Kiwča :D

10+1 Překvapivých faktů o psech!

HOLA! 

Opět říkám: ,,Nemám čas psát články a ani "nemám" počítač... Respektive je rozbitý a často se vypíná.... A na notebook se prostě nedostanu. To víte matky :D. Teď je v pohodě tak doufám, že neklekne... A taky říkám, že možná některé fakty znáte, ne-li všechny! A teď se ne to vrhneme"

Myslíte si, že o psech víte snad vše? Asi ne co? A pokud ano, zamyslete se a potom se podívejte na tyhle překvapivé fakty o psech! Ale o těchto věcech jste pravděpodobně ani "nemohli" přemýšlet, natož o nich vědět :D :) 


1. Pes je stejně chytrý jako dvouleté dítě.
Existuje důvod, proč si malé děti tolik rozumí se psy, mluví totiž stejnou řečí. Minimálně rozumí zhruba stejnému počtu gest a slov. Toto číslo je zhruba 250! Čímž netvrdím, že je nesmysl povídat si se psy :) 


2. Psi a kočky pijí vodu stejně.
Může být těžké tomu uvěřit, protože psi u pití vody na rozdíl od koček tolik mlaskají, nicméně oba tyto druhy ohnou špičku svého jazyka dozadu, a díky tomu nabírají vodu do úst. To je samé jako ženy a muži. Pijí a jedí stejně, ale muži u toho mlaskají, za to ženy to dělají způsobně :D

3. Pes má smysl pro čas – když odejdete, tuší kdy se vrátíte. 

Pokud si myslíte, že váš pes ví, kdy je čas na večeři nebo procházku, máte pravdu! Psi si zvyknou na naše rutiny a návyky, a také cítí, kolik času uplynulo. Jedna studie ukázala, jak různě psi reagují, když jejich majitelé naruší časovou linii. Prostě přírodní instinkt. Mají ho všechna zvířata až na nás-lidi... Nebo ho možná máme a asi o něm nevíme... Každopádně jste o tomhle mohli slyšet např. v Lassie se vrací.

4. Pes „vidí“ ve tmě díky svým vousům.
Dobře, není to úplně noční vidění nebo super schopnost, jakou vídáme v komiksových filmech, ale tyto vousy jsou extrémně citlivé na proudění vzduchu a tím napomáhají rozlišit velikost, tvar a rychlost věcí v jeho blízkosti. Pes tak umí diagnostikovat blížící se nebezpečí nebo kořist – a to i v noci.

5. Psi mají potní žlázy pouze v packách.
Přesněji řečeno, nacházejí se mezi drápy na tlapkách. To je způsob, jak psi za teplých dnů chrání své tlapky před vysycháním. Je to podobný reflex, jako když lapají po dechu s jazykem u země, a tím se snaží snížit tělesnou teplotu. Ale toto asi víte :) I tak jsem to sem musela dát :) Prostě to zajímavé je! Uznejte to.

6. Hodnota průměrného psího skousnutí je 145 kg tlaku.
Testy byly provedeny na německém ovčákovi, americkém pitbulteriérovi a rotvajlerovi. Například skus člověka se rovná průměrně 55 kg, žralok bílý pak dokáže vyvinout stisk 272 kg a krokodýl neuvěřitelných 1 133 kg! Psi také mají o 10 dospělých zubů víc, 42 oproti našim 32. Stisk asi platí jen pro větší psy když na nich se dělali testy. Ale je možné, že i menší případně malý pes dokáže vyvinout takovou sílu.

7. Vaše roční štěně je fyzicky vyspělé jako 15letý kluk.
Samozřejmě, že různá plemena stárnou jinak. Velcí psi stárnou rychleji než ti malí. Pro na přesnější výpočet můžete použít tuto šikovnou "kalkulačku". Tohle jsem našla a upřímně? Moc too nechápu.... Pokud by jste to pochopili napište, prosím jak se to myšleno... No jo, jsem blbá :/ Proto je těchto faktů ne 10, ale 10+1....

8. Psí čich je 1000 až 10 miliónkrát lepší než ten lidský.
V závislosti na plemeni mají psi 125 až 300 milionů pachových žláz – ve srovnání s pouhými 5 milióny u člověka. Část psího mozku, která zpracovává pachy je 40x větší než u člověka – ano je to pravda ;), i když je psí mozek mnohem menší než ten lidský, ale ve srovnání poměru tomu tak je. Prostě pejsci :D



9. Psi mohou slyšet čtyřikrát lépe než lidi.

Štěňata se mohou sice narodit hluchá, nicméně náš sluch velice lehce a brzy překonají. Psi také mohou slyšet zvuky jiných frekvenčních rozsahů, 67 až 45.000 Hz (cyklů za sekundu). Lidský rozsah je od 64 do 23.000 Hz.  Čich, sluch.... Psi jsou prostě lepší než lidi :D



10. Pes vnímá naše pocity.

Váš pes může cítit vaše pocity. Toto je založené na drobných změnách ve vaší vůni, které mu pomohou zjistit, jak se cítíte – jde například o sílu zápachu vašeho potu, a to v případě že jste například nervózní, nebo máte strach. Je také pravděpodobné, že pes je schopný vycítit některé choroby, nebo pochopí, že je doma těhotná žena! Díky tomu se také přenáší vaše nervozita na psa-před soutěží, před testy,....... 

11) Čivava

Čivava pochází z Mexika a státu Chihuahua. Podle nehož se právě jmenuje. Tento stát má stejnojmenné hlavní město. Žije zde něco přes 3 400 000 obyvatel. 

Doufám, že se vám dnešní článek líbil, a že jste se dozvěděli něco nového :) 

Zatím

Adiós y perros

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.