Rere blog

Stříbranov (Ilvermorny)

Salut,

Protože tohodle je hrozně moc, rozdělila jsem tento maxi článek na dva. V prvním bude obecné a v dalším budou koleje a jejich návaznost na bradavické koleje.

Tentokráte se z Bradavic přesouváme přes Atlantik do...


ŠKOLA ČAR A KOUZEL

V STŘÍBRANOVĚ

Severoamerická kouzelnická škola nacházející se na nejvyšším vrcholku Mount Greylock, skryta před zraky nekouzlící veřejnosti širokou škálou mocných kouzel, která se lidem jeví jako věnec mlžných mraků.Byla založena v sedmnáctém století.




Asi než seznámíme se školou, začnu takovou malou vsuvkou:

Překlady:

V originále (a všude na internetu) se tato škola označuje jako Ilvermorny. A my jsme si to přeložili následovně: 


Koločary - nevím proč tak, ale takhle se dá najít taky na internetu, ale je to pracovní název, než vymysleli...

Stříbranov - To už je oficiální český název. Přeložilo se to takhle ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít (přibližně v 1:32:25) a je to i ve scénáři. Dále se Stříbranov objevuje v učebnici Fantastická zvířata a kde je najít (neboť Stříbranovské koleje se jmenují po zvířatech). 


Takže zestručněno: Já používám název Stříbranov, ale jestli na internetu můžete vidět i Koločary.


Historie školy:

Je toho fakt hodně. Tohle je jen zestručněná historie. Plné české znění naleznete zde.

V roce 1603 se v Irsku dvoum hodným rodičům (otec byl potomek čarodějnice Morgany a matka potomek Salazara Zmijozela) narodila holčička jménem Isolt Sayre. Avšak to je matčině sestře Gormlaith Gauntové nelíbilo a proto nechala spálit Isoltin dům i rodiče a sama ji chtěla vychovat k černé magii. Isolt se to nelíbilo a snila o tom, jak se dostane do Bradavic, kde bude chodit do Havraspáru, ale teta jí to nedovolila. Když Isolt byla dost stará, ukradla tetinu hůlku, vzala si zlatou brož gordického uzlu po mamince a utekla pryč. Skrývala se a nakonec uprchla do Ameriky s prvními osadníky. 
Tam zmizela do hor, kde zachránila život jednomu paskřetovi, kterého pak pojmenovala William, po svém otci. Paskřet pak ukázal Isolte všechny magické tvory Nového světa, mezi nimi byl i rohatý had. Ten si Isolt oblíbil a později byli spolu spřízněni. 
Jednou Isolt s Paskřetem objevili nebezpečného zaschovala, jak zabil dva rodiče a nyní se chystal na dva chlapce. Isolt je zachránila a zárověn se kvůli nim pohádala s paskřetem a ten ji pak opustil. Od té doby se Isolt starala o ty dva chlapce (jmenovali se Webster a Chadwick Bootovi a byli to čarodějové) a mezitím se potkala s nečarem Jamesem, do kterého se zamilovala a později i vzala. Společně postavili kamenný dům, kde by všichni čtyři mohli bydlet, který pojmenovali Ilvermorny (Stříbranov).
Isolt se rozhodla, že kluky bude učit doma a že si tam založí školu podle Bradavic. Každý si vybral zvíře, které se mu líbilo (Rohatý had, pták Bouřňák, Wampus a Paskřet). Isolt vyrobila hochům hůlky pichlavého jasanu s jádrem z hadího rohu. 
Pár let nato a škola se začala rozšiřovat. Chodili nejen indiáni, ale i osadníci. Nikdo z nich tam nebyl přes noc. Mezitím se Isolt narodila dvojčata: Marta a Riona. 
Avšak pověst školy se rozšířila i za oceán a Isoltina zlá teta a ta chtěla zopakovat svůj zločin a tentokrát unést dvojčata. Jednou v noci se přiblížila k Ilvermorny, použila svou novou hůlku a hadím jazykem “uspala” tu Isoltinu (ta totiž patřila původně Salazaru Zmijozelovi a její jádro byl roh z baziliška) a zaklela spátnkem Isolt i Jamese. Hůlky kluků obsahovala roh rohatého hada a ten je probudil.Webster šel vzbudit rodiče a Chedwick se šel utkat z Gormlaith. Boj to byl nelítostný až vzbudil dvojčátka a jejich křik zlomil kletbu. Isot šla na pomoc Webster, ale její hůlka nefungovala. Nakonec v poslední chvíli zavolala otcovo jméno a objevil se její paskřet a ten ji otrávil šípem. Gormlaith byla mrtvá a Paskřet se rozhodl, že bude chránit školu. Isolt svoji nefunkční hůlku zakopala, kde pak vyrostl hadí strom, který má léčivé účinky. 


