TERESÍČEK

Rostliny

Rostliny

Ahoj vítám vás u mého dalšího blogu. Dnes jsem se rozhodla že něco napíšu o květinách a o pokojových rostlinách, rostliny jsou skoro všechny známé.Tak jdeme na to! 

Aloe Pravá - je jednoděložná, vytrvalá, stálezelená bylina s přízemní růžicí dlouhých dužnatých a na okraji řídce ostnitých listů. Aloe je sukulent. ( kaktus)  Aloe pravá je využívána již po tisíce let jako léčivá rostlina a její používání se rozšířilo po celém světě. Je oblíbenou bylinou v léčitelství i v domácím lékařství a je součástí mnohých kosmetických přípravků.  Aloe poskytuje dva různé produkty s odlišným působením a využitím, známé jako gel a latex. Gel z aloe se zevně aplikuje zvláště na spáleniny, drobnější poranění a odřeniny, latex působí při podání vnitřně a mimo jiné jako razantní projímadlo.   Doma si z Aloe můžete vyrobit gel (Jak je zmiňován v textu). Uřízneme nebo utrhneme list Aloe a vezmeme si nůž a opatrně spodní část sloupneme. Zbyla nám vrchní část (půlkruhová) a něco jako želé. To tzv. želé vydlabeme lžící a nebo okrájíme nožem vrchní část. To tzv. Želé už můžeme používat na potírání pokožky.


Difenbachie - je rod rostlin z čeledi árónovité. Je jedna z nejčastěji pěstovaných rostlin. Jsou to poměrně robustní byliny s přímým nebo vystoupavým stonkem a jednoduchými, střídavými, různým způsobem skvrnitými listy. Plodem jsou bobule. Rod zahrnuje asi 30 druhů a je rozšířen v tropické a subtropické Americe. Difenbachie jsou pozemní, vytrvalé, poměrně robustní byliny. Při naříznutí nebo jiném porušení roní mléčnou, ostrou šťávu a často nepříjemně, čpavě páchnou. Difenbachie jsou vesměs jedovatější než ostatní árónovité a jsou jednou z nejčastějších příčin otrav pokojovými rostlinami u zvířat i u lidí. Při rozžvýkání části rostliny rychle dochází k intenzivnímu, silně bolestivému, zánětlivému otoku sliznic úst a trávicího traktu. Bolestivý otok sliznic v ústech se naštěstí dostavuje záhy po rozžvýkání rostliny a zpravidla odradí zvíře od další konzumace. Mezi hlavní příznaky otravy náleží silné slinění, poruchy příjmu potravy, zvracení a otoky, u lidí může dojít i k dočasné ztrátě hlasu. Některé příznaky mohou připomínat poleptání chemickými látkami. Indiáni v Amazonii používají šťávu z rostliny jako jed ( kurare ) na otrávené šípy. 


Molice ( Rýmovník ) - Molice (Plectranthus), též česky nazývaná moud, je rod teplomilných bylin z čeledi hluchavkovité. Bylina známá pod názvem rýmovník patří do rodu molic (Plectranthus). Mohli jste se setkat také s označením mexický nebo řecký eukalypt, kubánské oregano či moud nebo molice. Jde o aromatickou bylinu, která krásně provoní váš domov, ale hlavně vám pomůže při rýmě. Stačí k rýmovníku, respektive k jeho lístkům rozdrobeným v dlani, přivonět. A pomáhá i astmatikům, při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích, dokonce odstraňuje ledvinové a žlučové kameny. Můžete si z rýmovníku udělat i čaj. Pokud máte doma med tak určitě do čaje přidejte (pomáhá na rýmu). Můžete přidat i do jídel. Např.: Špagety, Těstoviny a atd... Můžete si udělat i sirup.


Takže doufám že jste se něco nového dozvěděly a pokud chcete pokračování tak napište do komentářů. Pokud chcete tak zanechte +. Díky teresíček

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.