Rere blog

Cesta po kouzelnických školách z Harryho Pottera

Salut,

Jak jsem slíbila, tak plním...připravte se na kouzelnou cestu po kouzelnických školách ze světa Harryho Pottera.

Už v Ohnivém poháru se Rowlingová zmiňuje, že existují i jiné kouzelnické školy než Bradavice a po vydání prvního dílu Fantastických zvířat zveřejnila na wizardingworld další kouzelnické školy. 

Ještě nutno dodat, že někde se děti učí kouzla domácí výukou (i v Bradavicích je studium dobrovolné), a tak nejsou kouzelnické školy v každé zemi. Já vám tu představím osm kouzelnických škol, které zveřejnila JKR ve svém článku.


...OK podle téhle mapky patří kouzelníci z Čech do Kruvalu, ale lepší jsem nenašla 



Mahoutokoro

Kde to je?
Tento nefritový palác se nachází na vrcholku vulkanického ostrova jménem Minami Iwo Jima, v Japonsku. Skvělé místo pro každého, tedy pokud se nebojí výšek.

Proč bych sem měla chodit?
Mahoutokoro není internátní škola jako Bradavice – studenti do ní přijíždějí každý den ráno a každé odpoledne zase odjíždějí zpátky domů, a to na bouřkových mracích. Takže ideální místo pro ty, kteří milují teplo domova.

Výhody:
Mahoutokoro je známé pro svou vášeň pro famfrpál, a japonský národní tým vždy říká, že je tak dobrý právě proto, že měl kvalitní famfrpálový výcvik na škole. Zvláštností školy jsou také jejich hábity, které každý rok mění svou velikost i barvu. V prvním ročníků jsou růžové, a pokud student dosáhne ve všech předmětech výborné známky, pak zezlátne. Skvělý způsob, jak ušetřit každý rok za hábity, no ne?

Nevýhody:
Pokud jste vášnivými vyznavači černé magie („vy víte kdo“ level a tak dále) váš hábit vás ihned prozradí, neboť zbělá a to povede k vašemu vyloučení a soudnímu řízení.

Další zajímavosti:
Poblíž školy se nachází mudlovská letecká základna, takže buďte ostražití.



Uagadou

Kde to je?
Měsíční hory, Uganda. Kde přesně, na to budete muset přijít sami.

Proč bych sem měla chodit?
Za prvé, je to největší kouzelnická škola na světě. Za druhé, je to výtečné místo pro všechny, kteří se chtějí přednostně věnovat Astronomii, Alchymii a Přeměňování, protože právě v těchto oborech škola vyniká.

Výhody:
Škola má výtečnou reputaci, co se týče kvality mladších studentů , neboť většina z nich je již v začátcích studia schopná stát se Animágy. Pokud by jsme my byly děti, rozhodně bysme se taky chtěli co nejdřív umět přeměňovat na zvířata – takže ano prosím.

Nevýhody:
Přestože většina afrických kouzelníků a čarodějek používá hůlku, škola nabádá své studenty, aby raději používali gesta rukou. Zajímavé, ale hůlka je přeci jen trochu víc cool, že?

Další zajímavosti:
Pokud budete přijati do Uagadou, takzvaní „snoví poslové“ se vám ukáží ve snu a zanechají vám v ruce podepsaný kamínek. Tak sladké sny!



Castelobruxo

Kde to je?
V neprostupných deštných pralesech Brazílie.

Proč bych sem měla chodit?
Dána svou polohou v Jižní Americe, je tato škola přirozenou volbou pro ty, kteří se chtějí věnovat Bylinkářství a Magiozoologii. Takže pokud jste milovníky fauny a flory, tohle je škola přímo pro vás.

Výhody:
Mnoho slavných kouzelníků studovalo právě na této škole. Byl to například Libatius Borage, autor učebnice Přípravy lektvarů pro pokročilé, nebo João Coelho, kapitán veleznámého famfrpálového týmu Tarapotští toreadoři.

Nevýhody:
Školní pozemky hlídají tzv. Caipory, neboli chlupatí šotci, kteří dokáží být pěkně nezkrotní. V podstatě je to, jako kdybyste si představili stovky Protivů létajících všude kolem.

Další zajímavosti:
Škola nabízí výměnný program pro evropské kouzelnické školy, takže je možné na vlastní kůži zažít tamější kulturu, i když zde nestudujete nastálo.


Koldovstoretz

Kde to je?
Nachází se ve skryté části jezera Ladoga v Rusku.


Proč bych sem měla chodit?
Studenti zde hrají vlastní verzi famfrpálu, kde místo košťat létají na celých vyvrácených stromech.


Výhody:
Protože se škola nachází v jezeře, jsou součástí uniformy plavky na koupání v létě a kouzelný samozahřívací neoprén na koupání v zimě.


Nevýhody:
Do školy se studenti dostávají na zádech obrovského vodního hada, což je považováno za zkoušku magických schopností jejich studentů, a musí seslat kouzlo, které jim umožní dýchat pod vodou.


Další zajímavosti:
Mají tu tři koleje do kterých se studenti rozřazují až v druhém ročníku podle jejich vlastností a akademických sil.



