Unfair Mario
Hra - Unfair Mario
Video se načítá
Air Voltar
Hra - Air Voltar
Video se načítá
My Little Pony Surprise Party
Hra - My Little Pony Surprise Party
Video se načítá
Little Princess Hair Salon
Hra - Little Princess Hair Salon
Video se načítá
Animal Shelter
Hra - Animal Shelter
Video se načítá
Element of Earth
Hra - Element of Earth
Video se načítá
Smoothie Quiz
Hra - Smoothie Quiz
Video se načítá
Dora Ski Jump
Hra - Dora Ski Jump
Video se načítá
Bratz Little Pony
Hra - Bratz Little Pony
Video se načítá
Kitty Slacking
Hra - Kitty Slacking
Video se načítá
Block Story
Hra - Block Story
Video se načítá
Forest Hedgehog
Hra - Forest Hedgehog
Video se načítá
Barbie Xmas Real Haircuts
Hra - Barbie Xmas Real Haircuts
Video se načítá
Doodle God
Hra - Doodle God
Video se načítá
Frankie Stein Hairstyles
Hra - Frankie Stein Hairstyles
Video se načítá
Snow & Spa
Hra - Snow & Spa
Video se načítá
Scooby Doo Big Air Snow
Hra - Scooby Doo Big Air Snow
Video se načítá
Emo Party Prep
Hra - Emo Party Prep
Video se načítá
Barbie’s Lovely Hair Care
Hra - Barbie’s Lovely Hair Care
Video se načítá
Sports Heads Ice Hockey
Hra - Sports Heads Ice Hockey
Video se načítá
 

HPD časopis

HPD časopis - EXTRA příloha

Vítáme všechny čtenářky !

V dnešním časopise pro Vás máme extra přílohu - předměty do školy - Jak je vidí HPD blogerky? 

Každá naše novinářka si vybrala svůj oblíbený předmět a napsala PRO VÁS rady a tipy jak se ho učit, zábavně, snadně, jeho klady a zápory, souhlasíte s námi? Přečtěte si časopis a sdělte nám svůj názor!

Redakce, HPD časopis. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 MATEMATIKA

Ahoj,
já jsem si pro vás připravila krátký článek na téma matematika. Je všude kolem nás a kdo říká, že ji v budoucnu nebude potřebovat, tak lže. Vždyť se také matematika učí od malička (vzpomeňte si, kdy jste se učili počítat) a od první třídy ve škole!

Nejprve bych chtěla napsat, jaký vlastně mám vztah k matematice.
Matematiku jsem vždycky nesnášela. No a co, že mi vyšel výsledek 100 místo 1 000, vždyť jsem se sekla jen o jednu nulu! Nebavilo mě počítání... vždyť je to pořád to samé dokola! Nebavilo mě upravování výrazů s neznámými („písmenky“), protože jsem neviděla žádný reálný výsledek.
Až teprve letos, po roce matematiky na střední, jsem si ji oblíbila. Dokonce se už ani neděsím představy, že bych z ní měla maturovat. Našla jsem v ní smysl. Teprve na střední se vám začne vše propojovat a člověk zjistí, že ta nuda, kterou se učil na základce, nebyla k ničemu.
Tím bych chtěla říct, abyste neodsuzovali předmět, který vás na základce nebaví. Mnohdy vás totiž začne bavit, až když v tom najdete smysl. A ten můžete hledat, teprve když se naučíte nudné, ale potřebné, základy.


Jak se učit matematiku?

1. Poslouchat na hodinách
To je velmi důležité. Na hodinách, pokud máte dobrého učitele, byste měli učivo pochopit. Když budete dávat pozor při vysvětlování učiva, neměli byste mít problémy

2. Trénovat

Když jsme se učili počítat kvadratické rovnice a vlastně všechny druhy rovnic, po vysvětlení jsme od učitele dostali tři papíry plné příkladů a ještě nějaká další cvičení z učebnice. Učitel nám řekl, že by chtěl, abychom si z každého cvičení vybrali a vypočítali alespoň dva příklady. A že tohle se nedá naučit, to se musí procvičit. A měl pravdu.
To, že se naučíte postup příkladu, neznamená, že už umíte vypočítat všechny příklady z dané skupiny příkladů. Je třeba trénovat, počítat, procvičovat... a uvidíte, že po nějaké době vám to do hlavy vleze a pak už budete počítat automaticky bez dlouhého přemýšlení.

3. Jděte na to logicky
Velmi často, zejména u slovních úloh, se dá postupovat logicky. Nejprve si pečlivě zapište, co v úloze znáte, a vyznačte, co musíte spočítat. Pak se zamyslete, jak by se to mohlo počítat. Určitě na něco přijdete.

