Girlspace.com

Otravné pupínky

Jako malá jsi s nimi moc problémů neměla, ale teď v pubertě tě dost trápí. Co jsou vlastně zač a jaké jsou jejich druhy se dozvíš v tomto článku. Najdeš tu i typy, jak se jich zbavit.


Akné

Akné je kožní onemocnění, které trápí většinou holky v pubertě, ale může se objevovat i u kluků. Akné je doprovázeno nejčastěji pupínky a černými tečkami. Pokud tě akné velmi trápí, poraď se v drogerii s prodavačkou, která pleťová voda je pro tebe nejvhodnější. Pupínky, které máš na obličeji jen tak samy nezmizí, ale částečně můžeš pomoct tomu, aby se ti akné nevrátilo. Jez zdravě, měj dostatek pohybu a dostatek spánku. Pokud ti však pleťové vody a další přípravky na akné nepomáhají nebo pokud pupínky svědí nebo pálí, navštiv kožaře. Doporučí ti nějakou mast z lékárny. Pamatuj si: AKNÉ NENÍ NAKAŽLIVÉ! Nemůžeš ho od někoho chytit, ani s ním někoho nakazit. Také se neposmívej lidem, co mají akné, nemůžou za to.


Pupínky

Pupínky se vyskytují nejčastěji na obličeji, mohou se ale objevit na každé části těla. Pupínky jsou červené, pokud ale mají bílou špičku, znamená to, že je nejvyšší čas je vymáčknout a tím je odstranit. Při vymačkávání pupínků měj vždy čisté ruce, jinak bys mohla do pupínku přenést nějakou infekci, která by se pak přemístila do celého obličeje. Pokud pupínek nemá bílou špičku, nevymačkávej ho. Akorát by tě bolel. I na pupínky existují různé pleťové vody. Vyber si, která z nich je pro tebe nejvýhodnější. Pokud už sis vybrala, nezkoušej pořád nové přípravky - pleti nesvědčí experimenty.


Černé tečky
Černé tečky spolu s pupínky doprovázejí akné. Stejně jako pupínky, i černé tečky z obličeje jen tak nezmizí, musí se vymáčknout. Vymačkávání černých teček je však obtížné a někdy i bolestivé. Pokud tě černé tečky trápí, kup si pleťovou vodu na černé tečky.


Bílé pupínky

Bílé pupínky nejsou moc časté, nicméně někteří lidé je mají. Tyhle pupínky jsou jediným druhem pupínků, které zmizí.



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.