Sense

Náhoda

    Padlý anděl povstal, no jejda.

    Kašlu na úvodní kecy. Zajímá mě váš názor na náhodu. Existuje? Proč tomu říkáme náhoda? Proč se říká, že náhoda neexistuje?

    Jednoduchá otázka, ale nevím, jestli je odpověď taky tak jednoduchá. Náhoda je věc, kterou lidi popisují odnepaměti. Je to situace shodující se s událostmi nebo fakty, které se nás týkají. Někdo tomu říká i osud. Spousta lidí říká, že náhoda neexistuje a spousta zase, že je to běžná věc, ale výjimečná. Proto se tolik lidí spokojí s odpovědí, že náhoda je nedůležitá výjimka. Podle mě je náhoda věc, která existuje, ale pod zcela jiným vyobrazením. Možná je to osud a možná to má úplně jiný název, ale my jsme to zatím pojmenovali takhle a dali tomu vlastnosti, které to vůbec nemá. Jestli někdo nevěří na osud, říká náhoda. Proto mu přidělují neexistující vlastnosti. Někdo zkrátka řekne, že náhoda neexistuje a vymaže tak i fakt, že může být nějaký osud. 

    Spokojíte se s odpovědí, že náhoda neexistuje? Ne náhoda, ale vlastnosti, které jí připisují "slepí" lidé, ty neexistují. Náhoda/osud/shoda okolností pro nás je odjakživa tak nevyjasněný fakt, že jsme mu prostě připsali vlastnosti a název, který mu nepřísluší, ale my se s tím spokojíme, protože máme přece větší starosti, než dávat náhodě její pravé jméno. Možná bychom těch problémů měli méně, kdybychom si vyjasnili zásadní otázky pokládané námi, lidskými bytostmi, jakožto přirozeně zvědavými. Proč jsme přestali mít zájem o neznámo? Protože si myslíme, že už jsme všechno zjistili a všechno objevili? Ani nevíme, jak funguje lidský mozek a máme tu drzost říkat, že jsme objevili vše? To je drzost. A hlavně lidská blbost, která překoná všechny generace, jakožto jediný přeživší, dokud neodbije i poslední lidské srdce na znamení konce.

    Nechme se někdy svést náhodou a uvidíme, že námi kladené otázky už budou brzy zodpovězeny. 


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.