Psychopatíkův Blog :33

Vyvyšování oborů... Tohle fakt nesnáším!

Je jedna věc, o které se už delší dobu chystám psát... 

Opravdu nesnáším, když se například vysokoškoláci povyšují nad lidi, kteří mají například jenom učňák, dělají z nich blbečky, primitivy, myslí si, že jsou něco víc a staví se nad ně.


Úplně stejně ale nesnáším, když právě lidé vyučení nebo manuálně pracující nadávají na vystudované a vysokoškoláky ( a na lidi pracující hlavou), že jsou to jen líní intelektuálové, co neumí dělat pořádnou práci a akorát leží v knížkách a vlastně nic pořádnýho neumí.

S obojím jsem se setkala a obojí mi přijde nechutné. Když o tom budeme mluvit, pojmenujeme si  tyto dvě kategorie ,,chytří" a ,,šikovní" ( což samozřejmě není úplně správně, protože i člověk s vysokou školou může být nesmírně šikovný a praktický a stejně tak člověk, co dělá např. opraváře velice inteligentní a vzdělaný. 

Nicméně pravdou je, že příroda vždycky někomu někde přidá a někde zase ubere, já jsme spíš ten studijní typ a pravdou je, že kromě vaření a šití na manuální práci jsem opravdu děsná. :D naopak moje sestra není žádná mozkovna, co si budeme namlouvat, je trochu jednodušší, ale zas je to nesmírně šikovná holka a skvělá tanečnice a sportovkyně... Ale my si ty kategorie takhle pojmenujeme pro lepší přehlednost)

Takže chytří a šikovní :D ...

Zažila jsem oboje. Když se šikovný vyvyšoval nad chytré a shazoval je, i když to samý dělal chytrý šikovným. V životě mám nebo jsme měla oba dva příklady.

Tím prvním byl můj bývalej, kterej byl právě v kategorii šikovných a neustále mě shazoval, že umím jenom ležet v knížkách a k čemu mi to je, že jsem chytrá a dobrá ve škole a že vlastně nic neumím a pro život jsem naprosto zbytečná a nepoužitelná...

Moje babička ( bývalá středoškolská profesorka a musím jí teda nechat, že mimořádně vzdělaná ženská) je zase druhý případ. Na každého, kdo má jen maturitu nebo nedej bože nemá maturitu, se povyšuje a považuje ty lidi za něco míň, než je ona a ani je nebere jako lidi ,,ze své třídy" často mi vysvětlovala, že ten kdo má vysokou školu a kdo nemá spolu nevydrží v manželství, protože ten bez vysoké tomu s vysokou nemůže stačit a podobné pitomosti a  fakt je, že i mojí mamce dávala celý život sadu, že není tak chytře orientovaná jako ona....

PROSTĚ ŠPATNĚ! Obojí je špatně!

Myslím, že si tím obě skupiny něco kompenzují. Šikovní se cítí méněcenní za to, že toho třeba tolik neví nebo že méně vydělávají, když vlastně více pracují ( nebo mají fyzicky mnohem náročnější práci) a chytří mají zase pocit, že nejsou dostatečně oceňovaní za to, jak dřeli, když se na své zaměstnání připravovali a že jim třeba chybí ta zručnost a praktičnost.

 Tak na sebe navzájem útočí a namlouvají si, že oni jsou ti lepší, prospěšnější, užitečnější...

Jenže tohle je blbost. 

Kdo by stavěl silnice a koleje, naše domy ve kterých bydlíme, kdo by vyráběl oblečení,  které nosíme, pěstoval jídlo, které jíme a vytvářel věci, které používáme, nebýt šikovných?

A kdo by nás učil, kdo by nás léčil, kdo by objevoval a vynalézal, kdo by psal, kdo by zjišťoval co nám škodí a co ne, kdo by předvídal katastrofy a překládal nám z ciziny nebýt chytrých?