A jak to bylo dál? 
Chadwick začal cestovat a vymyslel mnoho nových kouzel. Oženil se mexickou léčitelkou. 
Webster se stal něco jako bystrozorem. Poté si vzal jednu skotskou čarodějku a odstěhoval se do Británie. 
Marta byla nečar a vdala se za bratra svého přítele z kmene Pocomtuc a dál žila jako nečar. 
Riona vyučovala ve Stříbranově obranu proti černé magii a nikdy se vydala. 
Isolt a James postupně zvětšovali školu a dožili se více než sta let. 


Vítejte ve Stříbranově:

pozn.: O způsobu rozřazování do koleje napíši příštím článku. 


Stříbranov má pověst jedné z nejdemokratičtějších a nejméně elitářských ze všech velkých čarodějnických škol.Mramorové sochy Isolt a Jamese stojí po stranách vstupních dveří ilvermornského hradu. Dveře se otevírají do kruhové místnosti, zastřešené skleněnou kupolí. O patro výš lemuje místnost dřevěný balkon. Jinak je prostor prázdný, až na čtyři ohromné dřevořezby, reprezentující koleje: Rohatý had, panter vampus, pták bouřňák a paskřet. 
Rozřazovací ceremoniál není jediným velkým rozdílem mezi Bradavicemi a Ilvermorny (i když se školy v mnoha ohledech navzájem podobají). Jakmile jsou studenti umístěni do koleje, odvedou je do velkého sálu, kde si zvolí hůlku (nebo si hůlka zvolí je). Až do zrušení zákonu Rapportové v roce 1965, který nařizoval velmi přísné dodržování zákona o utajení, nebylo žádnému dítěti dovoleno vlastnit hůlku, dokud nedorazilo do Ilvermorny. Navíc museli studenti hůlky nechávat ve škole i přes prázdniny a teprve po dosažení sedmnácti let ji směli legálně nosit i mimo školu. 
Několik paskřetů pracuje ve škole i v současné době. Všichni brblají, všichni trvají na tom, že nemají nejmenší touhu tam zůstávat, a přesto jsou tam rok za rokem stále záhadně přítomni. Je mezi nimi jeden obzvlášť starý tvor, který slyší na jméno William. Směje se představě, že by mohl být tím původním Williamem, jenž zachránil Isolt a Jamesovi život, a správně poukazuje na to, že tomu původnímu Williamovi by dnes muselo být už přes tři sta let, kdyby by naživu. Nikdo ovšem ještě nezjistil, jak přesně dlouho paskřetové žijí. William nikomu jinému nedovolí, aby leštil Isoltinu mramorovou sochu u vstupu do školy, a ve výroční den její smrti pokládá na její hrob květy pozemníku (anglicky mayflower) – věc, která jej vždycky dostane do obzvlášť špatné nálady je-li někdo natolik netaktní, že mu to připomene. 


Hábity:

Nečekejte podobné hábity jako v Bradavicích. Ilvermornské hábity jsou modré a brusinkové barvy k poctě Isolt a Jamese: modrá, protože to byla Isoltina oblíbená barva a protože si jako dítě přála být v havraspárské koleji; brusinková na počest Jamesovy lásky k brusinkovým koláčům. Hábity všech ilvermornských studentů jsou sepnuty zlatým gordickým uzlem, který připomíná brož, jež Isolt nalezla v ruinách původní Ilvermorny. 



V příštím díle naleznete jak se studenti rozřazují do kolejí, samotné koleje a jejich návaznost na Bradavické koleje.


Rere

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.