Rere blog

Jak na paměť

Nazdárek,
Školní rok už dávno začal a začaly i písemky :(. Naučit se koloběh vody to jde (logicky se to naučíš), ale co
letopočty, slovíčka,... Na toto potřebuješ už paměť a někdy nám nesouží tak jak chce (Pamatuješ si, co jsi měla k obědu minulý týden, ale jak se řekne anglicky dobrý den to už ne) a tak jsem pro vás napsala tento článek jak si zapamatovat různé věci do školy a u všeho budeš potřebovat svou fantasii a představivost...

Letopočty
Přemysl Otakar I. získal bulu sicilskou v roce dvanátset..nevím. Pokud ti letopočty v dějepisu nejdou tak tu mám pro tebe tento trik:
Pro každé číslo (0-9) si vytvoříš jeden neměnný obraz podle toho, co ti to číslo připomíná (např.: 0 - vejce, 1 - svíčka, 2 - labuť, 3 - pouta, 4 - židle, 5 - otevřená dlaň, 6 - slon, 7 - sekera, 8 - sněhulák, 9 - stočený had). Pak už u každého letopočtu jsi vytvoř obraz (příběh), kde tyto postavy vystupují.
Praxe: Použijeme tedy Přemysla Otakara I. a jeho bulu sicilskou, kterou dostal v roce 1212 a já si obraz vytvořila takto…
Vidím Přemysla na koni a v jedné ruce drží zlatou bulu sicilskou a v druhé svíčku (1) a za koněm je labuť[Unsupported element format] (2). Přijede posel a zapálí svíčku (1) a odvede labuť (2) do jezera.
Můj typ: I takovýmhle způsobem se můžeš naučit tel. čísla rodičů, kdyby se něco stalo a neměla bys mobil. 

Cizí slovíčka
un pull - svetr, svetr - un pull, un pull - …, jestli tímto způsobem se učíš cizí slovíčka a jedničky z toho nemáš, tak asi chyba nebude v učitelce (občas ale je), ale v tobě. A tady máš trik jak se nějaké to slovíčko naučit:
U tohohle budeme potřebovat hodně fantasie a představivosti.V této metodě se využívá slovíček, které už znáš z našeho rodného jazyka. Slovíčka se jednoduše naučíš, když je proměníš na obraz.
Praxe: Potřebujeme se naučit francouzské slovíčko un pull - svetr a teď to slovíčko převedeme na obraz: Představ si medvídka Pú, který si obléká svetr, kde je napsáno LL. A vidíš nenaučitelné slovíčko pull jsme převedli na medvídka Pú, který si obléká svetr s nápisem LL.  

Sedmero pro dobrou paměť 

1)Okysličuj mozek
Na to je nejlepší, když si zaběháš, či zacvičíš

2)Jez zdravě
Na paměť jsou dobré ořechy, ryby, ovesné vločky, borůvky, hroznové víno, semínka, rýže, celozrnné pečivo, špenát, banány a luštěniny. A nezapomeň pít čaje na paměť.

3) Soustřeď se
schopnost koncentrace se dá cvičit Kimovou hrou. S kamarády (nebo jen ty sama) dejte na stůl 10-20 věciček (klíč, propiska, brýle, peníz, apod.) a snažte si je do jedné minuty co nejvíce pamatovat. Poté stůl s věcmi zakryjte ubrusem a na papír napište vše, co jste si zapamatovali.

4)Spi
A to minimálně 8 hodin denně a taky neřeš příliš důležité nebo stresující záležitosti před spaním. 

5)Čti knihy
Rozšíříš si nejen slovní zásobu, ale i podpoříš svou kreativitu a představivost.

6)Opakuj si
Jak říká moje učebnice občanky:”opakování je matka moudrosti”. Neboli, když si budeš něco opakovat, tak se nám to dostane do dlouhodobé paměti.

7)Trénuj mozek

Můžeš zkusit křížovky, osmisměrky, sudoku, block puzzle, pexeso, nauč se básničku, trénuj na hudební nástroj, …

A pokud všechny tyto metody selžou… můžeš zkusit použít starý dobrý tahák ☺. 


Prosím vyplníte tento dotazník?
A též zakládám poradnu na e-mail:
rere-rady@email.cz

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.