Psychopatíkův Blog :33

Proč si lidé ubližují?

Proč si lidé ubližují navzájem? To je jednoduché. Protože jsou příliš zahledění do sebe. Zajímají je jejich touhy, jejich sny, jejich problémy, jejich pocity, jejich potřeby, oni sami a nic víc. Všichni jsme sobci, alespoň v nějakém směru. Což je vlastně dobře, protože je třeba myslet i na sebe a nejen na ostatní. Nic se ale nemá přehánět. A upřímně, bezdůvodně (někdy se tomu samozřejmě vyhnout nejde) někomu ubližovat kvůli vlastnímu sobectví mi příjde extrémně ubohé a hlavně hloupé. To co ze sebe člověk vydá se mu vždy nějakým způsobem vrátí.
Ovšem zajímavější otázkou pro mě je, proč vlastně lidé ubližují sami sobě? Vždyť my sami jsme ti, kdo bychom se k sobě měli chovat nejlépe. Budeme spolu totiž muset žít celý život. Nemůžeme před sebou nikam utéct. Proč si tedy fyzicky i psychicky ubližovat? Proč se ničit? Nedává to smysl. I přesto si však někteří lidé ubližují denně. A někteří si to vyloženě užívají. Topí se ve své vlastní bolesti a nějakým zvráceným způsobem si to užívají. Jde snad jen o to, že litovat se je jednodušší, než vynaložit nějaké úsilí? Nebo o ten pocit falešného bezpečí, když kolem sebe díky strachu stavíme různé bloky?
Sama jsem taková jistým způsobem  a stejně to nechápu. Změnit své myšlení a způsob života alespoň nějakým způsobem je vlastně celkem jednoduché. Stačí chtít a pracovat na sobě. Jakmile s tím člověk jednou začne, stane se to pro něj mnohem silnější drogou, než jeho vlastní bolest. Samozřejmě, někdy to člověka i něco stojí. Jsou totiž i věci, které je těžké změnit. Zvlášť, když je doprovází šílený strach. Ale není i tak lepší se s tím poprat? Překonat sama sebe? Dokázat sama sobě, že na to mám? Otevřít si nové cesty v životě?
Samozřejmě, že je. Tak proč? Proč se někteří tak výživají v sebeterorizování? Proč dobrovolně rujnují své životy? Tato odpověď by mě zajímala mnohem více...... 



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.