Rere blog

Harry Potter Musical

Salut,

Ať už jste cíleně šli na tento článek, nebo jste ho náhodou objevili, ano, čtete dobře...

Harry Potter je tak známý, že kromě knih, filmů, fanfikcí a fanvideí i vlastní muzikál


O co se jedná?

Jedná se o fanouškovský muzikál zinscenovaný skupinou mladých studentů z Mishiganské univerzity (který se potom nazval StarKid). Muzikál zahrály pod názvem Harry Potter: The Musical a poté ho vydali na youtube, ale kvůli autorským právům se rozhodli muzikál přejemnovat na A Very Potter Musical (zkráceně AVPM).


Jedná se o vtipnou parodii plnou stereotypů, takže se neděste až spatříte Harryho nafoukaně chodit s kytarou; Cho, která není asiatka; Rona svalujícího vše na Hermionu a s jídlem v puse; Ginny, která se chová v přítomnosti Harryho trapně; Brumbála jako typického gaye; Malfoye, kterého hraje žena a trochu je zamilovaný do Hermiony; dokonalého Cedrika; Quirrella a Voldemorta, kteří se hádají jako staří manželé a mnohem více.


Dále tu jsou i kolejní stereotypy, aneb, když Brumbál rozřazuje studenty v tomto muzikálu:


"So basically, I've being putting everyone who looks like a good guy into Gryffindor, a bad guy into Slytherin and the others can go wherever the hell they want."

- volně přeloženo: Takže každého, kdo vypadá jako klaďas, do Nebelvíru, každého, kdo vypadá jako záporák, do Zmijozelu a zbytek jsi jděte kam chcete.



Takže, pokud jste odpůrci toho všeho a ještě k tomu naprosto nesnášíte Muzikál ze střední (High School Musical), tak tady můžete skončit. Ti z vás, které jsem zaujala, můžete pokračovat...


Příběh:

Muzikál se inspiruje filmovou i knižní sérií Harry Potter a to konkrétně dílů 1., 4., 6. a 7.

Harry Potter, který nastupuje do druhého ročníku v Bradavicích, je vybrán za Nebelvír do Školního turnaje (rozhodně neplést s Turnajem tří kouzelnických škol) spolu s Cho Chang za Havraspár, Dracem Malfoyem za Zmijozel a Cedrikem Diggorym za Mrzimor, kde musí splnit tři nebezpečné úkoly. Turnaj chystá profesor Quirrell, z jehož turbanu můžete občas slyšet kýchnutí. Dále se tu řeší i strasti dospívání. Ginny miluje Harryho, Harry miluje Cho a ta randí s Cedrikem (a o vztah Rona a Hermiony je kapitola sama o sobě). Avšak na Vánočním plese plným zvratů se Harry a Cedrik přenesou pomomocí přenášedla na opuštěný hřbitov a zbytek urřitě znáte...Voldemort povstal a jedinný a my dobře víme, kdo ho může zastavit...


Zajímavostí je, že premiéra muzikálu byla v dubnu 2009, kdy byly vydány už všechny knihy, ale natočeny byly jen do Fénixova řádu (premiéra Prince dvojí krve byla v červenci 2009), takže scény inspirované z posledních dvou knih nemají filmovou inspiraci. 

Ohlas a hodnocení:

Videa na youtube se staly hitem a zhlédly je miliony uživatelů. Entertainment Weekly jmenoval muzikál jedním z „Nejlepších deseti videí roku 2009“. Na csfd.cz má muzikál 93%. Darren Criss (předatavitel Harryho) se díky nim zviditelnil a dostal roli v seriálu Glee. A mnoho fanoušků (zvláště amerických) znají hlášky nazpaměť.

Kvůli takhle velkým ohlasům se rozhodli napsat dvě pokračování a to A Very Potter Sequel a A Very Potter Senior Year
Skupina StarKid se proslavila a začali vymýšlet i jiná představení a jezdí turné po Americe a občas se staví i do Evropy, ale stejně nejlepší hra od nich je trilogie Harryho Pottera.


Co se týče mě. Narazila jsem na něj už dříve, ale bála jsem se zkoušet něco nového a odradila mě i ta kvalita. Ale pak jsem si to pustila a úplně mě to ohromilo. Začala jsem to sjíždět loni na jaře a hrozně mi to zvedlo náladu. Písničky mám stažené v mobilu často mám chuť si je poslechnout. Jestli mám snad něco vytknout, tak někdy ten humor je podle mě přes čáru...jako, většině to lidem přijde vtipné, ale mě vtipné moc nepřipadá, když vám spadnou kalhoty, nebo vás Nagini kousne do rozkroku, ale to je spíš to, že mám docela specifický smysl po humor.


