TERESÍČEK

Tip na výlet

Dnes budeme na Vysočině. Já se sestrou a mamkou jsme byly v Edenu. Tady máte odkaz : http://www.centrumeden.cz/cs/     Přesněji je to v Bystřici nad Perštejnem. Je to zábavný a poznávací park na Vysočině. Je tam : Panský dvůr, Pivovar, Horácká vesnice, Farma Eden, Jízdárna Eden, Ekopavilon. 

Něco o Edenu:

Panský Dvůr : Areál bývalého školního statku - Nový dvůr - se proměnil v Panský dvůr nabízející návštěvníkům rozličné a zajímavé expozice. Projděte se od Příběhu půdy až k pivovaru! 


ZÁMEČEK, ALE I ZELENÁ LÉKÁRNA NEBO PIVOVAR

Areál Panského dvora je rozčleněn do několika expozic. Prohlédnout si u nás můžete pivovar, kde se dozvíte, jak se vaří pivo a ochutnáte produkci místního piva značky Mittrowsky. V zelené lékárně přivoníte k mnoha bylinkám a dozvíte se více o jejich léčivých účincích. Dále zde najdete kovárnu a truhlárnu. Součástí Panského dvora je také zámeček s ukázkou panského bydlení z 19. století, v němž si i Vy můžete vyzkoušet, jak tehdejší panstvo žilo.



KRTČÍ NORA V PŘÍBĚHU PŮDY LÁKÁ NEJEN DĚTI

Jedinečná je expozice Příběh půdy. Zde se dozvíte, co vše vychází z půdy, kdo v ní žije a co na ní závisí. Čeká zde i několik interaktivních her pro děti i dospělé. K nejoblíbenějším atrakcím tu patří velká krtčí nora, kterou milují všichni návštěvníci bez ohledu na věk. 

Pivovar : Zajímá Vás, jak se správně vaří pivo? Jaké jsou postupy, jak dlouho musí pivo ležet a jaké jsou recepty? Pak určitě ochutnejte pivo z našeho minipivovaru!

DO PIVNICE POUZE SE VSTUPENKOU

Jelikož je pivnice součástí expozice, přístup do ní je tedy podmíněn zaplacením vstupného. Prosíme návštěvníky o pochopení.

MITTROWSKY PODLE PŮVODNÍCH MAJITELŮ

Náš malý pivovar čeká na své návštěvníky v areálu Panského dvora. O název piva byla vyhlášena soutěž, kterou vyhrál právě název Mittrowsky. První "panenské" várky piva Mittrowsky byly uvařeny k příležitosti konání Slavností moravského uzeného a Slavností jara, kdy se oficiálně centrum Eden otevíralo. Návštěvníci tak mohli ochutnat tyto druhy našeho piva: 11° polotmavé, 12° světlý ležák, 13° světlý speciál, 14° tmavý speciál nebo 18° tmavé. Pravidelně budou pro návštěvníky přichystané různé speciální várky piva Mittrowsky.

Na akce se můžete těšit na pivní speciály.

Na Uzených slavnostech, 4.-5.2.2017, ochutnáte uzené pivo,
na Velikonoce, 15.-17.4.2017, bude navařeno čokoládové pivo,
o Dožínkách, 26.8.2017, u nás ochutnáte ovesné pivo,
Slavnosti brambor, 30.9. - 1.10.2017, přinesou bramborové pivo
a na Roh hojnosti, 28.-29.10.2017, se můžete těšit na dýňové pivo!


Pro zapálené pivaře se připravují kurzy vaření piva, máte se tedy na co těšit!


18° PORTER ZNAČKY MITTROWSKY VYHRÁL 1. MÍSTO!

Naše pivo značky Mittrowsky vyhrálo v kategorii Porter první místo na Velkém pivním festivalu v Padochově! A konkurence byla veliká.
Ze 72 minipivovarů bylo do soutěže vybráno 251 vzorků, které byly rozděleny do 13 kategorií.
K úspěchu gratulujeme našemu sládkovi, Vladimíru Vechetovi.

Ochutnejte i Vy tento speciál v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem!


KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA PIVOVARU I S OCHUTNÁVKOU!

Do prostor samotného pivovaru nahlédnete skrze skleněnou stěnu. Pokud byste měli zájem o komentovanou prohlídku se sládkem a ochutnávkou, je třeba se objednat na program@centrumeden.cz nebo tel. 730 898 697. Cena prohlídky pivovaru činí 70 Kč/osoba. Minimální počet účastníků prohlídky je 10 osob. 

