It's a blog. Who cares.

Alien: Isolation|Zaslouží si nosit jméno "Alien"?

Zdravíčko!
Dlouhá doba, co jste ode mě něco četli, no ne? No nevím, co vás vůbec vedlo k otevření tohohle článku, nepodobného jiným. Ať už to bylo proto, že se vám nechce trávit noci spaním a namísto toho celé bdít (nedoporučeno), či snad chcete mít pocit, že vás neustále někdo/něco pronásleduje a budete mít strach i když si v noci budete chtít dojít na záchod...(Osobní zkušenost.) Proč ale nepodobný jiným? Protože FNaF i Bendyho jsem hrála. Tady jsem hrála jenom část a ani ne na svém počítači. Hrála jsem na počítači sestry (sice nevlastní, ale což.), tzn. všechny screenshoty jsou na jejím compu, který si rozhodla vyměnit, protože to prý byl "nevýkonný křáp".Zní to jako výmluva? Myslete si svoje.


Jen pro představení, kdyby náhodou někdo, kdo zůstal, nevěděl, co to Alien vlastně je. Alien je film z roku 1979.


Odehrává se na vesmírné lodi Nostromo a na jedné planetě, kde jsou mimozemská vejce, ze kterého se náhle vylíhne tvor a přilepí se jednomu členovi posádky na tvář. Sice za několik hodin zmizí, ale stane se něco horšího. Z hrudníku onoho člena vyleze (doslova si prorazí cestu) mimozemský tvor, tzv. Chestburster, který se ztratí neznámo kam. Postupně odpadávají všichni členové posádky, až na Ripleyovou. (Vůbec to nemá nic společného s tím, že se z malého tvora stal tak...dvou metrový Xenomorph...ne, ne, pletete se... )


Jako Alien se tedy značí právě tenhle mimozemský tvor. Český překlad je Vetřelec. (Skvělý film, btw, 10/10.) Samozřejmě má pokračování, dokonce je i Alien vs Predator a Prometheus a Covenant, což jsou prequely. 


Pro jsem ale jmenovala právě Ripleyovou a ne třeba kapitána Dallase? Protože v Alien: Isolation hrajete za její dceru Amandu. Ripleyovou junior totiž Ripleyová senior nechala jako desetileté děcko a odplula s Nostromo. Tohle se děje o 15 let později, kdy je Ripleyové junior 25 let a senior je někde kdo ví kde. (Můžete mi říct, proč mám tendenci psát "Nastromo"?)


Tak a teď už se můžeme dostat ke hře.
Protože jsem se dostala jenom k části zachránění Taylor (těsně před setkáním s Marlowem) a prošvihla zlevnění hry, musela jsem dokoukat na youtube (tímto děkuji Jirkovi Královi a Markiplierovi, kdyby o tomhle snad někdy věděli.). Zároveň jsem koukala na Steamu do recenzí, pár z nich mě zaujalo, takže tu budete mít i slova, která mi nepatří.



Obsahuje spoilery, nevhodný jazyk, známky násilí a popis velice nechutných scén. Dál by se měli dál držet lidé, kteří nemají rádi mimozemské tvory, vesmír a moderní technologie, konkrétně android. Takže všem lidem s iPhonem, kterým android nevyhovuje, huš! A lidé s xenofobií...


(20.7./18)
Ve vesmíru vás nikdo nemůže slyšet. Za to doma vás uslyší všichni. A pokud budete hrát v noci, nebudou zrovna nadšení.
*


Hra začíná úvodní cutscene, kdy se objevuje logo "Alien" za doprovodu audia Ripleyové senior. Následuje další cutscene, z pohledu "třetí" osoby, kde Samuels přesvědčuje Ripleyovou junior, aby se s nimi vydala do vesmíru - pátrat po její matce. (Končím. Odteď je to Amanda a Ellen.) Samuels samozřejmě uhodí na citlivou strunu a tak Amanda souhlasí.


