Psychopatíkův Blog :33

Nemoc a ne módní doplňěk...

Ahojky...na tohle téma už jsem psala, ( a někteří z vás mi za to vynadali :D) ale vzhledem k tomu,  co jsem zase viděla, cítím potřebu k tomu ještě něco napsat. 

Zase jsem narazila na další ana stránku. Tyto stránky mě vždycky vytáčely, ale po tom, co jsem se osobně setkala s lidmi, kteří opravdovou anorexií trpěli a fakt to není nic krásného, módního nebo zajímavého. Je mi to vůči těm lidem fakt líto, protože oni těžce bojují, aby se anorexie zbavili a fakt ten boj není lehkej, a některý krávy zatím bojují, aby se do toho dostaly...

Holka má na profilu napsáno: ,, Zatím vážím 65, zatím mám jako cíl 55, ale chtěla bych 45 a pak i 40. Jsme v tom spolu ana¨s sisters... Opravdu nechápu, že tohle koluje po internetu, zatímco fakt super lidi se mučej v léčebně a dali by všechno za to, aby mohli vypadnout a mít klid.

Řeknu vám příběh jedné slečny, kterou jsem potkala v blázinci. Moc milá, cílevědomá a šikovná slečna. Chtěla jen zhodit pár kilo, nic víc. Žádné ana blogy ani touha být hubenější než všichni ostatní. Jenže se jí to vymklo z rukou, protože je puntičkářka. Přestala úplně jíst a cvičila, pak zkolabovala a byla v léčebně, kde se to stále nelepšilo. 

Tak jí nosem zavedli sondu do žaludku a krmili jí přes sondu. Sice jsem to nikdy nezažila, ale dovedu si představit, jak šíleně nepříjmný to muselo být. A to není jen její případ, tohle dělají, když člověk odmítne jíst. 

Když jsem já přišla na psychiatrii, ona už tam byla tři měsíce... A nepustili jí ani domů, protože pacienty s poruchami příjmu potravy nechají jít na víkend domů jen když přiberou určitý počet kil. Takže neviděla svojí rodinu. Jsou prázdniny a ona je pořád v léčebně, rodiče vídá jednou za tři týdny a přestože se snaží a bojuje ze všech sil, nejde jí přibrat, ani když jí. Metabolismus má zničený a nejde jí přibrat ani přes jídlo a nutriční drinky. Je mi to opravdu líto, protože tu holku znám a opravdu si to nezaslouží. nezaslouží si to nikdo, jenže k tomuhle anorexie vede. Taky jsem si myslel, že je to ejn o tom nejíst a hubnout, ale opravdu ne. 

Dál, také tam bylo dva jedenáctiletí kluci. Jedenáct let a už anorexie! Navíc u kluků. Jsou to děti, mají hrát pitomé střílečky na počítači, chodit ven, sportovat a nadávat na domácí úkoly a ne řešit postavu a trpět anorexií! 

Jenže to je bohužel ta dnešní doba. Někteří pomalu soutěží v hubnutí. Holky se přeměřují s kamarádkama, která je hubenější, která zvládla shodit víc kilo za kraší dobu a kdy má míň kilo...Smutné.

A pak se objeví nějaká taková s ana blogem a podporuje ostatní v tom, aby co nejvíc hubli a nejedli. Jenže to nevede k dokonalé postavě, ale jen ke ztrátě energie, trápení se, únavě, zimě, naštvanosti a postupně ke kolabsu a někdy i ke smrti. Je to skoro jako rakovina. 

A vypisovat na internet, jak je to super a podporovat se v tom by měl být zločin. Není to trend, je to nemoc. Nemoc stejně jako třeba chřipka nebo angína. 

Na hubnutí není nic špatného, pokud to potřebujete. Tak nejezte smažený, sladkosti, sportujte, ale nezahleďte se do anorexie. Hladovky nejsou řešení. Nestojí to za to. 