Horácká vesnice : Chcete si vyzkoušet předtkalcovskou techniku? Zajímá Vás proces výroby lněného vlákna? Anebo si chcete umlít vlastní mouku na domácí buchty?
Pak určitě navštivte naši Horáckou vesnici, kde uvidíte repliky dobových stavení z 19. století a ukázky tradičních lidových řemesel. 
TKADLEC, VČELAŘ I MLYNÁŘ

Ve vesnici na vás čeká sedm stavení obsazených různými řemesly. U tkalce najdete tkalcovský stav, u mlynáře zase mlýnské kolo. Krom toho se dozvíte, k čemu sloužila pazderna, jak vypadalo obydlí statkáře, a uvidíte, jak vypadá včelí úl. Sami si zde můžete namlít i vlastní mouku.



NAKRM SI SVÉ ZVÍŘE

Součástí vesnice je také kaplička a Babiččina zahrada, kde bydlí ovečky, kozy a slepice. Ke zvířátkům můžete volně vstupovat a nakrmit je senem nebo trávou.

Farma Eden :  Zemědělstvím se zabývali již naši předci, proto i my v této tradici pokračujeme a pěstujeme brambory, obilí i zeleninu. Na farmě také chováme hospodářská zvířata, jako kravičky masného plemene Aberdeen Angus, ovce plemene Suffolk, kozy, koně či slepice.

SVEZTE SE NA NAŠICH KONÍCH! 


Každý den se u nás můžete v předem určený čas svézt na místních koních v kryté či venkovní jízdárně.



PRODUKTY Z RÁJE K VÁM DO DOMU

Hospodaříme na 160 hektarech polí a luk a naše produkty si u nás můžete zakoupit. Aktuální nabídku naší farmy můžete sledovat na webových stránkách www.farmaeden.cz.  

Jízdárna Eden :  Pro milovníky jezdectví máme k dispozici naše koníky, na kterých můžete absolvovat výcvik v kryté nebo venkovní jízdárně, nebo se projet po okolí centra EDEN.

Každý den se u nás můžete v předem určený čas svézt na místních koních v kryté jízdárně (vozíme od 12 do 14 hodin).
VYZKOUŠEJTE NOVÝ MODERNÍ POVRCH

Zrenovovaný venkovní povrch jízdárny je složen z bílého křemičitého písku s drcenou geotextilií. Povrch je velice kvalitní, šetrný k nohám koní a patří zatím k nejlepším vůbec. Koníci jsou vám k dispozici i na projížďky krásnou přírodou Vysočiny. Pokud toužíte po vlastním koni, můžete si jej u nás ustájit i celoročně. Pro více informací a kontakt na provozovatele, navštivte webové stránky www.farmaeden.cz/jizdarna. 

Ekopavilon : Futuristická stavba nabízí exkurzi do moderních technologií na úsporu energií. Seznámí vás s prostředky úsporných řešení budoucnosti, ale také s věcmi, které můžete využívat ve svém běžném životě, a tím vědomě pomáhat jak ke zlepšení životního prostředí, tak k úspoře ve své peněžence.

PŘÍRODNÍ ŽIVLY POD JEDNOU STŘECHOU 


Budova Ekopavilonu je tematicky rozdělena podle přírodních živlů - ZEMĚ - OHEŇ - VODA - VZDUCH. V každém patře naleznete zajímavé tipy a rady, jak ušetřit v domácnosti a jak při tom šetřit životní prostředí. Seznámit se zde tedy můžete s různými stavebními materiály, uvidíte fotovoltaické články, tepelné čerpadlo či zjistíte, jaké věci se vyrábí recyklací plastů nebo papíru.



VYROBTE ELEKTŘINU JÍZDOU NA KOLE

Součástí Ekopavilonu jsou energokola, na kterých si vyzkoušíte vyrobit tolik elektřiny, abyste rozsvítili žárovku či rozehráli gramofon. Dále zde uvidíte koloběh vody na Bystřicku nebo se dozvíte, jak využívat staré věci k novým účelům.


OTEVÍRACÍ DOBA A VSTUPNÉ

V MĚSÍCI ZÁŘÍ MÁME OTEVŘENO O VÍKENDECH, SVÁTKU 28.9. A V PÁTEK 29.9. OD 9.30 DO 18.00.


duben - červen a září - říjen - otevřeno ve všední dny pro skupiny na objednávku
květen, červen, září - otevřeno o víkendech
červenec, srpen - otevřeno každý den
Otevřeno je v uvedených termínech od 9:30 do 18:00.