4. Nebojte se poprosit o pomoc
Nejde vám matematika tak, jak byste chtěli? Tak se na někoho obraťte s prosbou o pomoc. Rozhodně se nemáte za co stydět.
Může to být učitel, spolužáci (my si často mezi sebou vysvětlujeme příklady), rodina, kamarádi nebo třeba doučování.

5. Musí se chtít
Když si budete říkat, že vám matematika prostě nejde, zafixujete si to tak, že vám doopravdy nepůjde.
Když se chce, tak to jde. A toto platí ve většině případů u všeho. Musíte chtít a věnovat se tomu a určitě uvidíte pokrok.

A jaký máte k matematice vztah vy?
Sagka



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NĚMČINA 
Milé dámy, kdysi bylo Německo velmocí světa, Němčinu se všichni miseli učit povinně každý den. Ať chcete, nebo ne, tento jazyk v nás je pořád - a já vám dokáži jak.
Němcům Češi nerozuměli takže si pouze domýšlet pravý význam slov, přeložili si je po svém a tzv je ,,počeštili".Je dost pravděpodobné, že slova, která běžně užíváte v konverzaci, pocházejí právě z tohoto jazyka. 


Česká slova nebo Německá? 

Slova z Němčiny, které používáme, jsou většinou ve slangové češtině, ne v té spisovné. Prostí lidé tehdy spisovní nebyly a tak ani jejich ,,počeštělé" slova nepatří k těm vybraným výrazům ( takto mezi sebou většinou hovořili dělníci a další řemeslníci...). Takže znáte fráze : ,,Máš recht!", nebo ,,my jsme si to hezky špacírovali na procházku..." ? Pak si tedy taky více všímejte těch ,,podezřelých slov" - nejsou z Němčiny? =)Snadno a rychle- cizí a zároveň vlastní slova



Hra na slovíčka - plácačky

Tuto hru jsme hráli na Angličtině, ale vzhledem k tomu, že je na slovíčky, dá se hrát na každé hodině cizího jazyka. Potřebujete , dvě plácačky/ ukazovátka/ tužky, tabuli,, na ní napsaná slovíčka ( cizím jazykem) , křídy/ fixy ( na tabuli) a dva týmy + jeden zapisovač skóre a učitel. 

Vysvětlení : Hra spočívá v tom, že vždy jeden zástupce jednoho týmu si stoupne vedle jednoho zástupce druhého týmu před tabuli, na níž jsou již předem napsaná cizí slovíčka. Učitel pak říká slova česky a je na soupeřích, kdo slovíčko přeloží a najde na tabuli rychleji. Poté ho zaškrtne a tým získá bod. Takto se vystřídají všichni z týmu. Snadné, naučné, rychlé a zábavné! - Ale nesmí se napovídat! =)


Přízvuk -  V Německu mají dle mého názoru krásný  přízvuk, podle ostatních ale díky němu zní Němčina jako ,,tvrdý jazyk". Záleží na tom jak se to vezme. Němci například nevyslovují ,h´, je -li uprostřed slova, ale zanechají za ním takovou odezvu, stejně tak u ,r´ ( Morgen, wohnen)


Výhody × Nevýhody

Mezi skvělé vlastnosti ( záleží na úhlu pohledu) Němčiny patří to, že hodně slovíček má společných, či podobných s Angličtinou ) např. House × das Haus, nebo mouse × die Maus

Nevýhody : členy. Ke každému podstatnému jménu patří člen - ten, ta, to. Záludností je, že naše rody nesouhlasí s těmi německými, například : ta propiska ( rod ženský) , der Kuli ( ten propiska). Členy se naučíte snadno ( Der, die, das , psí vocas...XD), horší je se je pak učit k jednotlivým slovům - existují vychytávky, díky kterým to zjistíte podle koncovek slova.

                                                                                                    Bell


                                                                                         

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANGLIČTINA


Ahoj dneska vám řeknu tipy na angličtinu.
7 triků, jak se naučit anglicky

Neučte se slovíčka – učte se fráze
Nestudujte gramatiku
Učte se svýma ušima – poslouchejte, poslouchejte…
Opakujte nejméně 30- krát každou naučenou frázi
Poslouchejte a opakujte krátké příběhy v různých časech
Naslouchejte a odpovídejte na otázky
Neberte se moc vážně
1. Neučte se slovíčka – učte se fráze

Změňte způsob, jakým jste doposud studovali angličtinu. Prvním krokem je přestat studovat slovíčka. Neučte se je zpaměti. Rodilý mluvčí se učí fráze – skupiny slov, které patří přirozeně k sobě. Výzkum dr. Jamese Ashera dokazuje, že učení se pomocí frází je 4 -5 krát rychlejší, než když studujeme jednotlivá slova.

