Větviččin zelený blog

@Čtenářský deník - Hoši od Bobří řeky

No nazdar... :D



Mám tady pro vás další čtenářskej deník, protože vim, že většina lidí je moc líná na to, aby ho udělali sami. Dneska to budou Hoši od Bobří řeky od Jaroslava Foglara (ilustroval Marko Čermák)



Bylo pátek, 13. března a Jirka a Vilík spolu šli ze školy. Jirka nesl svůj míč, který nosil do školy, když se najednou přihnali jejich nepřátelé – Novočtvrťáci. Vyrazili Jirkovi míč z ruky a jeden jej hned začal odkopávat pryč. Ve vzteku na něj Jiří začal křičet. Nakonec z toho byla bitka, kterou vyhrál (se štěstím) Jirka. Přišli domů, kde se najedli a dostali vyhubováno od maminek. Když se potom ve čtyři hodiny opět setkali a toulali se ulicemi, potkali kluka, Rikitan se jmenoval. Chvíli s nimi promluvil a opět odešel. Pak přišlo jaro. A další setkání s Rikitanem. Přátelství mezi nimi rostlo každou vteřinou. Pak za chlapci chodil čím dál častěji, podnikali různé výpravy a dobrodružství. Jednou je Rikitan vyzval, že podniknou dalekou výpravu, ale musí přizvat další hochy. Sešlo se jich celkem 12, a když se všichni seznámili s Rikitanem, vyšli do kopců. Zažili spoustu her, a při jedné z nich narazili na rokli. Samozřejmě se spustili dolů, a když rokli prozkoumali, nazvali ji Roklí hrobového ticha. V ní utvořili bratrstvo, a protože zde zakopali úmluvu, změnili název na Rokle úmluvy. Když se opět sešli, Rikitan jim vyprávěl příběh o Royovi. Byl to silný, odvážný a chytrý chlapec. Jednou ulovil 13 bobrů u řeky poblíž jejich srubu. To je přivedlo na nápad, že si budou říkat hoši od Bobří řeky. Našli také místo na jejich porady a schůzky. Po pečlivé opravě altánu u pivovaru si tam sedli, a domluvili se na tom, jaké budou mít stejnokroje, však musí si na ně vydělat. Tak se stalo a zanedlouho již pochodovali ve stejném oblečení ulicemi města. Jednu neděli se sešli v Rokli úmluvy a Rikitan prohlásil, že když jsou hochy od Bobří řeky, měli by být stejně dobrými, chytrými a dovednými jako byl Roy. Tak se tedy domluvili, že budou plnit bobříky. Za každého splněného bobříka dostanou barevný knoflík, který si našijou na košili. Každou druhou neděli jim řekl dalšího bobříka. Jednou přišel Rikitan se skvělým nápadem. Navrhl hochům, že spolu vyrazí na celé prázdniny do Sluneční zátoky. Samozřejmě všichni souhlasili a hned se začali domlouvat na různých věcech. Když tam po dlouhé cestě celí utahaní dorazili, moc se tam hochům líbilo. Snažili se lovit bobříky, ale ne ty živé, nýbrž ty za skutky. Také záhada Zelené příšery jim přilepšila skvěle strávené prázdniny. Často chodívali na túry po okolí, do lesa (nejen na dříví), dělali téměř každý večer táboráky kolem ohně. Domů se jim opravdu vůbec ale vůbec nechtělo, ovšem prázdniny skončili a škola ťukala na dveře, ale hoši od Bobří řeky se scházejí dále.

Zaujetí
Krásný příběh plný poučení, jak je krásné být vzorný a milý. Autor jako by nabádal čtenáře, aby byli stejní jako Roy, jako hoši od Bobří řeky. Je v knize nabídka, abys plnil bobříky a návody jak na to. A na konci knihy je historie vydání od prvního, až do šestnáctého, ze kterého jsem četla. 




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.