Vstupné

Základní vstupné 100,00 Kč
Sleva 15% (držitelé slevy senior pasy, kordis, rodinné pasy, eurobeds, letáky) 85,00 Kč
Sleva 20% (partneři sleva 20%) 80,00 Kč
Snížené vstupné (děti 6 - 15 let, senioři 65+, studenti 15-26 let, ZTP, doprovod ZTP/P) 70,00 Kč
Rodinné vstupné A (2 dosp. + 2- 3 děti nebo studenti) 270,00 Kč
Rodinné vstupné B (1 dosp. + 2- 3 děti nebo studenti) 190,00 Kč
Organizovaná skupiny 10+ (cena na osobu) 80,00 Kč
Vstupné zdarma (děti do 6 let, ZTP/P, pedagogický doprovod organizovaných dětských skupin, celoroční vstupné, volná vstupenka dospělí)

Hodinu a půl před uzavřením areálu se přestává vstupné vybírat.
0,00 Kč


Speciální prohlídky



Komentovaná prohlídka pivovaru s ochutnávkou
Pro tuto prohlídku se prosím objednejte dopředu.
(pro skupiny od 10 do 20 osob) 70,00 Kč/os
Poskytnuté slevy se nesčítají.
V případě poskytnutí slevy u studentů, seniorů, ZTP, ZTP/P, senior pasů, rodinných pasů aj. je nutné předložit slevové karty.


NÁVŠTĚVA S DĚTMI

S dětmi se k nám nemusíte bát! Vše je zařízeno tak, aby si u nás zábavu užili i ti nejmenší.
Připraveni jsme i na miminka, najdete u nás několik přebalovacích pultů.


NÁVŠTĚVA S PEJSKY

Pohyb psů pod dohledem jejich majitelů je v centru Eden povolen. Vstupné za psa se neplatí. U velkých plemen psů prosíme používejte během návštěvy náhubek. Během návštěvy mějte svého psa stále pod dohledem.

NÁVŠTĚVA NA KOLE


Dojet k nám můžete bez problému i na kole. U dětského hřiště najdete několik stojanů na kola nebo si můžete vzít kolo i s sebou do areálu centra, kde jsou na panském dvoře také stojany.  


Mám tu zase o Edenu, ale tamto nahoře bylo co tam všechno je...



                                                                O Edenu : 

Historie centra Eden sahá až do 15. století, kdy se areál ještě nejmenuje centrum Eden, ale je to jen obyčejný statek.

Roku 1495 přenechávají bratři Vilém a Vratislav z Pernštejna svůj dvůr městu Bystřice za pravidelný plat.

V roce 1731 vstupují Mitrovští na Bystřicko a Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle kupuje spojené velkostatky Bystřici nad Pernštejnem a Dolní Rožínku.

Roku 1815 Vilém Mitrovský zahajuje přestavbu statku do současné podoby uzavřeného čtyřklídlého dvora s dvoupatrovou budovou zámečku, dvěma bočními stájovými křídly se sklepeními a budovami pro šafáře a služebnictvo. Postupně se ustálil název Nový Dvůr.

Rod Mitrovských vlastní objekt do roku 1923, kdy Vladimír II. Mitrovský na základě pozemkové reformy odprodává polovinu majetku včetně velkostatku Nový Dvůr.

Statek přebírá Družstvo pro zušlechťování hospodářských zvířat a plodin. Vzniká vzorový statek zaměřený na chov bernsko-hanáckého strakatého dobytka. Zřízena zde byla také moderní stanice na čištění obilí a lněného semene.

Od roku 1949 je objekt Nového Dvora i s pozemky začleněn do Československých státních statků jako šlechtileská stanice. V porevoluční době se na statku zřizují i byty a ke konci roku 1959 se staví dokonce dva dvojdomky hned v předpolí dvora. V roce 1990 je objekt Nového Dvora předán do užívání tehdejší zemědělské škole v Bystřici jako školní statek.

V roce 2000 zahajuje vedení školy přípravy na přestavbu zanedbaného dvora a plány postupně dozrávají do podoby centra Eden. Investorem se stává město Bystřice nad Pernštejnem, partnery projektu pak VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem (centrum slouží školám jako praktické pracoviště) a ECEAT, European Centre for Ecology and Tourism.

Roku 2010 vyhrává Bystřicko cenu EDEN- European Destinations of Excellence.

V září roku 2012 zahajuje činnost farma Eden, v roce 2013 pak započíná stavební obnova Nového Dvora. Projekt centra Eden, strategický projekt kraje Vysočina v oblasti censtovního ruchu, by nemohl vzniknout bez významné podpory z evropských fondů, zapálenosti partnerů a odvahy a vizionářství zastupitelů města Bystřice nad Pernštejnem.

Dne 21. března roku 2015 se centrum Eden slavnostně otevírá veřejnosti. 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.