Dneska je bohužel v módě vychrtlost. Ale vždycky to tak nebylo. Ještě v době Boženy Němcové... viděla jsme fotky jí i té kněžny Zahánské a byly to krásné ženy, ale všimnětě si, plnoštíhlé. Protože tehdy ženská, která nebyla silnější, nebyla ženská. V Baroku dokonce byly za nejkrásnější považovány tlusté. Ne silnější, ale opravdu tlustčí. A jsou země, kde je to tak doteď. Dyť i jednu naší modelku vypískali v Turecku proto, že se jim zdála vyhublá...Tak se nenechte zblbnout nějakou představou o ,,dokonalosti".

Taky máme každý jinou postavu. Třeba já mám širší kostru, mám prostě širšíramena, ale budu je mít, protože je to kostra. Měla jsem širší ramena, i když jsem byla po mononukleoze a vážila jsem 47 kilo...

A takhle je to se vším. Navíc váha není rozhodující. Svaly jsou těžší než tuky. Já takhle jednou panikařila, protože jsem přibrala tři kila v době, kdy jsme začala aktivně sportovat, ale pásek jsem o dvě dírky útáhla...

Jo, teď jsem se podřekla... Sice tohle píšu, ale ani já nejsem ohledně váhy a postavy vyrovnaná. Když mi bylo 13, byla jsme kvůli nevhodným lékům obézní a oteď úplně spanikařím, kdykoli trochu přiberu. Sice se cpu sladkým, ale vždycky se pak chodím projít nebo proběhnout... Ale uvědomuju si, že nejíst enbo se snažit být co nejhubenější není řešení a že to za to vlastně ani nestojí. Hubená se ne vždy rovná krásná, tlustá se nerovná ošklivá a hlavně mezi zdravě štíhlou postavou a vyhublou postavou a neustálým trápením se nad váhou a hladověním je taky rozdíl. 

A říkám, opravdu jsme byla v šoku, když jsem viděl, co všechno je s anorexií spojené. Není to zdaleka jen hlavovění nebo rychlý úbytek na váze. Je toho mnohem víc a je to horší. Ti lidé se v tom pak plácaj i několik let ne li celý život. Není na tom nic krásného, vyjímečného ani in. Zbyde vám jenom vztek, hlad, slabost a starosti. Nic o co by měl někdo stát. 

Nepotřebujete být nejhubenější ze třídy nebo z kamarádek, nemusíte vážit míň, než by jste měli, abyste měli rezervu, nemusíte nic z toho. Stačí, když budete mít zdravou váhu a budete se sebou spokojení a to můžte být i když budete mít o pár cenťáků v pase víc. V takových případech je lepší spíš zpěvňovat postavu, než hubnout na kila. 

A přidávám fotky lidí s normální nebo plnější postavou, abyste viděli, že krásní můžete být aniž by jste byli moc hubení.

  

  

  


Komentáře

Kylu(EMO-GIRLS)

Stoprocentní souhlas, anorexie je nebezpečná nemoc. Bohužel s tím začínám mít lehoučce problém, takže se to snažím zastavit už v počátcích smajl

KyluTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Pravda... Bejt tlustá jako Fatty (no hate) zase taky není zdraví ale bejt vychrtlá je to samí!!! Já mám taky od mala široký boky ty vole jak počítač... A to možná nekecám moment... Dobře trochu nadsázka smajl A je mi to fuk! Ok... Mám plus mínus 20 kilovou podváhu smajl Ale já jsem ten člověk na kterým to není vidět... Když jsem se asi před týdnem vážila u doktorky mamka mi začala nadávat, že jsem anorektička a pak začala brečetsmajl Ale já jsem nic nedělala.... Ani se o nic nesnažila... Naštěstí nám doktorka vysvětlila, že někteří lidé váží míň než by měli, ale že u některých to nevadí když to není třeba o 40, 50 kilo míň než by mělo být.... A navíc já tak ani nevypadám proto se mamka tak lekla.......... Vážím 40-45 tak různě smajl Ale měřím skoro 160 cm...... Takže mám asi tak 15-20 kilovou podváhu, ale není to vidět.. Omdlévám to jo, ale to mám po mamce smajl Z bolesti... Kámoška mi v buse sedne na prst a já omdlím (to se fakt stalo akorát ona mi stoupla na prst vztyčenej nahoru smajl). Každopádně: Anorektičky se lidé stávají z různých důvodů a to například: Šikana kvůli váze, Stres, trápení se se svým tělem při pubertě (kdy se tělo mění u žen se zakulacují boky a u mužů se rozšiřují ramena) nebo je do toho někdo naveze... Nebo je tu jedna možnost a to vina veřejnosti... Se podívejte já nevím... Na panenku BARBIE! Vychrtlá, prsatá a úzké boky... Ale takhle můžete vypadat maximálně po nějaký šílený plastice! Tak se nedivte, že holkám se nelíbí jejich tělo když jim je od mala ukazováno že "MÁ" vypadat takhle! Toť můj názorsmajl

