Rere blog

Stříbranov (Ilvermorny) 2

Salut,

Minulý díl zde.

Vím, že jsem teď dlouho nic nenapsala (maturita, přijímačky apod.), ale nesnáším nedodělanou práci, takže když už mám čas, tak jsem se rozhodla tento článek dodělat.

A my se teď podíváme na rozřazování, koleje a jejich návaznost na ty Bradavické.


Ještě předtím tu mám pro vás jedno krátké video. Každý kdo četl knihu ví, že Bradavice mají svou vlastní hymnu. Ta se natočila pro účely HP a ohnivý pohár, ale kvůli délce filmu byla nakonec vystřihnuta (odkaz na ni zde). Úplně stejný osud potkal i hymnu Stříbranova (ale ta se nedostala ani do scénáře, který poté JKR vydala), tak vám ji ukážu:



Rozřazování:

Studenti prvního ročníku společně vstoupí do kruhové místnosti, zastřešené skleněnou kupolí. O patro výš lemuje místnost dřevěný balkon. Jinak je prostor prázdný, až na čtyři ohromné dřevořezby, reprezentující koleje: Rohatý had, panter vampus, pták bouřňák a paskřet.
Na balkonech sedí zbytek školy a nováčci stojí kolem zdí a jeden po druhém jsou voláni, aby se postavili na symbol gordického uzlu, vsazený doprostřed kamenné podlahy. V tichosti pak škola čeká, jak dřevěné plastiky zareagují. Chce-li toho studenta Rohatý had, křišťál na jeho čele se rozzáří. Chce-li jej Vampus, zařve. Bouřňák dá svou volbu najevo tím, že zatluče křídly a Paskřet vystřelí do vzduchu šíp.
Někdy se může stát, že se o studenta hlásit více jak jedna dřevořezba, pak se student sám rozhodne, do jaké koleje chce. Velmi zřídka, asi tak jednou za deset let, je studentovi nabízeno místo ve všech čtyřech kolejích. Serafina Picqueryová, prezidentka MACUSA v letech 1920 – 1928, byla jedinou čarodějkou své generace, která byla takto poctěna, a vybrala si Rohatého hada.
Po rozřazení studenti odcházejí do další místnosti, kde si vybírají hůlku (nebo spíš ona je). Je to proto, že zákon o utajování byl v USA přísnější než v Británii (viz předchozí článek).

Věděli jste že: Rowlingová předtím než vymyslela moudrý klobouk, tak jeden z nápadů byl, že by rozřazovaly sochy zakladatelů Bradavic. Tento nápad však nezahodila a upravila ho pro Stříbranov.


Taky chcete do Stříbranova? Tady máte test na stříbranovské koleje


Koleje:

Rozřazeno? Výborně, teď se koukneme, jak úžasná je vaše kolej.
O ilvermornských kolejích se občas říká, že reprezentují celého čaroděje nebo čarodějku: mysl je zastoupena Rohatým hadem, tělo zastupuje Vampus, srdce Paskřet a duši Bouřňák. Jiní říkají, že Rohatý had má nejvíce v oblibě učence, Vampus bojovníky, Paskřet léčitele a Bouřňák dobrodruhy. 


Rohatý had (Horned Serpent)

Tato kolej byla založena samotnou Isolt Sayre a její členové jsou většinou dobří studenti.
Společenská místnost se nachází v přízemí. Je to podlouhlá místnost, kterou zatím neobjevili žádní jiní studenti, kromě těch z Rohatého hada. Jejich vchod se nachází až na úplném konci chodby a pak jen stačí projít zdí. Funguje to na stejném principu jako nádraží v Londýně, ovšem vpustí dovnitř jen studenty této koleje – před jinými se stane prostě jen další zdí, takže se dovnitř dostat nemůžou, v tom horším případě si navíc vyslouží rozbitý nos. A jak je možné, že zeď pozná, kam který student patří? Ptejte se koho chcete, někdo ví, někdo má své teorie a další nemají nejmenší tušení. Místnost je to podlouhlá a stěny zakrývají široké a vysoké knihovny, ve kterých se nachází různé knihy a učebnice, protože k čemu se namáhat a chodit do knihovny, vždyť mít veškeré vědomosti ve vlastní společenské místnosti je mnohem snazší. Samozřejmě, ne všechny knihy zde naleznete, proto občasná návštěva knihovny neuškodí. Kdekoli v místnosti naleznete pohovky, abyste si mohli číst, pracovní stoly, na plnění zadaných prací a ložnice mají chlapci a dívky oddělené.


Panter vampus (Wampus)

Kolej založil Webster Boot, mladší z chlapců, které Isolt zachránila. Studenti této koleje často hádaví, ale přesto bezpodmínečně věrní.

