Love Your Life

TOP 10 vzácných zvířat - kříženců

Hello girls!


Vítejte při dalším článku! Dneska to bude top 10 vzácných zvířat - kříženců, nebo jinak, hybridů. Uvidíte tady například zvláštního zebroida nebo kojovlka, kterého ve volné přírodě rozhodně nenajdete. Tak jdeme na to!


1. Liger

Liger je kříženec mezi samcem lva a samicí tygra, který dosahuje značných rozměrů - jeho tělo může být dlouhé přes tři metry s hmotností přes 400 kg. Jde tak o největší známou kočkovitou šelmu světa. V přírodě ji však nenajdete.


2. Tigon

Tigon je opakem ligra, je to tedy kříženec tygřího samce a lvice. Tigon nedosahuje takových rozměrů jako liger, málokdy je větší než lvice a často váží kolem 180 kilogramů. Zajímavostí je, že se mohou u něj projevit znaky obou rodičů, může mít skvrny po matce (lvíčata se rodí skvrnité) a pruhy po otci. Jako kříženec nemá vědecký název.



3. Zebroid

Zebroid je křížencem zebry a koně nebo osla. Většinou jsou to samci s pruhy a řehtal jako zebra, ale v ostatních případech jsou spíše podobní koním nebo oslem, ať už vzhledem či chováním. Zebroid je unikátní kříženec, ale ve svých textech o něm psal už i Darwin.
Stejně jako hybridi koní a oslů se zebroidi používají jako tažná, nákladní nebo jezdecká zvířata. Ale protože zebroid má odlišnou stavbu těla než koně nebo osli, je obtížné najít postroje, které by mu seděly. Navíc bývá svéhlavý, temperamentní a dokonce i agresivní jako jeho zebří rodič, takže ho není lehké vychovat, a na to, že je menší než koně, bývá silný. Navzdory tomu se krom výše zmíněných aktivit objevuje i v cirkusech nebo malých zoo.




4. Kojovlk

Kojovlk (anglicky coywolf, zatím stále neexistuje slovenský ekvivalent) je hybrid, který je rozšířen v Severní Americe a má zde již stoletou historii. V této oblasti se kvůli kácení lesů a obsazování území kolonisty z Evropy začaly zhoršovat podmínky pro místní šelmy, a tak se mezi sebou začali křížit. Kojovlk bývá větší než kojot a jeho vytí vypadá na začátku jako vlčí ale tóny končí jako kojoti.



5. Medvěd pizzly

Medvěd pizzly je vzácný kříženec grizzlyho a polárního medvěda, kterého má na svědomí pravděpodobně globální oteplování. Pizzly mívá hustou srst ledního medvěda s hnědými skvrnami a hrbem. Má však i dlouhé drápy, typické pro grizzlyho.
Pojmenování pizzly není jediné, kterým je kříženec označován. V angličtině bývá nazýván také grolar bear nebo polizzly. V Kanadě se objevuje také jméno nanulak, vzniklé spojením slov nanuk a ablak, což jsou inuitské výrazy pro ledního medvěda a grizzlyho.

Nanuk! xD No já si asi jdu dát nanuk xD




6. Savanová kočka

Savanová kočka vznikla křížením leoparda stepního, kočkovité šelmy z Afriky, a domácí kočky. Dosahují úctyhodných rozměrů s hmotností mezi 6 až 11 kilogramy a svým chováním připomínají spíše psů. Oproti kočkám jim však vůbec nevadí voda, ba naopak.



7. Wholphin

Wholphin je velmi vzácným křížencem delfína skákavého a kosatky černé. Jeho jméno vzniklo spojením anglických slov whale (velryba) a dolphin (delfín). Kosatka však velrybou není, a tak už je i název zavádějící. Wholphini byli viděni i ve volné přírodě, jeden exemplář žije ve vodním parku na Havaji.




8. Beefalo

Beefalo je kříženec bizona a skotu. Jméno opět vzniklo spojením slov beef (hovězí) a buffalo (bizon). První kříženci se objevily již v roce 1749, záměrně se však začaly křížit až v průběhu 19. století. Beefala je prý jednodušší podojit a vyznačuje se tmavší a hustší srstí.


Poznámka: Omlouvám se za kvalitu videa, ale tohle bylo asi jediné vhodné video xD


9. Mezek

Mezek je asi nejznámějším křížencem z tohoto seznamu. Vznikl zkřížením samce koně a samice osla. Mezci bývají velmi silně a odolné, ale kvůli rozdílu v počtu chromozomů bývají neplodné.



10. Narluga

Narluga je potomkem jediných dvou živočichů z čeledi narvalovitých - narvala a běluhy. Narlugoia jsou velmi vzácní, avšak více se začaly objevovat na severu Atlantiku, což podle vědců může být znamením klimatických změn.


Tak, to by bylo všechno :D
Snad se vám článek líbil ^) Každý like a komentář si moc vážím! Děkuji!


Sia

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.