Believe in Dreams

HPD poradna - zakázaná láska, žádná motivace

Vítejte! 

Ahoj holky, jsem ráda, že jste zavítaly do HPD poradny. Dnes tu máme poměrně obvyklé a zároveň neobvyklé případy. Co dělat, když se Vám líbí učitel, jak z nudy a hlavně co dělat, když se cítíte jako páté kolo u vozu? Pokusím se Vám na vše odpovědět, připojit vlastní zkušenost a pár rad. 

Děkuji všem, co se odváží a sdělí mi svůj problém, pokusím se Vám s ním pomoct - a to s každým.


                                                                                                                                  Bellavilla


HPD PORADNA

ZAKÁZANÁ LÁSKA

****
Líbí se mi náš třídní učitel... Ano já vím... A hrozně mě to trápí. Přece jen je to náš učitel a je mu kolem 30. Prosím pochopení a pokud tě napadne něco jak se dostat z takové lásky (nikdy neopětované) abych se nemusela trápit... Tak prosím  děkuji za přečtení a popřípadě i za odpověď.

*****

Ahoj, mám pro Tebe jednu špatnou a jednu dobrou zprávu. U nás ve škole je teď spoustu nových učitelů, mladých a hezkých ( pokud se tomu tak dá říct).

Má spolužačka má asi stejný problém. Líbí se jí zeměpisář. Je hezký, má ženu a dítě. Co dodat. 

Asi jak jsi sama řekla, taková láska je neopětovaná, ale spolužačka mé mámy si vzala svého učitele. Představ si jaké by to bylo. Upřímně ,něco jiného je, když se ti líbí, to je svým způsobem v pořádku, ale něco jiného je kdybys s ním chtěla žít.

Měla by si s ním děti, rodinu...Takhle ho asi ráda nemáš ne? =) Co tím chci říct, můžeš o někom říct, že je hezký a že se ti líbí. Je to v pořádku, není to nic, kvůli čemu se trápit. Kdybys ho ale milovala, byl by to problém. Zkus nejdřív odlišit tyto dvě věci, ujasnit si v hlavě, co přesně k němu cítíš. Jo ,je hezký, možná hodně, ale určitě má svou minulost, přítomnost a budoucnost, se kterou se nejspíš ta Tvá neshoduje. 

Uč se na jeho hodiny, zdrav ho na chodbě, klidně se usměj. =) Ale pamatuj, že hodná tvářička není vždy všechno. Já...Nechci ti nějak ublížit, ale ani učitelé nejsou někdy takoví, jako ve škole...

Kdyby si při hodině ztrácela kontrolu, je lepší se podívat do sešitu a jen poslouchat ( pozor na červenání!).

Myslím, že bude ještě hodně kluků, kterým se naopak budeš líbit Ty. =) Ten učitel má svůj život, bylo by možná lepší nechat ho... prostě žít =) . Nezasahovat. 

Budu Ti hodně fandit. Hlavní slovo máš ale Ty. Musíš si ujasnit co k němu cítíš, zamyslet se nad tím, proč se ti líbí a co od toho očekáváš. Až budeš starší a vzpomeneš si na to, zasměješ se takovému problému. =) 

Hlavně prosím tě nezkoušej na něj nic, čeho bys později litovala, ale to se snad nestane. 



                                                                                                                     Bellavilla



NUDA, ÚNAVA, NESOUSTŘEDĚNOST, NEOCHOTA KOMUNIKOVAT

***

Největším problémem je to, že vlastně přesně nevím, co mě trápí. Nevyznám se sama v sobě. Pořád se cítím unavená, nechci nad ničím přemýšlet, běžné denní činnosti jsou pro mě utrpení a zdá se mi, že už na nic nestačím. Vždycky jsem byla ukecaná, najednou je pro mě horor někoho potkat nebo s ním mluvit. Každý večer se mi chce brečet ze všeho, co se za den stalo, nedokážu najít nic pozitivního. Nechci psát o konkrétních nepříjemnostech, protože o ně ani tak nejde. Nejsou to velké problémy, spíš já je nedokážu řešit. Byla bych moc ráda, kdybys mi dokázala poradit s tím, jak si v hlavě uspořádat myšlenky, jak se méně stresovat z banalit a jak být tak nějak celkově „silnější“ vůči nepříjemným povinnostem.
Byla bych opravdu moc vděčná za jakoukoli pomoc. I kdyby sis nebyla s radou jistá, klidně napiš jakoukoli blbost, co tě napadne. Potřebuju cokoli čeho se můžu chytit.
Předem děkuji.

***

Ahojky, žádný strach, je tu Bell. Přesně znám ten pocit. Vlastně jsem ho prožívala celou 7. třídu. Myslím, že mám pár rad. Tímto syndromem trpí i moje kamarádka, takže mám přesnou představu. 