A kdo by nás bavila  tvořil pro naše potěšení a obohacení nebýt umělců ( Tuhle kategorii jsem trochu opomenula, dost lidí nadává i na umělce, přitom všichni koukáme na televizi, čteme knížky, chodíme rádi do divadla, do kina nebo na výstavy...)

Všichni jsme potřeba. A není až tak důležité, co děláme, ale jak to děláme. nemůžeme být všichni stejní, to by lidstvo vymřelo! 

Každá profese je potřeba. každá je důležitá a má ve společnosti svou funkci a své místo. Tohle si musíme uvědomit. každý je nějaký, nějak nadaný a šikovný na něco jiného. A nikdo není lepší nebo horší nebo užitejnějsí nebo méně potřebný. nezáleží tolik na tom, CO umíme, ale JESTLI něco umíme a jak to používáme a rozvíjíme :) 

Napište mi prosím, co si o tom myslíte :) a zda jste se s tím - s jedním nebo druhým nebo obojím - někdy setkali :)

A JEŠTĚ NĚCO!

Kamarádka má v pondělí narozky, takže jí budu dělat dort :) Takže pokud už máte dost mojí zdravé stravy a light receptů, v neděli večer nebo v pondělí sem přidám recept na supersacher dort. Tak kdo chcete, určitě se na něj pak mrkněte :)

Komentáře

vampierVIP(Star Wars)

Ve většině věcech souhlasím, ale připusťme si, že maturita je základ a když ji někdo nemá, nevypovídá to o něm, že je nějak extra chytrý. Jinak samozřejmě, někdy je o hodně chytřejší ten, kdo má středoškolské vzdělání než ten, kdo má miliardu titulů z nějakých lehkých vysokých škol...

vampierTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

pastelkaVIP

V podstatě souhlasím. Všechny profese jsou potřebné. Ale v jednom má tvoje babička pravdu. Pokud se spojí v manželství dva lidé s abnormálně rozdílným intelektem, nefunguje to. Vždy je na tom hůře ten, s vyšším intelektem, protože nemá možnost svůj intelekt rozvíjet a lépe je na tom ten, s nižším intelektem, protože ho ten partner, jakoby, táhne nahoru. Četla jsem studii, kde bylo dokázáno, že po pár letech soužití, se tomu "šikovnému" zvedne intelekt, ale ten "chytrý" stagnuje.Takže, partneři by měli mít, přibližně stejně vysoký intelekt. Mám za to, že špičkový chirurg nebo vědec, nebude mít zájem se po návratu domů, bavit se svou ženou švadlenou o tom, že se jí dnes nepovedla dobře všít klopa u saka (když to tedy přeženu). Mám nebo lépe řečeno, měla jsem, ve svém okolí podobné manželství : inženýrka ekonomie a malíř - natěrač. Už to skončilo. Je jedno takové přísloví : "Svůj k svému". A myslím, že to platí. O něco lepší je kamarádství. Tam to tak nevadí a může to i fungovat. Ale ohledně manželství, dávám tvé babičce plně za pravdu. smajl pa pastel

pastelkaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

pastelkaVIP

Butterfly340: Tak, to jim ze srdce přeji.smajl Ale to, asi, nebude ten případ, kdy je rozdíl ve vzdělání tak velký. Středoškolské a vysokoškolské vzdělání (pokud tedy počítám, že táta má vysokou školu) není úplně propastný rozdíl. pa pastel

pastelkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

pastelka: Mým rodičům takové manželství fungujesmajl Nechci říct, že má matka je úplně hloupá... Je jen taková jednoduššísmajl Upřímně mě někdy vysiluje jí něco vysvětlovat a myslím si, že to kolikrát nebaví ani otce, ale i tak si docela rozumí a letos oslaví 16. výročí svatbysmajl Když to tak vezmu, matčina rodina zrovna neoplývá intelektem a ona je z nich dokonce nejchytřejší, protože má na rozdíl od ostatních aspoň maturitu...

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.