Šárčin blog

Top 8 faktů o toaletním papíře

1. Nehledě na všechny pokroky v dané oblasti (existuje voňavý, superměkký a dokonce i hydratovaný pomocí aloe vera), toaletní papír používá méně než 30% světové populace.


2. V 14. století velikost produkce toaletního papíru v Číně byla velmi vysoká. V jednom ze záznamů z roku 1393 se uvádí, že pro potřeby císařského dvora bylo vyrobeno 720 000 listů toaletního papíru (velikost 50 x 90 cm). Osobně pro císaře Hongwu a jeho rodinu bylo vyrobeno 15 000 listů, zvlášť měkkého a parfémovaného toaletního papíru.


3. Zároveň tou samou dobou bylo ve středověké Evropě, stále ještě „populární“ seno, sláma, tráva a staré hadry místo toaletního papíru


4. V knize Francoise Rabelaise, se obr Gargantua „vytíral“ mladým načechraným housetem.

5. Každé vydání amerických novin Old Farmer’s Almanac mělo speciálně udělané díry – aby po přečtení šlo pověsit na záchodě na hřebík a mohlo se tak použít, k určitému účelu.


6. Průmyslová výroba papíru, určena pouze k použití jako toaletní, byla zahájena v USA v roce 1857 Josephem Gayettim. Jméno Gayetti bylo vytištěné na každém listu papíru.

7.Ve většině evropských zemí je nejprodávánější toaletní papír – bílý, ale ve Francii je z neznámých důvodu – růžový. Jedna portugalská společnost dokonce vyrábí černý toaletní papír.


8.Představte si, že jedete po dálnici, široké 6 metrů, rychlosti 110km/h. Přesně tak se vyrábí toaletní papír – 1800 m za minutu, 24 hodin denně, 365 dní v roce.


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.