Dovol mi tedy, abych ti sdělila tvůj problém...CHYBÍ TI MOTIVACE.

Já to taky tak měla, popíšu Ti, jak to probíhalo u mna a pak přidám pár rad. =)

jak jsem to měla já

Tak nějak  mne nic nebavilo, hrozně mě štvalo když po mně někdo něco chtěl, nechtěla jsem chodit ven. Pomohlo mi si oblíbit jednotlivé činnosti. 

Např. Máma teď ve škole kuchyňky a musíme tam mýt nádobí. Doma mne to nebaví, ale na těch kuchyňkách hrozně. :3 -Přátelé ( jsou tam lidé mého věku a je tam strašná sranda)

Cvičení. Začalo mne vážně nebavit, když mě do něj nutili ostatní. Na instagramu jsem si našla obrázek ( promiň mi to slovo a vyjádření) kde měla dívka zadek...ehm...a pak tam byly cviky, jak dosáhnout taho aby tak vypadal. Je mi to trapné, ale vážně to pomohlo. Od té doby cvičím skoro pořád .  Tak a teď pár rad pro Tebe :3 


Rady, motivace a zábava

1. HUDBA - Ke zlepšení nálady mohu doporučit živou hudbu. i když třeba posloucháš ráda metal, nebo rock, zkus si pustit Despacito, Sofii, nebo nějakou positivní melodii.  Pust si ji nahlas. Můžeš si zpívat její melodii, tančit, cvičit, posilovat, nebo si prostě jen lehnout a odpočívat. Výsledkem bude dobrá nálada, budeš se cítit odpočinutá a plná energie .

2. SMÍCH- Najdi si přátele, se kterými Ti je dobře a zasměješ se s nimi. Smích hrozně pomáhá, pak i ty nejnudnější okamžiky jako jsou dlouhé chvíle dějepisu uběhnou rychle a zábavně. Třeba my máme ve třídě takovou dvojičku ( holka a kluk), kteří se pořád urážejí, řehtají a nadávají si. Jde o to, že oni se mají rádi ( jak se to vezme...XD) a stejně se pořád řehtají jeden druhému. Najdi si lidi, se kterými se cítíš v pohodě. Jedna rada pro Tebe - líp je vždy v partě, jednomu vtipu se Vás zasměje 5. Můžete se třeba navzájem doprovázet domů a chodit spolu naopak ven. 

3. SPOLEČNÉ AKTIVITY

Důležitá je jedna věc. Musíš přestat být tou vážnou. Já jsem si také hrála na tu ,,důležitou" a ,,nad věcí" , ale pak Ti uniká všechno. Jedna věc, je být zodpovědnou, ale ta druhá je dokázat se něčemu, nebo klidě i sama sobě zasmát. 

Můžete si s rodiči třeba zahrát ,,Člověče (ne) zlob se", nebo ,,Černého Petra", nebo . Dubble. 

S přáteli se můžete domluvit a jít k někomu na návštěvu. Zkuste třeba něco uvařit, dávejte bacha na plyn a doplňujte se navzájem. Jeden může mýt nádobí, druhý být u plotny, třetí servírovat, čtvrtý uklízet a nakupovat potraviny. Je to o týmové činnosti,  kterou musíš zvládnout. Namotivujte se navzájem - překvapte se a přejte si k svátkům, narozeninám. Složte se a udělejte pro kamarádku překvapení. Podnikejte. Život není jen o těch smutných a nudných věcech, musí se ale chtít. Když přemůžeš tohle, dokážeš pak všechno. 



Rada pro tebe -

Najdi si nějako věc, která Tě bude bavit.

Můžeš kreslit do skicáku anime postavičky, poslouchat písničky v autě ( cesta pak rychle utíká) , chodit ven s přáteli.

Najdi si nějaké moto, které Tě povede dál a bude společně s tebou překonávat překážky.

Důležitý je start, to kdy dojdeš do cíle je vlastně tvým rozhodnutím a zásluhou.

Dávej si úkoly, které musíš splnit, udělej si třeba deníček ,,TO DO LIST" kam si můžeš zapisovat důležité informace, nebo úkoly, je to lepší pro paměť. 

Věř si a zvládneš to. Máš před sebou důležitý úkol, překonat sama sebe. Překonej tu neochotu a nudu a ono to bude lepší. Držím palce, když jsem to dokázala já, dokážeš to taky. 

Začni třeba tím, že se usměješ, vezmeš si skicák a nakreslíš smajlíka- smajlíková terapie pomáhá=).