Společenská místnost se nachází v druhém patře hradu, až v jeho nejzazší části. Vchod do ní se prostě ukrývá za dveřmi, které jsou ale záludnější, než by si mohl jeden myslet. Právě proto se studentům z jiných kolejí rozhodně nedoporučuje ani zkoušet se tam dostat, jelikož by se lehce ztratili a mohli se nakonec objevit na opačné straně Severní Ameriky. Místnost vedle jejich společenské je studentům nepřístupná, Vampusští toho využili ke svému dobru a samozřejmě pravidlo nevcházení porušují už spousty let. Tuto místnost totiž před lety prozkoumali a zjistili, že je plná dveří, a tak se přes tuto místnost mohou dostat do své společenské místnosti. Cesta je pro ně jednoduchá, protože mají cestu svým způsobem vyznačenou (na klikách dveří mají miniaturní značku). Nicméně, jejich společenská místnost je kruhová, uprostřed místnosti mají kulatý stůl, u kterého většinou dělávají úkoly nebo se věnují různým aktivitám, mají tam krb a po místnosti náhodně postavená křesla a pohovky. Stejně jako u všech kolejí, i zde jsou ložnice rozděleny dle pohlaví.


Paskřet (Pukwudgie)

Zakladatelem koleje je James Steward, manžel Isolt a v první řadě nečar. Studenti bývají často mrzutí, ale přesto vždy ochotní pomoci.

Společenská místnost se nachází také v druhém patře a ložnice jsou umístěny v jedné z věží, která se nachází vedle jejich společenské místnosti. Samozřejmě, i zde mají ložnice rozdělené na dívčí a chlapeckou část. Společenská místnost se konkrétně nachází v přední části hradu, nedaleko Velké síně. Jejich vchod se ukrývá za sochou rytíře, kterému musíte povědět správné heslo, aby vám uvolnil vchod do místnosti. Heslo se mění každý měsíc, čistě z bezpečnostních důvodů, a proto by všichni studenti paskřetí koleje měli být koncem každého měsíce v pozoru a sledovat nástěnku, nebo si alespoň odchytnout prefekta, aby se optali na nové heslo, protože bez něj se dovnitř nedostanou. Místnost patří mezi větší, stěny jsou plné obrazů, které vytvořili sami studentů, místnost je plná různorodých křesel a sedaček, malých či velkých stolečků a místnost je často načichlá příjemnou vůní bylinek. Možná toto aroma vylučují sami studenti, jejich ředitelka anebo snad ty svíčky, které s takovou oblibou zapalují. Jako v každé místnosti, i zde se nachází velký krb.


Pták bouřlivák (Thunderbird)

Tuto kolej založil Chadwick Boot, starší bratr Webstera. Studenti bývají inteligentní, ale výbušní a impulzivní.

Společenská místnost se nachází jako jediná v prvním patře a je nejprostornější. Vchod do ní se nachází přímo v žulové zdi, stačí jen hůlkou dvakrát poklepat na to správné místo a průchod je volný. To se zdá jako velice jednoduché, ale studenti z jiných kolejí se k nim dostat nemůžou, a to z jednoduchého důvodu. Bouřliváci používají ochranná kouzla a jestliže se správného místa dotkne hůlkou student z jiné koleje, dostaví se mu sprcha páchnoucí tekutinou a otvor se stejně neotevře. Snadné, ale přesto účinné. Společenská místnost má obdélníkový tvar a na stěnách visí obrazy slavných kouzelníků, kteří pocházeli z této koleje, ať už to byli všelijací vynálezci, hráči famfrpálu, ministři nebo autoři knížek. Přímo naproti vchodu je krb a všude po místnosti spousta křesel i pohovek, ložnice jsou oddělené pro dívky a pro chlapce. 


Návaznost na Bradavické koleje:

Mnoho lidí si řekne: „Jo, vždyť to je stejné jako v Bradavicích. Rohatý had a Zmijozel, Bouřlivák a Havraspár, Vampus a Nebelvír a Paskřet a Mrzimor.“
Není tomu tak. Každá kolej má jiné hodnoty (viz koleje) a nemohou se porovnávat s Bradavickými. Na následujícím obrázku máte propojenost Bradavických a Stříbranovských kolejí, takže pokud víte, do jakých kolejí patříte, můžete si zjistit co je propojuje a proč vám vyšly zrovna tyhle.
Např. Já jsem z Havraspáru a vyšel mi Rohatý had. Jejich společnou vlastností je kreativita. To je vlastnost, která propojuje tyhle dvě koleje. 



Tak co? Která Stříbranovská kolej vám vyšla nebo která je vaše oblíbená?

Do příštího článku si sbalte kufry, protože podnikneme cestu kolem světa za účelem poznávání dalších kouzelnických škol...


Rere

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.