Mé blogy

Moje úžasná potkaní holčička Hexa :))

 Přísloví "Všude dobře, doma nejlíp." zjevně platí i pro malé, inteligentní hlodavce- potkánky... :) ;) Tahle mladá potkanka je toho důkazem. :))

Dnes jsem se rozhodla konečně vyměnit podestýlku v potkaní kleci. V kleci mám 6 potkánků (zbytek je s králíkama v králíkárně). Jmenují se Rattie, Lessy, Sayida, Foxy, Hexa a Setare. Když jim vyměňuji hobliny, dávám je do krabice. Všechny jsem je vylovila a dala i s krabicí na stůl. Když už jsem měla skoro poklizeno, vešla jsem do místnosti, kde byli potkanky. Všechny vylézaly z krabice a zvědavě nahlížely. Vtom se Hexa naklonila až moc a najednou se rozpleskla na podlaze. Jeden nepovedený krůček a spadla ze stolu. Věděla jsem, že se snad po nějakém čase podaří ji chytit, ale měla jsem i strach, protože ve sklepě žádná voda ani jídlo nikde není. Ostatní potkanky jsem dala do klece a začaly si pochutnávat na obilí a granulích. Krabici jsem položila na zem vedle klece. Úklid jsem dokončila asi tak v 1 hodinu odpoledne. Jelikož se mi nedařilo Hexu chytit, nechala jsem všude otevřené a doufala jsem, že se ke kleci aspoň přiblíží a já budu mít větší šanci ji chytit.

 

Navečer jsem se šla podívat na potkánky. Hexa nikde... Podívala jsem se na krabici ze které mi vypadla a měla jsem pocit, jakoby byla někde poblíž. Bylo jasné, že není v té krabici, ale něco mi říkalo, ať ji otevřu... Podívala jsem se dovnitř a- Hexa si tam potichu seděla v rohu krabice... Vrátila se tam, kde byla naposled a doufala, že si jí všimnu. Chtěla taky jít domů. Svoboda je pro potkánka fajn, ale když se nemá čím živit, klec s potravou a vodou je určitě mnohem lepší. Vzala jsem jí a dala do klece. Na to, že byla už od mala hodně nedůvěřivá a plachá, se zachovala statečně. Dokonce se nechala i chytit- to ji většinou naháním snad půl hodiny. xD Jsem ráda, že ji mám zpět. :3

Komentáře

Queen Chrysalis(حصان عربي)

A jak ty můžeš vědět, jestli jsou moji potkani spokojení? Víš vůbec, jak se spokojený potkan projevuje? Právě tomuhle se věnuji. Něco jako výzkum. Sleduji jejich chování v určitých prostředí a řekněme, že s jinými hlodavci jsou civilizovanější. smajl

Queen ChrysalisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

konemyVIP(Girl´s Dream)

Queen Chrysalis: To je mi pěkný výzkum. S jinými hlodavci? Králík není hlodavec, ale zajícovec. To je rozdíl. Na výzkumnici máš nějak málo informací o zvířatech, která chováš a množíš.

konemyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

konemyVIP(Girl´s Dream)

Queen Chrysalis: Nevíš nic o genetice a kryješ náhodné hezky barevné potkánky, protože je to moc cute?
Takže život v králíkárně ti přijde jako úžasný život pro potkana, který by žil mnohem raději třeba tady:https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/71/1c/d6/711cd6161e572ea5d5a9a2bcb906cf0d.jpg Králíkárny jsou obvykle dlouhé, nízké a bez vybavení. Nevím, co máš za králíkárnu, že si myslíš, že moji potkani žijí ve větším "zajetí" než ti tvoji.
"neomezuji je jen proto, že jsou to dravější zvířata"
A ty ses těch potkanů ptala, jestli by je omezovalo žít normálně?
"jsou to hlodavci stejně, jako králík a morče"
Králík hlodavec N.E.N.Í. V přírodě by se tahle zvířata nikdy nepotkala. Proč si myslíš, že je to pro ně nějaká výhoda, když žijí spolu?
Divoká krysa? To těžko. Ty už v Česku skoro nežijí.
Ano, "přátelství" mezi morčaty a potkany jsem zkusila, dopadlo to tak, že jsem toho musela nechat, aby si neublížili.
Máš vážně zvláštní názory a zdá se, že toho o zvířatech moc nevíš.

konemyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Queen Chrysalis(حصان عربي)

konemy: Nechápu, proč se mi pleteš do věcí, jako kde mám potkany a s čím. Potkánky chovám už od mala, přežila jsem s nimi různé epidemie nebo to, když se potkaní samice nechtěla starat o mladé. Ne že bych měla nějaké množírny, jako ty, protože to je odporné. smajl Potkany jsem chovala, protože jsem křížila různé zbarvení a maldé byli různě barevné, což bylo moc cute. Když jsem jich měla nadbytek, tak jsem je prodala nebo darovala lidem, co jsem věděla, že je budou brát jako své mazlíčky a dobře se o ně postarají. Ano, potkan by mohl zabít morče, v přírodě, pokud by měl hlad nebo chránil své území. Moje králíkárny nejsou příroda, zvířata krmíme a potkani si už od mala zvykají s králíky a morčaty. Někteří se tam i narodili. Já se jim věnuji a mám je ráda. Neomezuji je jen proto, že jsou to dravější zvířata a "potkani". Jsou to hlodavci stejně, jako králík a morče. Když jsou potkyši spokojení, nemají důvod útočit a ještě se nám nikdy nestalo, že by nějaký zabil morče. Naopak, kdysi se nám do králíkárny dostala divoká krysa a můj potkan se s ní pobil a tím zachránil morče. Potkánek Maggie přišel o půlku ocasu, ale souboj vyhrál. Mezi potkany, králíky a morčaty může vzniknout přátelství, ale to asi nevíš, když jsi to nezkusila. Jestliže máte množírny, jak se tak domnívám, je mi jasné, že potkany berete jako job a leccos dodržujete. Já je mám jako mazlíčky, nemám jich přeplněné klece a mám je ráda, a to oni poznají. Vím, že jsou noční tvorové a králíci denní, ale přesto spolu vychází. Co jsem si všimla, potkani spí ve dne i v noci, stejně tak jsou vzhůru ve dne i v noci. Není pravidlem, že žijí jen v noci. Možná v přírodě, ale znova opakuji, že u mě jsou v zajetí, stejně jako u tebe. I když, u tebe jsou nejspíš doslova v zajetí. Králíkárna není uzpůsobena pro potkany, ale pro králíky. Je krytá dřevem a v létě tam najdou stín a chládek, v zimě teplo.
Doma je mít nemůžu, žádné zvíře. Navíc, když mají venku zajištěné místo, kde nezmrznou, není problém, aby tam byli.

Queen ChrysalisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.