Blog Butterfly340

Fantasy bytosti....1

Hello! Možná to víte, možná ne, ale mám ráda fantasy a vše s tím spojené... Takže jsem se rozhodla udělat článek na toto téma. Dneska to bude první díl a bude o vílách.


Původ

Existují tři teorie o tom, jak vznikla víra v tyto mýtické bytosti. První věří, že víly jsou reliktem původních božstev, která uctívali pohané.Druhá říká, že v původním pojetí byly víly čarodějkami, jež až později dostaly nadpřirozené schopnosti. Třetí představa hovoří o tom, že víly jsou duše předčasně zemřelých dívek, tato teorie je však pozdní a vznikla zřejmě pod křesťanským vlivem.



Etymologie

Slovanský výraz víla pochází od slova viliti, což znamená být bláznivý či posedlý. Podobný význam má i slovo divoženka, které znamená divá žena. Toto slovo ale může odkazovat i na indoevropský význam slova nadpřirozená, božská. Označení rusalka pak vzniklo buď od slova rusá (rusovlasá) nebo rusa (řeka).



Druhy

- Horské víly - Tento druh víl je znám především na Balkáně, kde je místní pojmenovali vile planinkije. Horské víly prý v jeskyních a umějí se měnit v hady. Jejich obdoby máme i tady v Česku, jako vládkyni jeskyní a dolů Runu, ženu vládce podzemí Kovlada nebo královnu permoníků.


- Vzdušné víly - Tak jako první druh víl, jsou i tyto známy především na Balkáně, jako samovile oblankije. Podle legendy se pohybují vzduchem a mají vliv na počasí (blesky jsou jejich šípy). Taktéž i u tohoto druhu existuje více obdob, například Rusové je znají jako tři sestry větru Burju (bouři), Mjatel (metelici) a Vjugu (vánici). U nás máme pro změnu Meluzínu, která se obléká do bílého roucha a naříká v komínech.


- Lesní víly - Možná je znáte pod pojmem ,,žínky". Žijí ve stromech. Popisovány jsou jako velmi krásné, avšak průhledné dívky v lehkých šatech se zlatými či rusými vlasy. Právě jejich vlasy jsou prý zdrojem jejich síly. Mezi jejich dovednosti patří měnění v různá zvířata (především v koně, vlka, sokola, labuť), věštění a v neposlední řadě věštění. Najít je můžete, když padá rosa nebo se tvoří duha.


- Vodní víly - Označovány jsou jako rusalky. Jejich domovem jsou prameny, řeky a jezera. Vlasy vodní víly musí být však vždy mokré, jinak zemře. Zajímavostí je, že rusalky mohou prý způsobit povodeň. Jak? Rozčesáváním svých vlasů.

[Unsupported element format]

- Jezinky - Jsou to zlé víly, nazývané někdy též jako ,,judy". Díky své kráse svádějí lidi z cest. Můžou obývat jak vodu, tak i les.


- Divoženky - Takto se pojmenovávájí ošklivé a neupravené víly. Podle legendy divoženky kradou lidské děti a vyměňují je za ty své. Obývají lesy a jeskyně.


- Sudičky - Bývají zpravidla  tři u novorozeněte, jemuž předpovídají osud a určují mu i jeho vlastnosti. Vzor pro sudičky nalezneme v Řecku (Moiry), ve starověkém Římě (Parky), ale i v germánské mytologii (Norny).


Dále se někdy uvádí jako víly i polednice a klekánice.



Vztahy víl k lidem

- Negativní - Do této kategorie můžeme například zařadit vodní víly, které stejně jako vodníci topí lidi a střeží před nimi své studánky. O letnicích jsou pak nebezpečné i rusalky, které topí nebo ulechtávají náhodné poutníky, jenž neuhodnou jejich hádanky, ale také s oblibou převrhují lodě, ničí mosty, rybářské sítě a hráze. Lesní víly zase v noci lákají muže do svého kola, aby je utancovaly k smrti. Víly je též připisováno kradení novorozenců a vyměňování je za vlastní. Jsou to prý mstivá a lehkomyslná stvoření, která se mstí za kácení stromů a zabíjení zvířat. Věří se, že před nimi chrání máta, pelyněk a libeček.


- Pozitivní - V Srbsku jsou například známé víly, které pomáhají mladým mužům, drží nad nimi ochrannou ruku a také je všemožně obdarovávají. Také se s nimi mohou vzít. Když ale její manžel poruší nějakou podmínku víla odejde is dětmi a už se nikdy nevrátí. Víly však pomáhají i dívkám, dokonce se s nimi i přátelí.


Vílí jména

Našla jsem stránku, na které jsou údajně vílí jména. Takže pokud máte zájem klikněte zde.



Filmy//knihy s vílami

- Filmy - FairyTale:A true story, Tinker Bell (Zvonilka), V říši víl a skřítků, Zimní víla...


- Knihy - Léčení s vílami, Víly, Pohádky o vílách, Kniha elfů a víl, Rafaelova škola, Jak se setkat s vílami, Magická poselství víl, Čarovná říše víl, Sněžné víly, Zakleté víly, Kouzelní delfíni a mořské víly, Veselé víly a trpaslíci, Děti víl...



KONEC:-)





Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.