Následuje tma a další cutscene, kdy se Amanda probouzí z hyperspánku na vesmírné lodi Torrens. Od teď řídíte Amandu vy. Váš první úkol je, abyste se oblékli. Potom se vydáte prozkoumat Torrens, protože, na rozdíl od Amandy, jste tady poprvé.



Najdete další holku, Taylor, která vypadá, že jí není úplně dobře.


Opět chvíli kecáte a potom vás zavolá kapitánka na můstek. Blížíte se k vesmírné stanici Sevastopolu. Jaká kreativita. (Kdybyste nevěděli, Sevastopol město na cca. jihozápadě Krymu.) Zkoušíte se s nimi spojit, ale nic. Ale co, stejně se Amanda, Taylor a Samuels převlečou do skafandrů a jde se, po laně, na Sevastopol. Nic nejde jako po drátku, protože se uvolní obrovský kus čehosi (pravděpodobně kus Sevastopolu), lano přetrhne a Amanda je oddělena od zbytku party. Zachytí se ale lana a přeručkuje to až k vchodu do Sevastopolu.


A rovnou vám dojde, že něco je v ohromném nepořádku. Všechno je tmavé, všechno vrže, je v nepořádku a vybuchuje. Po nějakém čase uvidíte Torrens, ale on si vás nevšimne, takže dál zůstáváte na Sevastopolu. Jo a taky najdete páčidlo. Stejně vám ho o pár minut dál zabaví první živý tvor, kterého potkáte. Jeho jméno je Axel.

Ne, ne tenhle Axel. Tenhle!


A právě tenhle Axel vám řekne, že tu něco je. Nějaká zabijácká potvora. Přesto ale bude vaším přítelem, samozřejmě, něco za něco. Pomůže vám a vy ho vezmete na Torrens. Po zvládnutí pár úkolů se dostanete do jeho úkrytu, kde si můžete vzít, co chcete, na vrchu toho - baterku. Jenže Axela někdo napadne, vy mu pomůžete a Axel ho zastřelí. Utečete přímo před ventilaci. Amanda je samozřejmě v šoku, ale o pár vteřin později Axelovi spadne na kabát něco lepkavého a o vteřinku později je čímsi probodnut, vtažen do ventilace a nezbude po něm nic víc, než krvavá skvrna.


Útěk zahájen! Dál se setkáte s pár velice agresivními lidmi, které nemáte jak, ani čím porazit. Musíte je přelstít a utéct. Dál najdete revolver a takovou hack mašinku.Taky budete hledat různé předměty a plánky, podle kterých potom můžete vytvářet věci, jako Molotov (Molotovův koktejl), lékárničku, sonické bomby, elektromagnetické bomby... A potom konečně přišel moment, na který jsme všichni čekali a děsili se ho víc, než čehokoliv jiného. Od té doby to totiž začalo být doopravdy o hubu. Setkali jsme se s naším dvoumetrovým drobečkem - Alienem, Vetřelcem, Xenomorphem.




Jak chcete. Jeho úvodní scéna se zasloužila o více než jednu změnu spodního prádla. Tak to už máme Xenomorpha, lidi a ještě androidy. (Udělalo vám to radost, lidi s iPhony?) Alien se pohybuje nezávisle. Nemá nastavenou dráhu pohybu (že, Bendy? FNaF?), neobjevuje se jen, když to příběh vyžaduje (že, Amnesia?). Půjde po vás, pokud budete dělat hluk a i když ho dělat nebudete, jednou za čas se objeví. Zároveň, tahle hra není Fallout. Když čučíte do compů, něco ukládáte, nebo se chystáte odjet výtahem, čas se nezastaví. Klidně při ukládání vás Xenomorph probodne a veškerý postup je v háji. Můžete teda akorát doufat, že ta obrovská sešívačka nestojí za vámi.



