Blog Butterfly340

Letní ovoce

Hello! Vítám vás u dalšího článku:) Tentokrát to bude na téma zdraví, respektive o některých druzích ovoce a různých zdraví prospěšných látek v něm . Samozřejmě to nebude jen chemie, najdete tady i spoustu recepty a  tipů =D



Léto je roční období, ve kterém máme snad největší možnost nabrat různé zdraví prospěšné látky přirozenou cestou. Vitamíny, různé minerály a stopové prvky jsou pro fungování našeho těla velmi důležité. Pojďme si tedy představit pár druhů ovoce společně s vitamíny v nich...




Černý rybíz


- Je to především velmi bohatý zdroj vitamínu C. Pro příklad, ze 100g černého rybízu dokáže tělo získat až 30mg vitamínu C, který je potřebný pro syntézu kolagenu, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek a mnoho dalšího. Zkráceně řečeno bychom bez něj trpěli zvýšenou kazivostí zubů, krvácením do kloubů, nedostatečnou imunitou, zvýšenou únavou, žaludečními problémy... Je toho opravdu hodně. Na druhou stranu tomu lze dobře zabránit. Doporučená denní dávka vitamínu C je 60mg, což je například 200g černého rybízu.


- Černý rybíz obsahuje také vitamín P (dobrý na cévy), pektiny a resveratrol (antioxidační a antibakteriální účinky)..


- Je to důležitý antioxidant (= omezuje proces oxidace v organismu).


- Černý rybíz působí močopudně, protihnilobně. Působí proti artritidě, průjmu, kurdějím, posiluje žaludek. Složí také proti nachlazení. Zvyšuje pružnost cév, odolnost proti nachlazení. Látky v něm potlačují rozvoj některých demencí. Pomáhá i bojovat proti rakovině. 



  



Rybízový sirup 


Suroviny: kyselina citronová, černý rybíz, cukr 


Postup:


1) Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby. 


2) Zahřejeme zhruba na 70 °C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu.

3) Ihned ještě horké plníme do lahví, ty položíme a necháme až do vychladnutí. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí.


                                  





Kiwi


- Toto tropické ovoce obsahuje ve 100g dokonce 90mg vitamínu C. 


- Podporuje látkovou výměnu (proto je dobré při hubnutí), zlepšuje zrak, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitu a pomáhá zvládat stres. Zvyšuje také schopnost soustředit se, podporuje výrobu hormonů pro dobrou náladu. Pomáhá ke zdravému fungování srdce a svalů, pomáhá proti paradontóze.


- Je to významný zdroj energie pro sportovce.


- Kiwi se může jíst i se slupkou, avšak lepší je slupku oloupat. 


   



Kiwi řezy


Suroviny: Těsto - 6 ks vejce, 5 lžíc cukr krupice, 6 lžíc polohrubá mouka, 1 špetka prášek do pečiva

                Náplň - 1 ks zakysaná smetana, 1 ks šlehačka, 1 balení vanilkový cukr, kiwi

               Poleva - 1 ks puding, kiwi sirup, 0,5 l voda


Postup:


1) Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme prášek do pečiva, mouku, sníh z bílků. Pečeme 7 minut při 200 °C, na vymazaném a vysypaném plechu. Po vychladnutí potřeme náplní z ušlehané smetany smíchané ze zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Poklademe plátky oloupaného kiwi. Podle chuti osladíme

1/2 l vody s kiwi sirupem, přidáme vanilkový pudink.

2) Po vychladnutí polejeme ovoce a dáme vychladit.




Jablko


- Obsahuje vitamín C a antioxidant, které snižují riziko rakoviny a chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.


- Pektiny v jablku chrání ledviny před poškozením.


- Snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizuje hladinu cukru v krvi, čistí střeva, posiluje dásně. Pomáhá proti stresu.


Jestliže člověk bude jíst velké množství jablek, bude po nich i vonět. Aromatické látky jablek se totiž v organismu nezničí, prostupují tělem a uvolňují se například skrze vlasy.


   



Jablka v županu


Suroviny: 8 ks jablka, 3 lžíce rybízového kompotu, 2 lžička skořice mletá, 2 lžička cukr, 1 balíček listové těsto, 4 lžíce moučkového cukru, 2 ks vejce na potření


Postup:


1) Listové těsto vyválíme na tenký plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce podle velikosti jablek.

2) Omytá jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a do otvorů po nich vložíme kompot.


3) Potom jablka zabalíme do listového těsta, posypeme skořicí a cukrem, rohy spojíme a dobře přitiskneme. Formičkou vykrojíme malá kolečka a přitiskneme je navrch. Uzavřené těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na vodou opláchnutém plechu je ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Při podávání je sypeme moučkovým cukrem.

                                  





Broskev


- Je bohatým zdrojem řady minerálů. Například draslíku, vápníku, sodíku, železa, zinku, hořčíku a niacinu, které pozitivně působí na psychickou pohodu člověka.


- Z vitamínu obsahuje třeba vitamín C, provitamín A a vitamín B3.


- Zralé plody broskve by se měli skladovat v chladném prostředí a to maximálně 5 dnů.


- A teď jedna zajímavost - V Japonsku existuje pohádkový hrdina Momotaro, který se údajně měl narodit z velké broskve.


  



Broskvové knedlíky


Suroviny (na cca 12 knedlíků): 400 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 ks vanilkového cukru, 0,5 kostka droždí, 240 ml vlažné voday, cca 12 menších oloupaných broskví,smetana ke šlehání, zakysaná smetana, tvrdý tvaroh, moučkový cukr, perník na strouhání, rozpuštěné máslo 


Postup:


1) Do mísy nasypeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba polovinou vlažné vody. Mírně promícháme a necháme vzejít kvásek. Až kvásek vzkypí, přilijeme zbytek vody a zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 30 minut. Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme oloupanou (můžeme i vypeckovat) broskví, pevně uzavřeme a na pomoučněném stole necháme ještě krátce (cca 12 minut) kynout. 


2) Knedlíky pak naházíme do vroucí vody, během vaření alespoň jednou opatrně promícháme a po zhruba 5 minutách je vyndáme (nejlépe jeden na zkoušku a poté i ostatní). Po vyndání knedlíky ihned propícháme vidličkou či jehlicí, aby vyšla přebytečná pára, která by nám knedlíky srazila. 


3) Broskvové knedlíky podáváme se smetanou a sypeme cukrem, tvarohem... nebo je přeléváme máslem a sypeme perníkem. 


                





KONEC:D


By the way, jaké je vaše nejoblíbenější ovoce?

Komentáře

Kiki 014VIP(Bonusy)

Moje nejoblíbenější ovoce jsou jahody, maliny třešně a meloun je prý zelenina, ale já ho mám za ovoce a ten mám úplně nejradši

Kiki 014To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.