Blog o všem možném

Nehtové tipy - základní lakování

*v době psaní těchto řádku nemá tento článek název - tedy má, ale pouze pracovní hhhh* Ano, ten článek má opravdu divný název.



Ahoj!

Protože jsem měla pocit, že minulý nehtový článek měl pozitivní reakce, napadlo mne vytvořit něco, kde shrnu vše (pouze část, bylo moc naivní myslet si vše) o nehtech. Co dělat, čemu se vyvarovat, jaké výrobky používat...Něco jste se již dočetly v minulém článku (odkaz zde), ale to bylo spojeno i s nějakými příběhy apod., takže tento článek by měl být přínosnější.

1) Složení laků na nehty

Poslední dobou obecně lidi více zajímá z čeho jsou vyrobeny věci kolem nich. A tedy i laky na nehty. Na různých blozích pro ženy a dívky se objevily články o škodlivosti laků. Tyto články pojednávaly o několika škodlivých látkách v lacích na nehty. Je to DBP (dibutyl- ftalát), formaldehyd, toluen. Škoda, že jsem to nevěděla dřív. Mohla bych při zkoušení z chemie (Fixo, ty máš přece štěstí a z chemie jsi zkoušená nebyla) říct, že formaldehyd se používá nejen k uchování živočišného materiálu ale i do laků. Laky na nehty se pak dělí na 3 free (ty neobsahují tyto tři látky) a 5 free (neobsahuje tři výše jmenované a kafr a formaldehyd resin). Pokud vás tohle zajímá, tak to snadno najdete, popř. vám pošlu odkaz. Tolik teorie.
Myslím si, že tohle je jen na vás - co budete používat. Já tohle u laků neřeším...možná bych měla, ale těch věcí, které byste neměli dělat a používat je tolik, že to snad nejde (a kolikrát nám média napíší, že xxx je škodlivé a pak zase zdravé - vyberte si). A také je problém, že někteří označí danou značku 5 free, ale někteří ji vyhazují oknem. Opět si můžete vybrat.


2) Kde laky koupit?

Samozřejmě z vás nechci dělat nějaká ťululum, která neví kde koupit laky na nehty. Ale chci tím říci, že se vyplatí dívat se různě po letácích a ušetřit. Někdy mají drogerie např. slevu - 30% na určitou značku. A tedy i na laky. A tímto se dostáváme k tomu, že neplatí čím dražší, tím lepší. Mám doma spoustu laků, které nestály hodně peněz a přesto se s nimi dá pracovat na 100%.

Akorát je fajn se vyvarovat lakům z místních večerek a Lidovek. Zaprvé tyto obchody jsou schopny laky postavit na místo, kde nejvící svítí sluníčko (Ano, laky mají být uskladněny v místě, kde nesvítí sluníčko. A také by neměly stát u zdroje tepla.). A zadruhé ve většině případů vám ty laky nikdy nezaschnou (a to možná mají na lahvičce napsáno "fast drying"). A také je možné, že budou tak páchnout, že to s nimi nevydržíte (to že lak chemicky smrdí je OK, ale tohle úplně ne). A také tyto laky mají malou trvanlivost. To znamená, že brzy budou nepoužitelné (ale to většinou byly už na začátku).


Já si pamatuji, jak jsem chodila do místní vietnamskévšechnomáme večerky (od levného krabicového vína přes ty skvělé kytky na hřbitov až po Glavin Glein (nevím jestli se to jmenovalo přesně takto, ale tušíte, kam tím směřuji) spodní prádlo) pro laky na nehty za 20 nebo 25 Kč. Ale jinak je tato večerka fakt fajn. Pořád mají otevřeno, dobré ceny. Akorát ty laky nejsou úplně nejlepší.

Už teď je jasné, že tento článek bude muset mít více dílů, pokud má obsáhnout skoro vše.

3) Jaké barvy?