J. A. Hoge přímo říká: „Nikdy nestudujte jednotlivá slova. NIKDY! Když najdete nové slovo, vždy si ho napište s frází, v níž se nachází. VŽDYCKY! Když se zkoušíte, vždy zkoušejte celou frázi, nikoliv pouze to samotné slovo!“
2. Nestudujte gramatiku

Mnoho lidí si zlepšilo mluvení – když přestali studovat gramatiku. Pravidla gramatiky vás nutí přemýšlet o angličtině, ale vy si přejete mluvit anglicky – bez přemýšlení! Nestudujte gramatiku a z nudy se rázem stane zábava.
3. Učte se svýma ušima – poslouchejte, poslouchejte…

Naslouchejte srozumitelné angličtině. Nečtěte učebnice – lepší je poslouchat! Ve většině škol se učí očima, ale chcete-li zlepšit své mluvení – učte se anglicky ušima. Naslouchejte angličtině, kterou poslouchají rodilí mluvčí. Naslouchejte skutečné angličtině, naslouchejte anglickým filmům, pořadům, písničkám, poslouchejte audia… Používejte skutečné anglické materiály, naučíte se rozumět angličtině od reálných rodilých mluvčích.
4. Opakujte nejméně 30- krát každou naučenou frázi

Nestačí znát definici, nestačí se naučit v krátké době mnoha slovům. Je potřeba uložit každou frázi hluboko do mozku. Abyste se naučili mluvit anglicky, musíte každou lekci mnohokrát opakovat – nejméně třicetkrát, tj. 3- krát denně po 10 dní.

Tajemství pro snadné mluvení: Učte se do hloubky!
5. Mluvte

Používejte angličtinu aktivně. Mluvte s kýmkoliv, kdo bude ochotný – s kamarády, s kolegy.Velikou příležitostí k procvičení konverzace je cestování a pobyt v zahraničí, ale i bez toho se můžete naučit anglicky dobře.

Najděte si svého lektora a domluvte si s ním lekce. Ve dvou se to lépe táhne! S lektorem vás bude studium víc bavit a bude vás udržovat na cestě k cíli.

A když v okolí není nikdo, s kým by se dalo mluvit? Mluvte sami k sobě! Překládejte si své myšlenky a každodenní postřehy. Nevěřili byste, jak efektivní způsob k dosažení plynulosti v angličtině to je.
6. Naslouchejte a odpovídejte

Naslouchejte krátkým příběhům, které obsahují snadné otázky. Odpovídejte na ně. Pokaždé, když uslyšíte otázku, zastavte se a zodpovězte ji. Jak to nejlépe udělat? Požádejte rodilého mluvčího, aby vám vyprávěl příběh a k němu pokládal snadné otázky. To vás naučí rychle myslet v angličtině! Naučíte se mluvit anglicky bez přemýšlení.
7. Neberte se moc vážně

Nepropadejte panice, když vám to hned nepůjde. Nic se tím nevyřeší. Pusťte si pěknou anglickou písničku (pokud máte možnost, sežeňte si k písničkám jejich texty), a jen relaxujte v tichu. Pomáhá to! Budete v pohodě a učení vám půjde mnohem snadněji.

Vynikajícím předpokladem, jak se naučit anglicky, je, že se budeme angličtinou zabývat těsně před spaním. Náš biologický počítač bude mít možnost studovanou látku přeformátovat a uložit. Zapamatujte si: 15 minut intenzivní práce je mnohdy víc, než několik hodin.

Pokud se chcete naučit i dobře psát, tak stejné množství času, jako vyslovování věnujte i opisování správně napsaných anglických vět.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HUDEBNÍ VÝCHOVA


Ahoj, tady Ket. Vítám vás u mého miničlánku do extra přílohy na téma Hudební výchova. : )

Já osobně hudebku miluji, nejen, že jsme měli skvělého učitele, ale taky je mi hudba dost blízká a zkrátka mě tyto hodiny baví. Tak si pojďme hudebku rozebrat trochu více!