(25.7/18)


Následuje pár dalších úkolů a na jednom z kompů (velice "výkonný" Sevastolink) se spojíte se Samuelsem. Dozvíte se, že Taylor je zraněná a potřebuje nějaké medikamenty. Nejdříve za nimi pojedete a potom půjdete do nemocnice. Tam vás "uvítá" doktor, ale půjde s vámi jen v případě, že mu něco přinesete.
V nemocnici je to sakra těžký. Xenomorph je velice aktivní a vy nemáte, jak se bránit. No, ale úkol splníte a jdete zpět za doktorem, který přejde do jedné místnosti a potom chce jít do druhé místnosti, ale tam už na něj ta potvora (ne Amanda) čeká a vtáhne ho do tmy.


Utečete a musíte se shánět po jiných věcích na ošetření Taylor. Najdete je a jdete zpět, kde už na vás čeká maršál Waits a jeho pobočník. Pomůžou vám, ale vy jim musíte nahodit výtah. A když ho nahodíte, odjedou a vy musíte až za nimi. Proběhnete pár chodbiček a jste tam, na chvíli v bezpečí. (Zde jsem skončila. Dál to bude z videí.)


Samuels ošetřuje Taylor a vy se od Waitse dozvíte, že tu věc sem přitáhl Marlow. Takže jdete mluvit s Marlowem. Tentokrát jste se přemístili na jinou planetu a hrajete za Marlowa. Přeskočíme cestu a dostaneme se k lodi Engineerů, do které vlezeme a prozkoumáváme.


A taky vlezeme do díry. Najdeme hnízdo.


Místo obezřetnosti, která vládla na Nostromu, se hned pustili do prozkoumávání vajec. A Marlowově ženě se stane úplně to samé, co Kaneovi. (Co čekala? "Jé, hele, vejce, které nevíme, co ukrývá! Pojďme do toho nahlédnout tak blízko, jak jen to jde a ještě do toho strčit ruku!")



Konec! Marlow neřekne víc. Od Waitse dostanete plamenomet, protože přeci jen je Alien zvíře a zvířata se ohně bojí. Samuels šel taky pomoci. A jdete účtovat s Alienem. Takže se to počítá na spoustu nahození generátorů, systémů, nacházení součástek, zabíjení lidí a androidů a samozřejmě, schovávání před Xenomorphem. (Co jsem vypozorovala, tak čím častěji na něj používáte oheň, tím víc se agresivnější a zjevuje se častěji.)


Naviguje vás Ricardo. Waitsův plán je poměrně jednoduchý. Nalákat tu bestii na nouzovou transportní loď a vystřelit to do vesmíru. Plán je povede, až na jednu maličkatou, drobňoučkou chybku. Vy jste byli odpáleni taky.


Zkráceně, celou dobu jste byli návnada a váš život byl obětován pro "vyšší dobro". Jenže to by nebyla Ripleyová, aby se z toho nedostala. Vystřelíte se nouzovým východem a chytne se Sevastopolu. A sice je Alien pryč, ale nebezpečí nekleslo. V tenhle moment bych tu radši měla sešívačku, než androidy.

Samuels a Waits už si to taky uvědomili a Samuels si jde promluvit s Apollem. Mezitím ale "Joes" zabíjejí všechny, na koho přijdou. Včetně Waitse a spol. Až na Ricarda, kterého vzápětí najdete a který vám bude nadále pomáhat. A dál jdete za Samuelsem. Ten se totiž hodlá nabourat do Apolla a přinutit je, aby Joes vypnuli. Apollu se ale nechce a tak musíte Samuelse zachránit. Z části se to povede a Apollo ho vydá zpět, ale, jak Amanda řekne, umírá. Samuels ale řekne, že nikdy nežil. Někdy se androidi od lidí poznat nedají...


Bishop 2.0.
Každopádně aspoň k něčemu to bylo. Amanda teď může do jádra systému a androidy vypnout. A o co se asi pokusí. Mezitím se ale Taylor s Marlowem domlouvá a domluví se.
Při cestě do Apolla musíte odevzdat všechny zbraně. Což je hodně blbé, protože tam jsou androidi. Musíte se schovávat. A jdete do jádra.