Tak především ty, které jsou vám sympatické. Sice existuje několik "pravidel", která by měla pomoci, ale klidně je pusťe k vodě. Najdete články, které píší, co se bude hodit k takové barvě pleti apod. Já tohle "škatulkování" moc nemusím. Je také spektrum barev, které je rozděleno podle ročního období. Ale opět je jedno, jestli v listopadu vyjdete v hot pink nehtech a v létě v burgundy barvě. Myslím si, že 99% lidí je to ÚPLNĚ jedno. Řekněte mi, kdo bude řešit, která barva je taková a maková. A i kdyby, tak vám to může být jedno - jsou a budou to jen vaše nehtíky.

Já mám pocit, že tento článek působí "proti vám"...že vám pořád chce říkat co děláte špatně. A já sama tohle opravdu nemám ráda.

A pokud se nemůžete rozhodnout, tak udělejte duhové nehty.

4) Odlakovače

K tomu není potřeba žádný dlouhý komentář. Já si většinou kupuji levné v Rossmanu bez acetonu. Ty bez acetonu většinou méně smrdí, ničí a vysušují nehet. Ty s acetonem rychleji odstraní lak, ale zase jsou více škodlivé. Pokud máte na nehtech lak, který jde obtížně dolů, tak je lepší s acetonem. Pokud máte normální lak, tak stačí bez acetonu.


5) Tvar nehtu

Vzhledem k tomu, že každý má úplně jiné ruce, tak nemohu říci, jestli je vhodný zakulacený, rovný, do špičky (ten ale bude z přírodních nehtů dost blbě držet). Musíte vyzkoušet, který tvar se vám líbí a sedí vaším rukám. Také by to měl být ten, který vám nebrání při práci (přeci jen se můžete nehtem poškrábat, nebo někoho jiného). A délka je také na vás. Každému vyhovuje něco jiného (pokud např. hrajete na hudební nástroj /to jste mi psaly pod minulý nehtový článek/, sportujete).

Já mám něco mezi rounded a oval.

6) Base coat (podkladový lak)

Ten doporučuji používat, pokud si nehty lakuje často. Pokud si občas nalakuje nehty, tak si to není zase tak důležité. Tento lak má zabránit zabarvení nehtů (obvykle barví oranžové, zelené, červené a modré laky), chránit váš nehet a prodlužovat výdrž laku. Předtím než aplikuje base coat na nehty, tak je očištěte vatovým tamponkem s odlakovačem.

  Krásně úsporná fotka. :-D Jinak tento base coat moc ráda používám.

7) Barevný lak

Po zaschnutí base coatu můžete nehty libovolně lakovat a zdobit. Nejlepší je mít lak, který kryje ve dvou vrstvách. Správně byste měli nanášet lak štětečkem ve třech proužcích na nehty. To je sice fajn tip, ale pokud máte nehty úzké (nebo široké), tak je to zcela zbytečné. Až je první vrstva laku suchá, tak by se měla teprve aplikovat druhá (a třetí, čtvrtá...). Samozřejmě můžete na sebe vrstvit různé laky (třeba třpytkové) a vytvářet pokaždé něco jiného.


8) Top coat (vrchní lak na nehty - poslední vrstva, nadlak)

Tento lak je vhodný na zakončení celé manikúry. Dodá lesk, "zapeče" ji a také prodlouží její výdrž. Bohužel ne všechny nadlaky zasychají dostatečně rychle. Občas narazíte na "fast drying" top coat, který si večer nalakujete a druhý den odpoledne v něm můžete dělat rýžky. #VlastníZkušenost

Existují i nadlaky, které jsou matné, třpytivé a různé další vymoženosti, kterým moc nevěřím. Matný nadlak je fajn (doporučuji první dát vrstvu lesklého a pak teprve matný - výsledek bude lepší), ale je možné, že se vám matné nehty nelíbí (což je třeba můj případ). A je tako možné kombinovat lesklý a matný finish laku. #NeuvěřitelnáVěda

A třpytivé nadlaky jsou naprosto geniální. Když se totiž něco nepovede, tak to zakryjí a vypadá vše jakoby se nic nestalo. A navíc vše třpytivé drží na nehtech lépe.