3. Dějiny hudby a hudební nástroje

Pokud už jste na druhém stupni, věřte, že aspoň trocha z dějin hudby vás nemine. Stejně tak se budete muset naučit alespoň základy druhů a dělení hudebních nástrojů, tedy by to tak aspoň mělo být. Není to ale nic těžkého, vyučující po vás určitě nebude chtít miliony jmen, cizích názvů apod. : ) Pro příklad:


A ohledně dějin hudby - určitě si pusťte toto video, je naprosto úžasné!

https://m.youtube.com/watch?v=If_T1Q9u6FM


2. Noty

Nevím jak u vás, ale u nás na škole je povinné nejen zpívat, ale učitelé nás v hudebce učí i noty. Já mám oproti většině svých spolužáků výhodu, protože chodím do ZUŠky na klavír, takže to, co se z not v hudebce učíme, už já umím dávno. K tomu, abyste noty uměli však nemusíte nutně hrát na hudební nástroj. Toto učivo je podle ostatních na hudebce nejhorší, ale nebojte, když budete učitele poslouchat, psát si zápisy z hodiny a sem tam se z not necháte prozkoušet, uvidíte, že to vůbec není tak těžké! Znám i pár fíglů, jak si věci z tohoto učiva lépe zapamatovat, ale nechci, aby byl tento článek příliš dlouhý. Tak pokud máte s notami problémy a nebo vás to jen zajímá, nebojte se mi (KETRINKA1) napsat. : )


1. Zpěv

A toto je na hudební výchově asi to nejhlavnější. My vždy zpíváme různé písně sborově a někdy nás učitel vyzkouší - nechá nás zpívat sólo. Z čehož já mám upřímně strach a trému, zpívat před celou třídou. Většinou ale zkouší jen ty, co zlobí nebo mají horší prospěch, aby měli šanci si ho vylepšit, takže se mě to zatím naštěstí ještě netýkalo a snad ani nebude. Pokud někdy budete takto zkoušeni, radím vám, abyste si vybrali nějakou písničku o které na sto procent víte, že ji umíte zazpívat.. nebo alespoň znáte nazpaměť slova. Pokud vám učitel oznámí dopředu, že budete zkoušeni, neotálejte a doma si nějaké písničky, které zpíváváte, alespoň zkuste procvičit. To už pak máte téměř vyhráno!


A to je pro můj miničláneček vše. Snad se vám líbil, ahoj u příštího čísla časopisu. : )

-Ket



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZEMĚPIS

Ahoj dneska si řekneme něco málo ze zeměpisu.

Informace o Americe

HISTORIE

Po objevení Ameriky Kolumbem se nově nalezenému světadílu začalo říkat Nový svět. Dnešní název je odvozen od jména italského obchodníka a mořeplavceAmeriga Vespucciho, který mezi lety 1499 a 1502 podnikl dvě plavby podél východního pobřeží Jižní Ameriky. Německý kartograf Martin Waldseemüllervydal roku 1507 mapu světa, v níž nově objevený kontinent nazval podleVespucciho křestního jména – Amerika. Tento akt vyvolal protesty veřejnosti, že se Vespucci snaží uzurpovat Kolumbovi jeho prvenství. Vespucci však – jak se později ukázalo z dobové korespondence – označení Amerika nijak neprosazoval.


Tvar země


TVAR ZEMĚ

To, že Země není koulí, má několik příčin. Země rotuje, z hlediska hmotnosti není zcela jednotná (těžké části v jejím středu a diferenciace hmoty na zemském povrchu) a další příčinou jsou vesmírné síly (gravitační a elektrické pole Slunce).

DŮKAZY KULATOSTI ZEMĚ

Ve starověku byla různá pojetí o tvaru Země, např. jako čtyřúhelníku obklopeného horami, kruhového disku obklopeného oceánem či dokonce válce. Jako první podal důkazy o kulatosti Aristoteles ve 4. stol. př. Kr. Klasickými důkazy kulatosti Země jsou, že na moři loď mizí pod obzor, při cestování na sever a na jih se mění výška hvězd (hlavně Polárky), nebo že stín Země při částečném zatmění Měsíce je kruhový. Dalším důkazem je působení Coriolisovy síly. Tato síla způsobuje, že pohybující se těleso se na severní polokouli uchyluje doprava a na jižní polokouli doleva. Příčinou vzniku Coriolisovy síly je to, že se při pohybu od rovníku mění obvodová rychlost Země, ale rychlost pohybujícího se tělesa zůstává stejná.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře

barumaru(Nejlepší svět je fantazie...)

Super článek! ^^
Tipy jsou úžasné,dneska jsem měla poprvé němčinu a tak se jimi budu rozhodně řídit,dík. :3

A ještě mě napadá jedna věc k angličtině,co pomáhá mně. :3
Sleduju filmy,které už znám,akorát v angličtině s titulky. Snažím se na ně moc nedívat a mezitím poslouchat angličtinu. Vzhledem k tomu,že už vím o čem film je se chytám jak díky tomu,že ho znám a taky kvůli známým slovíčkům v angličtině. Naučím se tak i výslovnost a slovíčka si lépe procvičím.

barumaruTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.