Systém vám řekne, že Sevastopol už vlastní Weyland Yutani a že hrozba nebyla vyřešena (A že chtějí Aliena. Ashi? Jsi tu někde?). Tak jdeme dál, abychom to vyřešili, za spoustou dalších androidů. Naštěstí najdete šroubovnici. Pokud víte, jak to používat, dáte androida na jednu ránu. Po spustě dalších úkolů se dostáváme do reaktoru. Na nejnižším podlaží ale objevíme něco, co všechno objasní. Doopravdy jste si snad mysleli, že Alien je fuč? Ovšemže ne. Na nejnižším podlaží je totiž hnízdo. Vejce, mrtví lidé, Facehuggeři, systém a počítače a především, několik Alienů.



Můžete mít až tři Alieny najednou. Ale máte zpět plamenomet. Tentokrát musíte reaktor přetížit. Povede se, a třebaže to hnízdo zničí, několik Xenomorphů uteče.


Ale teď jdeme za Ricardem, který vám ale za chvíli řekne, že musíte na Anesidoru, protože Marlow s Taylor utekli. Opět se, díky našim skvělým hack dovednostem, povede. Najdeme audio Ellen Ripley a hned potom i Marlowa, který Taylor podvedl a chce zničit Anesidoru.


Tím ale zničí i Sevastopol a to Amanda nechce. Naštěstí Taylor pomůže, praští Marlowa do hlavy a zastaví destrukci. To se ale nepovede, protože i na tohle Marlow myslel a zapne se náhradní destrukce. Taylor umře.


Vy utečete zpět na Sevastopol. Máte jedinou naději. Kontaktovat Torrens. Musíte otočit anténu.


Abyste mohli, jdete do vesmíru. Jste úspěšní a můžete kontaktovat Torrens. Torrens odpoví, ale nemá kde přistát. Další úkol pro nás! Spojíte se s Ricardem, ale on najednou ukončí kontakt. Později ho najdete s facehuggerem na obličeji.


Jste už jediní, kdo se na Torrens může dostat. Zkrátíme to. Po několika útrapách se opět dostanete ven. Tam vás napadne pět Xenomorphů a shodí vás ze Sevastopolu.


Sevastopol je fuč.


A vy jste na Torrens. Ani se neobtěžujete sundat skafandr a jdete rovnou na můstek. Tam vás čeká velice nepříjemné překvapení. Vykoukne na vás Xenomorph.


Začnete couvat, otevřete nouzové dveře a vyletíte do vesmíru. Konec.



Kdyby vás to zajímalo, Amanda neumře. Dožije se 66 let a umře na rakovinu.
(27.7/18)
(28.7/18 - Oprava chyb)


Zní to, jakoby hra neměla chyb, co? Nemá, ačkoliv mě pár věcí zamrzelo.


- Královna. Na rozdíl od všech ostatních mě mrzelo, že jsme se nesetkali s královnou.

Střet s ní by byl rozhodně hustý a já to dokonce i čekala. Nic. I když by to možná probíhalo podobě, jako ve Vetřelcích. (Kdyby někdo neviděl. Ellen našla malou holku, ale dostala se do hnízda, kde byla královna. Ellen jí ukázala, čeho je schopná a tak s královnou udělali deal - Necháš moje dítě, nechám tvoje děti. Královna je nechala projít, ale Ellen porušila dohodu a vypálila, čímž královnu naštvala.)


- Protahovačky. Zvlášť na konci.
- Nahazování generátorů a podobně.
- Plamenomet. Jo, v hnízdě se to hodilo. A potom taky. Ale jakmile jste ho dostali, strach šel stranou. Minimálně dokud nedošlo palivo.
Takže za mě hra 10/10. Ale budete muset hrát, abyste to pochopili. I kdyby jen stejně malý kousek, jako já.


