KagamineRinCZ

,,ZASE JSEM TO NESTIHLA!!!" - Jak neprokrastinovat

Prokrastinace. Známe to všichni. Máme milion věcí na práci, a co děláme? Jakoukoli jinou blbost, která dané činnosti oddálí. Neuklidíme si, jak je týden dlouhý, ale jak máme psát úkol do školy, tak najednou chodíme po bytě a utíráme prach i tam, kde není. Jak máme naopak uklízet, podtrhujeme v sešitě věty, které dávno umíme. O tom, co se stane, když otevřeme hlavní stránku fb nebo instagramu nemluvě :D To si jí takhle ve čtyři otevřeme s tím, že se jen mrkneme, a najednou je pět a my nevíme, který požírač času nám během jedné minuty kouzlem snědl hodinu života XD Takže dneska si řekneme, jak se tomuhle vyhnout a dělat věci včas, pečlivě a tak, aby nám zbyl čas i na to, co dělat chceme :)


1. UDĚLEJTE SI PLÁN/SEZNAM ÚKOLŮ:

Tohle hodně pomůže za předpokladu, že máte alespoň tolik disciplíny, abyste své rozvrhy dodrželi. 

Je jedno, zda si to nazvete plán, TU DŮ list nebo seznam úkolů. Já osobně si dělám i denní plány ( sem tam týdenní) kde si napíšu všechno, co chci za daný den stihnout, ale včetně věcí, které dělat chci. V kolik vstanu, kdy mám první tréning, že pak je snídaně, pak v létě půl hodka ve školní rok třeba 20 minut, lelkování a probírání se, hygiena, odchod z domu...oběd...další tréning, a seznam povinností jako nákup úklid učení...kdy jít spát...cokoli. nemusíte to dělat až takhle pečlivě. Klidně si napište jen seznam povinností. Např. učit se, napsat úkol, umýt nádobí, vysát pokoj, vyvenčit psa...Nebo, pokud se chcete věnovat volnočasovým aktivitám, ale kvůli neustálému lelkování se nemůžete donutit, a nakonec se jim ani chvíli nevěnujete, napište si i je. 

Ideálně po pořadě, jak se vám hodí je dělat, a jak na sebe navazují. ( asi nebudete tancovat, když se vám v pokoji po zemi válí věci, nejdřív je musíte uklidit, a asi nebudete trénovat vaření a učit se nový recept hned po velké večeři, když víte, že budete muset ochutnávat a sníst, co se nepovede .D)

Takže si napište jak UMÝT NÁDOBÍ, tak TRÉNOVAT KRESLENÍ ( například) A napište si i čas! Protože jak si to zapíšete jen v bodech, tak větší prokrastinátoři budou dané úkoly stejně odsouvat a odsouvat, až se na ně vykašlou. Ale když bude 14:00, vy lelkujete, a v rozvrhu uvidíte, že ve dvě máte jít dělat tohle, spíš půjdete, než kdybyste tam žádný čas neměli, a rozhodli se, že to půjdete dělat až ve tři...nebo ve čtyři...nebo po večeři :D chápeme se.

Uvidíte, že jakmile si vše odskrštáte, budete se cítit skvěle.

 

2. PEVNÁ VŮLE

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. I kdybyste si zapsali cokoli, pokud to prostě odmítnete dělat, žádný seznam vás nedonutí. Musíte chtít i vy sami a občas se trošku dokopat. Myslete na to, proč jste danou věc chtěli začít dělat nebo proč jí fakt potřebujete udělat. A řekněte si následky toho, když jí neuděláte ( máma bude řvát, dostanu kouli, pak se toho na mě nakupí moc a nebudu stíhat, budu ze sebe zklamaná, když se na to zase vykašlu)

Také myslete na to, že když si splníte hned vše nepříjemné, budete to mít za sebou. Buď by jste to stejně museli udělat potom nebo by jste měli problém z toho, že jste to neudělali. Takže...není lepší mít to za sebou hned, a pak mít čas na vše příjemné? :) Není lepší se teď kousnou a udělat to, a pak mít klid? 

U věcí, které nejsou vašimi povinnostmi, ale chtěli jste je udělat, je to těžší, ale myslete na to, proč jste je dělat chtěli, a proč je to pro vás dobré. Času máme všichni málo a je škoda ho ztrácet koukáním do zdi a projížděním cizích storieček na insta. Ze začátku to bude chtít špetku pevné vůle, ale nakonec to půjde samo.

[Unsupported element format]

3. ODMĚNY A TRESTY

Trochu kruté, ale není třeba to brát až tak doslovně :D Spíš, pokud víte, že jste člověk, který hrozně prokrastinuje, zaveďte si malý osobní systém odměn a trestů. Když budete plnit svůj seznam, odměnte se třeba návštěvou kavárny, čokoládkou, dobrou knihou ( klidně z knihovny) kouskem oblečení, kosmetikou nebo jen tím, že si poté, co máte vše hotové, pustíte oblíbený seriál a hodíte nohy nahoru. Naopak když svůj seznam nebudete plnit, uvědomte si všechny následky včetně negativních pocitů, které z toho máte. Popř si něco malého zakažte, třeba  jedno kafe(kakao ve škole z automatu ( ale rozhodně se netrestejte fyzicky!!! Pokud nejste sadomasochista...ehm XD vtip)


4. VĚŘTE SAMI SOBĚ

Člověk, který sám sobě nedůvěřuje a neváží si sám sebe, se bude odbývat a kašlat na sebe. A následně se litovat, že si musí vyžrat následky nebo že se nikam neposouvá. Takoví nemusíte být. Věřte si, že to dokážete, protože chcete, a že to zmáknete. Věřte, že to má cenu. Začít se učit hrát na nástroj a trénovat to, učit se na test, cvičit, nebo třeba jen uvařit nebo pomoct rodičům. Věřte si, že to zvládnete, že tím budete prospěšní sobě nebo druhým, a že to má smysl. Strach mějte jen z toho, co neuděláte.


5. NENAKLÁDEJTE SI TOHO NA SEBE MOC

Je skvělé, že jste se právě rozhodli, že si všechny týdenní úkoly splníte za den nebo že se budete najednou učit deset nových věcí. Ale nezapomeňte, že jste jen lidé, ne stroje. Je třeba si to dobře zorganizovat, a realisticky si říct, co je možné udělat, tak, abyste z toho další den neodpadli ( ale zase abyste si vše dobře rozvrhli a neměli toho další den zbytečně moc), co je teď to hlavní důležité, co se hodí a skutečně musí nebo by mělo udělat dnes, a podle toho se zařidte. taky dle svých individuálních možností a schopností, každý jsme jiný. Chce to trošku organizačního talentu a trošku se zamyslet, ale stojí to za to. Snažte se dodržovat to, co si určíte. Stejně, jako dodržíte slib, který jste dali někomu jinému, dodržte sliby, které dáte sami sobě.




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.