Tento top coat mohu opravdu doporučit. Je zatím nejlepší co jsem zkusila. Krásně se leskne, rychle schne, prodlužuje výdrž. 99Kč

9) Čekání na zaschnutí

Neustálým lakováním jsem přišla k tomu, že:

Base coat - 5 min. schnutí

První barevná vrstva - 10min. schnutí

Druhá barevná vrstva - 20 min. schnutí

Nadlak - 20 min. schnutí  (já dávám dvě vrsty pro lepší výdrž)

Z toho plyne, že obyčejná manikúra zabere cca. 55 minut. A proto já si nehty většinou lakuji u různých seriálů. Ale je úplně jedno, kdy si je nalakuje. Někdy si nehty lakuji mezi učením do školy. Ta doba schnutí je pouze orientační, protože každý lak schne jinak. Pokud chcete nehty ještě nějak zdobit, tak to bude zase jiné.


10) Výdrž

"No, mně vydrží lak 7 dní úplně v pohodě, někdy i 14 dnů."

"Cože? Já mám po jednom dni kousky laku pryč. Jak to děláš?"

To jsou opravdu časté dotazy. Dělám to, co jsem psala nahoře. Nic jiného. To už je bohužel na nehtech. Sice můžeme něčím prodloužit výdrž, ale nikdy to neovlivníme tolik. Je to dáno pevností nehtů (a pak dalším milionem nevysvětlitelných věcí). A tu ovlivňuje hodně faktorů. A také genetika.


#SouhlasímSeSpongebobem

**Já vím, je toho moc

A ještě to není všechno...

Možná se to zdá jako neuvěřitelná věda, možná ani nechápete, proč někdo tohle všechno (a ještě další milion bodů) dělá. Ale mohu vás ubezpečit, že je naprosto v pořádku, že tohle nechápete. Já si myslím, že většina z vás nemá potřebu mít pořád nalakové nehty a tím pádem nemusí řešit spoustu těchto (pro někoho naprosto zbytečných) věcí. A teď se dostáváme k významu tohoto článku. Třeba si ho přečtete, ale za minutu si to nebudete pamatovat. Ehhh...je tady také možnost, že si ho nikdo nepřečte, protože to nikoho nezajímá. A věřte mi, že tohle pochopím. A pak by zde mohla být poslední skupinka. Ta, která něco zkusí. A buď jí to bude vyhovovat, a nebo si řekne: "Co ta holka blbne, vždyť to nefunguje." A to je celý význam. Jak jednoduché.

Je v podstatě skvělé zjistit, že jsem napsala zbytečný článek. Ale zase psát o nehtech (s čerstvě ulomeným nehtem) mě opravdu baví. Začínám uvažovat, že o tom napíšu knihu. Ta by totiž mohla (ale taky nemusela) pojmout všechno. Článek na blogu opravdu ne.

Někde tam na začátku jsem psala o druhém dílu...ten by samozřejmě vzniknout mohl. Takže pokud budu mít náladu, čas a uvidím, že tento článek si někdo přečetl, tak klidně.

Mějte se hezky, užívejte si zbytek prázdnin a (ne)lakujte nehty.


Pamatujete si můj článek o turistických místech? Jak jsem psala o světýlkách.

#NacpatReklamuNaČlánekZaKaždouCenu




Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Nedokážu pochopit, že má takto propracovaný článek tak málo plusek...
Kdežto kraviny o tom, jak je HPD špatné, které mohly zabrat tak pět minut, mají 30+... smajl

Clawdeen77To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

fixaVIP(♥ We love DIY ♥)

Clawdeen77: Díky moc...abych pravdu řekla, tak nevím. Jestli je to tím, že holky dávají reklamy. A nebo prostě lidi chtějí číst tyhle "kauzové" typy článků.

fixaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

lucka874VIP(Girl´s Dream)

Jsem ráda, že nejsem jediný maniak do laků na nehty. =D Pěkný, užitečný článek. Proč se nedočkal plusů? Je mi líto, že tak hezké články nejsou doceněné.

lucka874To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

fixaVIP(♥ We love DIY ♥)

lucka874: Díky moc.smajl Já jsem také ráda, že nejsem jediná.smajl
Proč se nedočkal plusů? Je tu jen chviličku a je ještě večer a někoho beauty téma nezajímá a také nedávám žádné reklamy. Ale zase zde mám vždy pozitivní komentáře a čtenáře jako jsi ty. smajl

fixaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.