Je tu ale něco, co mě docela nakoplo. (Ke vzteku a agresivitě.) A to "recenze" na Bonus IDnes. Jakože sorry, ale proč, proč to má 60%, když i ten shit Colonial Marines má zatracených 65%?! Jdem to rozebrat.


"Amanda Ripley se nadšeně vrhne do mise" ... Vůbec nedalo Samuelsovi práci jí přesvědčit, vůbec.



"Neurotik Axel, který se ohání revolverem" Tak sorry jako, že na stanici je zatracená černá mrcha, která zabíjí lidi na potkání, androidi jakbysmet a lidi zešíleli a zabíjejí taky. Měl Amandě snad podat kytku na přivítanou, nebo co?!


"Vetřelec je nesmrtelný" Vetřelec je v Isolation nesmrtelný. A víte proč? Protože kdyby ho zabila, vyteče několik litrů kyseliny a Sevastopol to rozežere. A kdyby ne, tak v první části máte jen jednoho Aliena. Zabijte ho a napětí je v místech, kam ani zuby vyčištěné Colgatem nedosvitnou....


"Zatímco přeživší do Vetřelce stříleli, on si toho nevšímal" Blbost. Pokud do něj střelíte brokovnicí nebo šroubovnicí, asi na dvě vteřiny se sekne, ale potom po vás půjde a nedostanete 2. šanci.

"Vetřelec ví, kde přesně se nacházíte." A víš proč? Protože na úkor svého zraku má vylepšený sluch a čich. Slyší vás, dokonce i váš detektor pohybu a čichá vás. Kámo, nevím jestli ti to někdo řekl, ale zanecháváš třeba taky pachovou stopu, víme...?


"Žena po vás z dvaceti metrů začne s přesností střílet." Hele, snažila se hacknout výtah a byla docela zoufalá z toho, že se někde ten parchant pohybuje. Nerozhlížel by ses okolo, kdyby tam něco takového bylo, vůbec. A potom, první, co bych udělala, kdyby se něco takového začalo dít, sehnala bych pistoli a snažila se něco trefit. (Samozřejmě až po depresích a brečení v koutku.)


"Nemůžeme sebrat revolver z mrtvých kamarádů té holky."
Ahahahaha (1:50) Neříkej, žes byl takovej debil a snažil se je zabít. Pokud ti to nedošlo, stačí je projít a o chvíli později mají druhou čelist v hlavě.


"Kamenem úrazu je ovšem i samotný Vetřelec, před kterým musíte neustále prchat." To je dobrej vtip. Co jiného bys chtěl před Vetřelcem dělat? Běžet mu do náruče, nechat si prokousnout hlavu,


nebo líp, být zatažen do hnízda a stát se matičkou nového Vetřelce? Alien prostě nezná smilování. (Nemluvíme o komiksech. Tam, myslím, byla holka, která se k němu chovala hezky a on zaváhal nad jejím zabitím.) Alien Isolation není střílečka, ale hororovka. To je prostě fakt. 



Autor má rád androidy. Už vím, proč se neshodneme.


"Naprosto absurdní skripty" Myslíš těch pět skriptovaných scén za cca deset hodin hraní? (Jakub Staněk - diskuze)


"Frustrující" Tohle je v kontextu Save pointů. Víš proč? Aby ses snažil víc. Tohle dodává úzkost a frustraci. A hlavně, že u Dark Souls to nevadilo... Autor jen docela zhýčkaný novými hry...

Je to subjektivní názor, jak jsem říkala. Věřím, že spousta lidí bude souhlasit, ale pro mě, a očividně i pro spoustu dalších, je to bullshit. Jako sorry, ale zatracených 60% je neuvěřitelný výsměch. A to ještě neporovnávám v Bettafield 4, kde to má 82%. Ještě mě překvapilo, že si pan autor nezačal klást otázku, co dělá Vetřelec na Torrens.
(6.8/18) 





Takže, Čauko!



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.