzpomenete, že v Hobitovi měli Gandalf a Thorin elfské meče. Jeden z nich byl Orkrist a druhý Glamdring. Oba tyto meče, jak Elrond nezapomněl poznamenat, pocházely právě z Gondolinu. A taky si asi pamatujete na Eärendila, otce Elronda.

    Eärendil byl synem Idril Celebrindal a Tuora. V Gondolinu by ale někdo, kdo Tuora nenáviděl a Idril miloval. Jmenoval se Maeglin. Co čert nechtěl, jednoho dne ho zajali služebníci Melkora a odvedli ho do Angbandu. Tam mu vyhrožovali mučením, pokud jim nepoví přesnou polohu Gondolinu. Maeglin nebyl zbabělec, ale mučení ho zastrašilo a Melkorovi tak řekl vše, co věděl. Melkor měl samozřejmě velkou radost a tak Maeglinovi slíbil, že až Gondolin padne, on se stane jeho správcem a Idril dostane za ženu. Potom ho Melkor poslal zpátky, aby to nevypadalo podezřele. Idril ale naplnilo špatné tušení a bez Maeglinova vědomí dala vybudovat ještě jednu únikovou cestu.


    Když bylo Eärendilovi sedm let, Melkor byl připraven a zaútočil. Gondolin padl. Idril a Eärendil a několik z jejich lidu ale utekli onou cestou. Tuor neměl takové štěstí a s Maeglinem se zabili navzájem. Proti tomuhle vypadal Sauronův útok na Minas Tirith jako dětská hra.

    Ti, kdo utekli, přivedli pomoc od Valar, kteří zlomili Melkorovu moc a uvěznili ho. Většina zlých tvorů potom byla vyhubena, nebo rozehnána, ale Melkorovy lži působili ještě dlouho potom. Například Sauron se na chvíli obrátil k dobrému, ale nakonec ho zlo přemohlo a on se stal novým Temným pánem.


Pád Númenoru

    Sauron nasadil svou hezkou podobu, kterou ještě mohl nosit a vmísil se k elfům, kteří nejprve rádi přijímali jeho rady a nevěděli, kdo to je. S jeho pomocí vykovali Prsteny, ale Sauron se odebral do Mordoru a vykoval Jeden prsten. Když si ho nasadil, elfové si uvědomili, kdo vlastně Sauron je a schovali Tři. Sauron ale vzal ty zbylé, Sedm a Devět a přerozdělil je. Jedinou překážkou, kterou viděl, byli Númenorejci. Když potom dotáhli až k branám Mordoru, Sauron se jim naoko vzdal. A král Númenoru ho vzal na ostrov Númenor, aby ho měl pod dohledem.


Sauron byl ale vynalézavý a rychle se vetřel do přízně krále a i jeho následovníků. Král byl jeho mocí natolik omámen, že stavěl chrámy na uctívání Tmy a Melkora. Ne všichni ale byli Sauronem oklamáni a byli obětováváni právě v takových chrámech. Númenorejci nebyli i přes svou dlouhověkost nesmrtelní a Valar jim zakázali plavit se k Valinoru. Po tom ale král nesmírně zatoužil a oklamán lžemi Saurona, že je mocnější než Valar, se vypravil na cestu k Valinoru. Ne všichni tento názor sdíleli, takže například Elendil a jeho synové Isildur a Anárion odpluli do Středozemě. Pýcha krále zapříčinila i jeho pád. Valar, bezradní, zažádali o pomoc Ilúvatara a ten potopil všechny jejich lodě, strhl Númenor do propasti, část země - Beleriand, kde se téměř celý Silmarillion odehrává, potopil a Ardu zakulatil, aby už nikdo nikdy nemohl Valinor najít. Krom těch, kdo tam patří. (Na mapě Beleriandu najdete Ered Luin na východě, ale na mapě Středozemě jsou na západě a za nimi je moře. To všechno Eru potopil.)


Strhlo to i Saurona, ale protože byl Maia, nižší duch, tak se znovu zrodil a od té doby, až do svého pádu, nosil jednu a tu samou strašlivou podobu. A Sauron se zbavil svých nepřátel.

Jak už potom můžete vidět ze začátku Pána Prstenů, Elendil, Isildur a Anárion se zachránili, přesvědčili Gil-Galada, zformovali Poslední spojenectví a Saurona "porazili". Isildur potom nedbal na Elrondovu a Círdanovu radu - hodit Prsten do ohně a nechal si ho. Prsten zradil Isildura, padl do vod Kosatcových polí, tam ho našel Déagol, toho zavraždil Sméagol, stal se Glumem, o 500 let později Prsten Gluma opustil, našel ho Bilbo, ten ho o svých 111. narozeninách nechal Frodovi a Frodo ho zničil.

*

Ze všech příběhů nejvíc bych si přála vidět pád Númenoru a příběh o Fëanorovi. Nebyl to elf typu Galadriel nebo Elrond a proto by to bylo hrozně netradiční a zvláštní vidět elfa v akci.

Trpaslíci: Předtím, než Prvorození procitli, je stvořil Aüle, jeden z Valar. Ale Eru chtěl, aby elfové byli prvorození a Aüle, ačkoliv by tím velmi trpěl, je chtěl zničit. Eru ho zadržel a řekl, že procitnou teprve potom, co se probudí Prvorození.


Všechny tyhle komiksy jsou z Deviant Artu, konkrétně odtud. 

Zatracený počet znaků! Někteří říkají, že Silmarillion je jako učebnice. Já nemyslím. Je to hodně látky na jednu knížku velkou asi jako Společenstvo prstenu. Vládne názor, že úvod musíte část aspoň čtyřikrát, abyste to pochopili, jinak jste ztracení. No, poprvé úplně ztracená jsem byla u Fëanora, Fingolfina a Finarfina a jejich dětí. Jasně, je to těžší čtení, není to level Harry Potter, který přelouská i dítě, který se zrovna naučilo číst, ačkoliv mu neporozumí.

Moje oblíbená část je Maeglinova zrada a obecně různý intriky Temného pána. Nevím, Melkor mi byl ze všech Valar i Maiar nejsympatičtější, tak nějak jsem si ho dokázala představit. Vzniklo z něj všechno zlo, ale hodní Valar tak nějak zapomněli, že ani světlo nemůže existovat bez stínu.

Taky zjistíte, že skoro všichni jsou příbuzní. Arwen je něco jako Aragornova sestřenice, ten kovář, kdo vykoval Tři, Sedm a Devět byl vnukem Fëanora a Maeglin byl bratrancem Idril.

Zatím se s vámi loučím, přijdu neočekávaná.

Zatím, čauko!


Komentáře

Katniss123

Tak toto je skutočne brutálny článok. Nechápem, ako niečo takéto môže mať len 3+. To tí ľudia fakt nevidia,tú dokonalú úpravu a skvelý obsah? Za mňa máš veľké +

Katniss123To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AnkoVIP(✎ Svet kreslenia a maľova...)

Katniss123: Moc děkuji, takovéhle komentáře vždy potěší. ^u^
Nedělám to ale kvůli plus, spíš bych chtěla, aby si to na základě takovýhle článků lidé uvědomili a zkusili to. Některé z věcí, které tady publikuji totiž za zmínku stojí, z mé perspektivy. A krom toho, čtení a hraní je zábava, jde jen o to, to nějak sepsat. A to se mi častokrát nechce. xD
Yep, ale s tímhle jsem si záležet dala.

AnkoTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.