Beauxbatons Academy of Magic (Krásnohůlky)

Kde to je?
Hrad Krásnohůlky se nachází na neurčitém místě v Pyrenejích.

Proč bych sem měla chodit?
Pokud máte rádi multikulturnost, pak jsou Krásnohůlky to pravé pro vás. Tato škola totiž přijímá studenty nejen z Francie, ale také ze Španělska, Portugalska, Nizozemska, Lucemburska a Belgie.

Výhody:
Zdejší hrad je považován za nejkrásnější a nejvíce ohromující stavbu vůbec a v jeho srdci se nachází fontána, o které se traduje že má uzdravující a zkrášlující účinky.

Nevýhody:
Vlastně asi žádné. Ačkoliv podle Fleur Delacourové, poté co jste tak hýčkání v Krásnohůlkách je vám pak ostatních škol skoro až líto.

Další zajímavosti:
Vynálezce Kamene mudrců, slavný Nicolas Flamel, byl studentem Krásnohůlek, stejně jako jeho milovaná žena Perenella Flamelová. Ve skutečnosti je fontána, o které jsme mluvili před chvílí, pojmenována právě po nich, protože kdo jiný by měl být ztělesněním věčného mládí a krásy, než oni dva?


Durmstrang Institute (Kruval)

Kde to je?
To nám řekněte vy. Paměťová kouzla totiž znemožnila jakoukoliv lokaci školy, ale my věříme, že se nachází někde v severní Evropě.

Proč bych sem měla chodit?
Rozhodně zde uslyšíte několik zajímavých historek, nehledě na to, že to byla právě tato škola, ze které byl vyloučen Gellert Grindelwald.

Výhody:
Pokud nejste fanoušky nudné teorie, pak vás potěší, že tahle škola se orientuje spíše na praxi, a to zejména na kouzelnické souboje a bojovou magii. A taky mají super loď.

Nevýhody:
Škola má tak trochu špatnou reputaci, a nejen kvůli Grindelwaldovi. Může za to také Igor Karkarov (bývalý ředitel a také bývalý Smrtijed), který si zakládal na zastrašující politice školy. A taky tam určitě bude zima, soudě podle toho, že studenti Kruvalu jsou neustále oblečení v kožešinách.

Další zajímavosti:
Veleznámý hráč famrfpálu a účastník Turnaje tří kouzelníků, Viktor Krum, byl studentem Kruvalu, takže zas až tak špatná tahle škola nebude.



Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry (Stříbranov)

Kde to je?
Mount Greylock, Spojené státy americké.

Proč bych sem měla chodit?
Pokud chcete zažít Bradavice za velkou louží, pak je tohle škola přímo pro vás. Zakladatelka Stříbranova, Isolt Sayreová, si vždycky přála v Bradavicách studovat, a proto v její škole najdete plno podobností s britským institutem.

Výhody:
Stříbranov má bohatou historii a je skvělým důkazem toho, že když člověk věří, dokáže cokoliv – stejně jako Sayreová. Škola taktéž řadí studenty do čtyř kolejí, které reprezentují domorodá fantastická zvířata Ameriky – Vampus, Bouřlivák, Rohatý had a Paskřet.

Nevýhody:
Stříbranov má úžasný demokratický přístup, ale pokud nemáte rádi modrou barvu, pak budete nesnášet jejich školní uniformy.

Více o této škole v článcích: Stříbranov a Stříbranov 2

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry (Bradavice)

Kde to je?
Přesná lokace je záhadou, avšak je to někde ve Skotské vrchovině.

Proč bych sem měla chodit?
Protože to budete milovat. Od detailní historie přes tajné uličky, excentrické profesory, moudré duchy, vlídné domácí skřítky, až po mluvící obrazy. Mimoto jsou Bradavice známé pro schopnost dělat si sám ze sebe legraci a za každým rohem najdete nové dobrodružství.

Výhody:
Kde jenom začít? Kromě toho, že je škola jednou z nejlépe chráněných vůbec, si také zakládá na cti, diverzitě a starobylých tradicích. Škola také vychovala velké množství talentovaných kouzelníků a čarodějek, mezi něž se řadil například i Albus Brumbál.

Nevýhody:
Škola vyprodukovala i takové, jako byl Lord Voldemort. Také není moc bezpečné sem chodit – může vás například umlátit vrba nebo můžete zabloudit do lesa, kde vás v podstatě každé stvoření chce zabít. Traduje se zde také domnění, že studenti Zmijozelu taktéž nejsou zrovna mírumilovnými stvořeními, ale rok od roku se toto tvrzení více a více mýlí.

Další zajímavosti:
Nesnažte se skamarádit s Krvavým baronem a ano…kdysi zde byla Tajemná Komnata, ze které utekl krvežíznivý bazilišek, ale nemějte obavy – problém už je vyřešen.




Do jaké školy byste chtěli začít chodit? Já zůstanu asi u Bradavic...ikdyž mě tady může umlátit vrba mlátička nebo sežrat něco ze zapovězeného lesa...☺

Rere 

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.