Kde si to můžu pustit?

Videa, jak už jsem psala, jsou dostupná na Youtube (české i anglické titulky), ale za mě doporučuji i stránku videacesky.cz, protože kromě českého překladu tu někdy naleznete i vysvětlivky k různým frázím a souslovím, která v Česku nedávají smysl, zato v USA ano.

A nenechte se prosím odradit ne moc úžasnou kvalitou videa.


Tady máte na ukázku trailer



Pokračování:

Jak už jsem zmínila, díky velkým úspěchům StarKid zahrál a natočil další dvě pokračování:

A Very Potter Sequel (AVPS) - 2010

Příběh: Poté co je zabit Voldemort se Lucius Malfoy se vrací do minulosti. Přesněji do dne, kdy jede Harry poprvé do Bradavic, aby se ho zbavil jednou provždy a Pán Zla mohl ovládnout svět. Ale Harry má dost i svých problému...známý vrah Sirius Black uprchl z Azkabanu a do Bradavic nastupuje Dolores Umbridgeová...


Inspirované 1., 3., 5. dílem. Těšte se na Lupina, který odmítá učit podle staré učebnice, která tvrdí, že mozkomoři jsou prstencové přízraky; románek Umbrideové a Brumbála (který si myslel, že Dolores je transvestita); mistrně divadelně zahraný famfrpálový zápas; co uviděl Snape v zrcadle z Erisedu; Luciusova taneční čísla; k Moudrému klobouku se přidá Šála sexuálních předností a mnohem lepší zápletku s obracečem času než bylo v Prokletém dítěti.


Naleznete na youtube (první část s českými i anglickými titulky, druhá pouze s anglickými) a videacesky.cz (české titulky).




A Very Potter Senior Year (AVPSY) - 2012

Příběh: Harry Potter nastupuje do posledního ročníku v Bradavicích. Jeho sláva pomalu zhasíná a na výsluní se dere autor mnoha young adult knih Zlatoslav Lockhart, proto se snaží za každou cenu znova proslavit a vůbec netuší, že Ginny dostal do rukou tajný deníček, oprava deník...


Inspirované 2. a 7. dílem. Těšte se na slavného spisovatele Lockharta; Hagrida s Aragogem; McGonallovou v pozici ředitelky; hodně dojemných momentů; po kom pojmenoval Harry syna; životní příběh Toma Raddlea; filozofické úvahy ohledně slávy a jeho trvání; Ronovo velké vyznání lásky; souboj o bradavického primuse a kdo vlastně napsal knihy o Harrym Potterovi.


Představení proběhlo na LeakyConu, což je festival pořádaný fanoušky Harryho Pottera. Protože Darren Criss (Harry) neměl kvůli natáčení Glee moc času, zkoušelo se jen 2 dny. Proto herci mají v ruce scénář, který čtou, a občas si skočí do řeči apod. Navíc Darrenu Crissovi navíc po dobu celého muzikálu zlobil mikrofon a zvuk se musel zpětně editovat, což je hlavně během prvního dějství trochu otravné.

Co ale je velmi pozitivní, že roli Lenky Láskorádové hraje Evanna Lynch, která hrála Lenku i ve filmech.


Naleznete na youtube (pouze anglické titulky) a videacesky.cz (české titulky).



Písničky:

Co by to bylo za muzikál bez písniček. Ty jsou prostě úžasné a můžou se poslouchat pořád dokola. Text a hudbu napsali Darren Criss a A. J. Holmes.


Tady máte na ukázku píseně z každého dílu:


1) Z 1. dílu. Úvodní a podle mě a mnohých asi nejlepší píseň ze všech tří muzikálů. Záběr je z koncertu pořádaného k 10. výročí muzikálu.



2) Ta je z 2. dílu, kdy se Ubridgeová rozchází s Brumbálem. Dolores hrál Joe Walker a tohle video je z koncertu StarKid (video z muzikálu zde). Já se nemůžu přestat smát, když slyším ty reakce fanoušků (nebo spíše fanynek):



3) Z 3. dílu. Hrozně dojemná písnička. Hermiona leží zkamenělá na ošetřovně a Ron jí zpívá, že možná není nejlepší (že není hlavní hrdina příběhu), ale že ji celým srdcem miluje.





A to je vše. Zajímá mě, jestli jste o A Very Potter Musalu slyšeli poprvé, nebo ho znáte. A pokud ano, jaká je vaše oblíbená scéna/ hláška nebo píseň?


Rere

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.