I ♥ Sia....

Prehistorie

Ahoj,

tak můžem začít. Začnu s charasterikou pravěku.

  • je to nejdelší a nejstarší období dějin.
  • začíná objevením prvních lidí
  • končí vznikem písemnictví a prvních států
  • *3 000 000 př. n. l. - + 3 500 př. n. l.

Dělení pravěku

  1. dle způsobu obstarávání potravy

A) období přisvojovacího hospodářství

=Starší doba kamenná


B) období produktivního hospodářství

=Mladší doba kamenná

   2. dle materiálu k výrobě nástrojů
A) doba kamenná

B) doba bronzová

C) doba železná

První lidé

Bylo něco kolem let 3 000 000 př. n. l. v období Staršího pleistocénu Po zeměkouli se začali ,,hemžit" pralidé druhu Člověka zručného (Homo habilis) na území východní Afriky. Jeho pojmenování vychází z dokladů, dle kterých dokázal nejen používat, ale i vyrábět primitivní nástroje.

Člověk zručný je považován za předka člověka dělného (Homo ergaster), jehož linie dále pokračovala v člověka vzpřímeného (Homo erectus), nicméně nálezy z roku 2000 tuto teorii zpochybňují.

Co se týče fyzického vzhledu, byl člověk zručný ze všech známých druhů člověka nejméně podobný dnešnímu člověku. Pohyboval se již vzpřímeně po dvou končetinách. Jeho výška se pohybovala mezi 120 a 140 cm, hmotnost mezi 30 a 40 kg. Pravděpodobně měl v poměru k tělu dlouhé paže, ale zásadním rysem byla již funkce palce vůči ostatním prstům, což umožňovalo práci s nástroji. Pro jeho lebku bylo typické ploché čelo, výrazné nadočnicové oblouky a masivní dolní čelist bez brady.

Člověk zručný byl původně považován za lovce a aktivního predátora. Oproti této idealizované podobě vystoupily hypotézy, že člověk zručný se spíše živil likvidací zbytků úlovků velkých šelem. V tom případě nástroje používal hlavně k porcování zdechlin.

Již užíval ohně, ale neuměl ho rozdělat. Své mrtvé nepohřbíval, spolupracovali během lovu, užíval posunků a pazvuků, žil v tlupách a jeho tábořiště jsou nestálá.
Nejstarší nálezy člověka zručného jsou spojovány se jménem Louise Leakeyho a jeho objevy ve východní Africe v Tanzanii v roce 1964. Spolu s P. Tobiasem a J. Napierem objevili a zdokumentovali části celkem sedmi jedinců. Zatím nejstarší známé pozůstatky byly objeveny v Kada Gona v Etiopii v 70. letech 20. století.


Možná, že toho bylo hodně, ale už se těším na odezvu.


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.