Shizuka-chan

Návrat + Vánoce a Nový rok v Japonsku :)

Ahoj lidi po dlouhé době je Shizuka-Chan zpátky :) Měla jsem malé potíže s přihlášením a hlavně nebyl čas:( Proto dnes přidám víc než jeden, ale dva nebo víc jsou o Japonsku protože jsem je dřív psala někam jinam. No tak pusťme se do toho. Ready?

 Vánoce nepatří mezi stálé svátky, ale i tak se mnoho rodin neubrání tomu dům nazdobit aby svítil až na měsíc. Vánoce berou pouze jako příležitost k dávání dárků a utrácet či vydělávat peníze. To na co se však nejvíce těší je „Ošógacu“ což je vlastně oslava přicházejícího nového roku, která by nám mohla připomínat svou atmosférou naše vánoce 

Vánoce 
Jelikož Japonsko nemá křesťanskou tradici nemají lidé na štědrý den volno. Samozřejmě obchody se nevzdávají a tak vymýšlejí různé akce kterými se mladí lidé nechají zlákat k vánočním nákupům obvykle pro partnery. Obchody jsou převlečeny do červeno bílé (ty větší) a všude jsou vánoční ozdoby. Při nákupech můžete potkat převlečeného Santu a poslouchat koledy(takoví náš Kaufland). Jestli jste přijeli na svátky do Japonska, ale chcete je oslavit po našem hodně štěstí. Stromeček můžete hledat marně možná po pár hodinách seženete drahý,malí a ke všemu umělí. Kapra taky nečekejte pro Japonce je to blátivá ryba, která k jídlu není chutná.

Silvestr a Nový rok 
Japonci si i měsíc dopředu kupí jízdenky aby mohli dodržet tradici na 1. ledna být na místě vašich kořenů. V domácnostech se před novým rokem v předsíni chystá výzdoba jménem Kadomatcu (do květináče dáte kmeny bambusy a zapícháte do nich borové větvičky). Dalším novo ročním zvykem je Goraikó. Tento zvyk se provádí tak že brzy ráno vstanete a jdete se podívat na první východ slunce v začínajícím roce. Na snídani si dají Omoči utlučené rýžové bochánky se silným kuřecím vývarem nebo sladkou polévkou ze sójových bobů. Oblíbené jsou také Soba, dlouhé hnědé nudle z prosa, který symbolizují délku života nebo vztahů (Čím delší nudle tím delší život nebo vztah). Děti se asi nejvíc těší na obálky s Otošidama. Tyto obálky obsahují výrazně vyšší kapesné na kterém se podílí celé příbuzenstvo (Obálky dostávají pouze ty které nevydělávají.) Menší děti se mohou zabavit také novoročními hrami třeba Takeuma (chození na bambusových chůdách), Takoage (pouštějí draky jako mi na podzim) nebo Sugoroku (Stolní hra u které házíte kostkou.Na políčkách máte vypsané úkoly, které musíte splnit). Kakizome mají raději dospělí. Na podlouhlí papír napíšete štětcem své přání a pověsíte na viditelné místo. V poledne se jí Osečirjóri. V dřevěných krabičkách s políčky je barevné a atraktivní jídlo. Platí že čím více krabiček tím bohatší rodina. Mezi tím na vás ve schránce čekají pohledy s názvem Nengadžó. Tyto pohledy smí být doručeny jen a pouze 1. ledna mezi tím jsou ve skladu na poště (Pošta na nový rok příjme až tisíce brigádníků).  Po oběde následuje procházka do svatyně čemuž se říká Hacumóde. 15. ledna se dělá oheň Dontojaku kde spálí Kadomacu a Kakizome. Na ohni se pak můžou opéct Omoči nebo sladký brambor. 

Loučí se Schizuka-Chan

 A písnička k tématu: GOT7 Confession Song


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.