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Pretty K(starší sestry)

Jsem ráda, že jsi tohle napsala, protože já do toho málem spadla taky. Naštěstí jsem to chytla hned na začátku a taky mi moc pomohla mamka, jinak bych už ted byla na cestě k tomu, co píšeš o té holce

Pretty KTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

LadySeiss(Píšeme povídky a příběhy)

Dlouho tohle pro mě bylo úplně nepochopitelné téma. Já nikdy neměla potřebu hubnout. Nikdy jsem nepochybovala o svém těle, i když je to neuvěřitelné. Nejsem dokonalá, krásná, ale upřímně... já miluju svoje tělo, protože mi dává to, co potřebuju. Sebevědomí mám, i když nemám největší prsa, ani ploché břicho.
Nechci litovat lidi, kteří s tím mají problém. Většinou si za to můžou sami, protože přemýšlejí jinak. A někdy je do toho zase namočí někdo jiný.
Nedávno jsem se málem zhroutila, když jsem se dozvěděla, že moje nejlepší kamarádka je anorektička už něco přes půl roku. Ta, které nikdy nezáleželo na názoru ostatních. NIKDY. Ale jednou někdo mimochodem prohodil jednu bezcennou poznámku a ona se nad ní zamyslela. Nikomu nic neřekla. Rodiče to netuší, doktorka na to nepřišla, a ani já bych se to nedozvěděla, kdyby se něco nestalo. ZASE strávila několik týdnů v nemocnici. Nevím, jaké to je, ale ona mi kolabovala ve škole, skoro nechodila, nejedla.. moje kamarádka mi umírala před očima a já si ničeho nevšimla.
Do teď tvrdím, že si za to lidé můžou sami. Jinak by tím snad trpěli všichni, ne? Jde jen o to, jak přemýšlíte. To je všechno. Nejdůležitější je VAŠE myšlenka.

LadySeissTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Není to hezký, když je holka vychrtlá, ale svým způsobem chápu, jak se z obyčejný holky může stát anorektička... Hodně lidí si myslí, že na tom má největší podíl móda nebo šikana, ale není to tak, alespoň podle mě. K anorexii vede především stres, protože hodně lidí, když je ve stresu, tak jí minimálně. A když ten stres trvá déle, mozek si ,,zvykne" na ten dosti omezený příjem potravy a žaludek se zmenší. Pak člověk hubne a nemá ani potřebu jíst. Nejdůležitější je, aby si to člověk uvědomil a začal se sebou něco dělat.

Nemůžu naštěstí říct, že jsem anorexii zažila na vlastní kůži a jsem za to rádasmajl Párkrát už jsem měla období, kdy jsem třeba 2 týdny jedla opravdu hodně málo, ale vždy jsem si to uvědomila, lépe řečeno moje tělo...

Celkově s tebou souhlasímsmajl A také nechápu, proč ana blogy nejsou smazávány...

Butterfly340To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Hezky napsaný článek. smajl Té holky je mi líto. Nevíš, jak to plánují řešit? smajl
Snad jen ta první holka na fotce je docela štíhlá. smajl

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.