                                                                                                                      Bellavilla





                                                                                                                     

Odtažitost přátel

***
 V škole mám dosť problémy, som doslova "vylúčená z kolektívu". Sme v triede desať dievčat, minulého roku som sedela so spolužiačkou, ale tento rok mi povedala, že mám smolu, že sedí tento rok s niekým iným. Cez prestávku sa nemám s kým rozprávať, keď prídem bližšie k dievčatám, hoc len z toho dôvodu, že sa chcem nadýchnuť čerstvého vzduchu pri okne, tak mi povedia, že mám odpáliť, ísť preč, prečo sa s nimi bavím, a také veci. Mám len pár kamarátov v športovej triede, ale tam by som musela robiť gymnastiku, čo ja fakt nemusím. Mamka ma chcela preložiť do inej triedy, no ale hľa ten dôvod. Potom rozmýšľala o inej škole, ale nové zaraďovanie sa medzi žiakov by som nezniesla, a je veľká možnosť, že by to nedopadlo dobre. Preto potrebujem pomoc! Vopred vďaka.

***

Ahoj. Myslím, že ten pocit znám. Zkus být chvíli sama. Musí existovat důvod, proč se s tebou kamarádky nechtějí bavit. To ale teď neřeš. Pokud Ti chtějí ublížit, tak to právě teď dělají. Zkus se zaměřit na školu, učení. O přestávce nemusíš chodit k oknu, ale jdi na chodbu, bav se se svými přáteli ze sportovní třídy a když tam nebudou, tak si prohlídni učebnici. 

Někdy je prostě nejlepší být chvíli sama. Během toho si uvědomíš spoustu věcí, třeba jestli jsi udělala něco špatně. Kolikrát si rodiče našich problémů mezi kamarády nevšimnou, pokud si toho ta Tvá mamina všimla, je možné, že jsi hodně smutná, ale zase to nepřeháněj. Nechci Tě urazit, jde o to, aby sis uvědomila jestli je to prostě hádka ,,je nás moc , jedna musí ven" anebo jde o šikanu. 

Mys s holkama jsme si taky vždy hrály na partičky, jedna vždy byla tou ,,odstrčenou" . 

Tak to je, dnes se s těmi holky normálně bavím a jsme zase kámošky. Nehci ale Tvou situaci zlehčovat, proto....


PÁR RAD

Pozoruj průběh situace. Kdyby se to po týdnu nezlepšilo, bylo by lepší si s mámou promluvit víc. naž 

Snaž se vzpamatovat. Nebuď smutná. Taková situace se stala každé z nás. Přečti si knížku, soustřeď se na věci, co Tě baví, např kreslení, nebo poslouchání písniček. 

Dej jim důvod, zamyslet se, že ztratily super kamarádku, nedávej jim ale šanci pomlouvat Tě.

Když zaboduješ třeba ve sportu, nebo v nějakém předmětu, mělo by přijít uznání. Můžou se tiše posmívat, ale v duchu ti budou závidět. Nestraň se ostatním. Dáš jim tak důvod zaměřit se na v tu chvíli jednoduchý cíl, Tebe. Když budeš mít kolem sebe alespoň jednu kamarádku, bude to lepší, než nic.


Podívej, věřím, že to zvládneš. =)

Překonej tu krizi, 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahoj, četla jsem,že máš poradnu a já bych poradit potřebovala... Je to asi případ který si tady neměla, protože je celkově divný a pokud se aspoň pokusíš mi poradit budu mocccc ráda. Cítim se za to trapně proto se nemohu svěřit své nej kámošce (kamarádce se tedy nelíbí není to největší krasavec, ale něčím mě okouzlil) ... Ale k věci

Ahoj, mám na tebe otázku do poradny. Obvykle si své problémy řeším sama a nechci, aby se o to staral někdo jiný, ale nyní jsem v situaci, kdy na to prostě sama nestačím. Je to věc, o které se nemůžu svěřit kamarádkám, protože je to příliš osobní. Ale anonymně mi to nevadí (snad chápeš), takže bych za tvou pomoc byla opravdu moc moc vděčná.  


Komentáře

Katniss123

Prepáč, ak som tú hudbu zle pochopila, ale to, že počúvam metal a rock, neznamená, že pri tej hudbe sa nedá vyblázniť a nemôže mi zlepšiť náladu. Za to si určite nebudem púšťať Sofiu alebo Despacito, ktoré sú bez štipky originality a text stojí za prd. Týmto sa ospravedlňujem, ak počúvaš Despacito, je to len môj názor, a ak sa ti to páči, nebudem ti vnucovať metal. Prepáč, ak som to prehnala alebo zle pochopila, ale je to taksmajl

Katniss123To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

StydlivaAnonymka

Máš pravdu... První dny jsem to nějak úplně nezvládala, ale srovnala jsem si to v hlavě proč to nejde atd atd... Zapomenout nejde, ale také vím kde jsou hranice... smajl děkuji ti moc za radu, vážím si toho. :-0

StydlivaAnonymkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.